Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Το δάνειο, η κατάσχεση, οι δυο πρόεδροι και ο δήμαρχος στη μέση- σχόλιο για το δημ. συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας επί δημαρχίας Δημούλη προχώρησε σε δανεισμό από την τράπεζα Πειραιώς για να ολοκληρώσει το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάζονταν τότε (1998). Το δάνειο αυτό αποτέλεσε την αιτία να προβεί σε κατάσχεση η.....
τράπεζα χρηματικού ποσού 600 περίπου χιλιάδων ευρώ διότι δεν εξυπηρετούνταν από το 2008 μέχρι και σήμερα.


Η υπόθεση αυτή αναδείχτηκε στη Δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφού ο δήμαρχος περιέργραψε την κατάσταση λέγοντας ότι η δική του διοίκηση πληρώνει παλιές αμαρτίες και δυσλειτουργίες στη βάση ότι ο δήμος έχει συνέχεια.
Ο Π. Γκυρίνης τόνισε ότι η δική του διοίκηση μόλις ενημερώθηκε σχετικά με το συγκεκριμένο δάνειο και ενώ ο δήμος είναι ο καλύτερος πελάτης της συγκεκριμένης τράπεζας δεδομένου ότι οι κινήσεις του δημοτικού χρήματος γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού της Πειραιώς, περίμενε διαφορετική συμπεριφορά. Ωστόσο, η τράπεζα έδρασε μονομερώς και στα κρυφά και λογικό είναι ο δήμος να προχωρήσει σε αντίμετρα αλλάζοντας τραπεζικό ίδρυμα με το οποίο πλέον θα συνεργάζεται. Είναι μια στοιχειώδης αντίδραση και απολύτως αναμενόμενη εφόσον δεν αλλάξει συμπεριφορά η τράπεζα και αποδεσμεύσει το ποσό ώστε να μπει ο δήμος στον λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τόνισε δηλαδή ο Π. Γκυρίνης ότι ο δήμος βρισκότανε σε συζητήσεις με την τράπεζα για να μπορέσουν να καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο όπως ο νόμος προβλέπει πλην όμως η τράπεζα κινούμενη μονομερώς και κρυφίως, χωρίς να ενημερώσει, προχώρησε σε κατάσχεση μην περιμένοντας την έναρξη ισχύος του νέου νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Ο Π. Γκυρίνης παρουσιάζοντας το όλο θέμα είπε ότι ο δήμος θα κινηθεί νομικά έναντι της τράπεζας ώστε να επανορθωθεί η αδικία αλλά κατά πως φαίνεται δεν νοιάζονται όλοι για το θέμα δεδομένου ότι στην συνεδρίαση τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την συμπολίτευση εμφανίστηκαν φωνές που αντί να κάνουν δημιουργικό διάλογο κινήθηκαν στη λογική της στείρας κριτικής και της αποκατάστασης της προσωπικής φήμης και ιστορίας.
Η αναφορά γίνεται στους Βενιόπουλο και Ναλμπάντη που ο πρώτος με την γνωστή περιορισμένης κλίμακας πολιτικής δυναμικής και ανάλυσης σκέψη του περιορίστηκε να κριτικάρει το ότι ο δήμος γίνεται αποδέκτης πολλών δικαστικών αποφάσεων προμηθευτών και συνεργατών του που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να πληρωθούν για δουλειές ή υλικά που έδωσαν στο δήμο. Λες και αυτό συμβαίνει μόνο στο δήμο Αλεξάνδρειας και όχι σε όλους σχεδόν τους ΟΤΑ της χώρας διότι το νομικό πλαίσιο είναι τόσο δυσκίνητο που για να αγοράσεις μια καρφίτσα πρέπει να υπογράψουν δέκα υπάλληλοι και ελεγκτές και ένας μεταπτυχιακός "καρφιτσολόγος". Και όλα αυτά στο υποτιθέμενο κηνυγητό της διαφθοράς...
Μπορεί να σηκώσει αυτή την παράταξη
ο Βένιος;  Τι σημασία έχει αν ο ίδιος
το πιστεύει ότι μπορεί;
Αλλά ο Βενιόπουλος αυτός είναι και αυτές οι πολιτικές δυνατότητες που έχει. Δεν περιμένει κανείς τίποτα παραπάνω και το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι γιατί αφού είναι δοκιμασμένος στην πράξη συνεχίζει να εκπροσωπεί την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αφού δίπλα του υπάρχουν τόσο ο έμπειρος Σάκης Κούγκας όσο και η Όλγα Μοσχοπούλου που απλά παρακολουθούν. Χρίστηκε επικεφαλής της παράταξης και το αγνοώ; Πιθανόν...

Θεώρησε ότι είναι κατάλλη η
συγκυρία και νόμισε ότι βρήκε
το φλουρί ο τέως αντιδήμαρχος.
Έκανε λάθος όμως
Η άλλη αναφορά γίνεται για τον Κ. Ναλμπάντη που εκτίμησε ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία να κάνει την χειμερινή του επανεμφάνιση. Ωστόσο, αδίκησε τον εαυτό του όταν ανέλαβε να εξιστορήσει την πορεία του εν λόγω δανείου. Αντί λοιπόν να αναφερθεί με συγκεκριμένα στοιχεία, ημερολογιακά και ποσών καταβολών επί της δικής του και όχι μόνο θητείας, δεδομένου ότι ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της ΔΕΥΑ, άρχισε να περιγράφει με έντονα χρώματα το τεράστιο έργο που έκανε η διοίκηση Γκιόνογλου και το πόσο ο ίδιος είχε στο παρελθόν δεχτεί κριτική! Τώρα, πόσο μεγάλη σχέση έχει το ένα θέμα με το δάνειο αυτό καθαυτό είναι ένα θέμα αλλά προσωπικά αντιλαμβάνομαι την στόχευση του Κ. Ναλμπάντη να προσεταιριστεί τον πρώην δήμαρχο λέγοντας καλά λόγια γι αυτόν και ως εκ τούτου να τον φέρει απέναντι από τον νυν δήμαρχο. 
 Οκ, μεθοδεύσεις είναι αυτές και μάλιστα αναμενόμενες αλλά η ουσία είναι ότι επί Γκιόνογλου δημάρχου, στη θητεία 2006 έως και 2010 που παρέδωσαν στον Δημητριάδη, το εν λόγω δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται από το 2008. Αυτό ανέφερε ο Π. Γκυρίνης και δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση εκ μέρους του πρώην συνεργάτη του. Δεν εξυπηρετήθηκε ούτε από τη διοίκηση Δημητριάδη και το δάνειο ...ξαναφούσκωσε. Τόσο απλό είναι.

Το νέο σκηνικό, ο Ισαάκ έχει δίκιο και ο δήμαρχος Πόντιος Πιλάτος

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας στο μέσον με
τους δυο προέδρους δίπλα του.
Είναι φανερό ότι αυτή η συνύπαρξη
είναι από δύσκολη έως αδύνατη
Κατά τα λοιπά, το δημοτικό συμβούλιο έγινε πεδίο έκφρασης προσωπικών συναισθημάτων λες και δεν είναι ένας χώρος που παράγεται πολιτική αλλά χώρος όπου βγάζουμε τα εσώψυχά μας. Αναφέρομαι στο δίδυμο Κυτούδη- Συρόπουλου (πρόεδροι σχολικών επιτροπών) που ιδιαίτερα ο πρώτος επί διετία λειτουργούσε με την ανοχή του δημάρχου ως άτυπος αντιδήμαρχος παιδείας, αναγκάζονται να αλλάξουν τακτική μετά την ανάληψη καθηκόντων στον τομέα αυτόν από τον Ισαάκ Χαλκίδη. Ο Χαλκίδης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας λειτουργεί στη βάση του υπάρχοντος νομικού πλασίου και αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρχει ούτε ένα εκατόστο πολιτικού χώρου να κινηθούν οι δυο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών και αυτό προκαλεί ...ασφυξία.

Είναι προφανές ότι αυτή η συνύπαρξη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρχε ένα σενάριο να παραιτηθούν και οι δυο λίγο πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος. Τέτοια διάθεση δε βλέπω από κανέναν τους και αυτό προκαλεί ερωτηματικά όταν δεν μπορούν να συνεργαστούν για να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα το μόνο που προκύπτει είναι ένταση και δυσλειτουργία. Εκτός και αν παίζονται άλλα τύπου σενάρια που όμως στην πορεία θα φανούν.


Ισαάκ Χαλκίδης
Γιατί υπήρξε αυτή η ένταση μεταξύ των τριών; Μα γιατί οι δυο σχολικές επιτροπές ως οφείλουν εκ του νόμου πρέπει να προχωρήσουν σε διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, η ύπαρξη θεσμικά της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας επιβάλλει την αποστολή των απολογισμών στο εν λόγω όργανο και την έκφραση γνώμης που επίσης κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό και έγινε. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας πήρε τους απολογισμούς και διαπίστωσε "παρατυπίες" και όχι "ατασθαλίες" όπως είπε. Αυτό εξαγρίωσε τους δυο προέδρους που σήκωσαν τους τόνους στη συνεδρίαση αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος, ορίζει τις κινήσεις και τις υποχρεώσεις ενός εκάστου και είναι υποχρεωμένοι να τον σεβαστούν. 
Αυτό που προξένησε εντύπωση είναι η πολιτική στάση του ιδίου του δημάρχου που αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση και να ταυτιστεί με την στάση του αντιδημάρχου του προτίμησε να κινηθεί ως νέος Πόντιος Πιλάτος και να προτρέψει τα δυο μέρη να τα βρούν λίαν συντόμως διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει μέτρα.
Τι είδους μέτρα μπορεί να πάρει ο δήμαρχος στην προκειμένη περίπτωση; Το μόνο μέτρο που μπορεί να πάρει είναι ένα και αυτό είναι να ζητήσει παραιτήσεις.


Εκτιμώ ότι ήδη έπρεπε να είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των δυο προέδρων εδώ και καιρό ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να μπορέσει ο δήμος ομαλά να μπει στη νέα σχολική χρονιά. Αυτό δεν έγινε και δεδομένου ότι οι δυο αποτελούν υπο-ομάδα εντός της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, πέμπτη φάλαγγα ένα πράμα, ήταν αναμενόμενο να προκύψουν τέτοια σκηνικά και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αυτά θα εντείνονται.
Ο Π. Γκυρίνης πρέπει τώρα να προχωρήσει σε κινήσεις ανασύνθεσης της δημοτικής του ομάδας και να αποφασίσει ότι ομελέτα και πολιτική δε γίνεται χωρίς να σπάσεις αβγά.

Όσον αφορά την "έκπληξη" ορισμένων για την ένταση που παρατηρήθηκε στην Δευτεριάτικη συνεδρίαση είτε είναι χωρίς ενεημέρωση για το αντίστοιχο κλίμα σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας είτε υποκρίνονται ότι είναι ανόητοι. Να σημειώσω και να το λάβουν υπόψη τους όσοι θέλουν να κάνουν καριέρα "δημοσιολόγου" ότι είναι ίσως η πρώτη θητεία στο δήμο Αλεξάνδρειας που μετά από δυο γεμάτα χρόνια θητείας μιας διοίκησης δεν έχουμε ούτε μια επίσημη αποχώρηση- ανεξαρτητοποίηση. Στη Βέροια ήδη έχουμε τρεις αποχωρήσεις από την παράταξη της διοίκησης ενώ άλλες δυο σημειώθηκαν στην διοικούσα παράταξη της Νάουσας.
Προς τι λοιπόν η έκπληξη; Μα πολύ απλό είναι, θέλουν να τονίσουν οι "δημοσιολόγοι" ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο σοβαρό που αν τους έπαιρνε να πρότειναν πρόωρες εκλογές και γιατί όχι, να διοικήσουν αυτοί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς. Πολύ μεστό το άρθρο σας κύριε Μοχλα. Αλλα παραλείψετε να αναφέρετε πως η έννοια της λογικής δεν υφίσταται στο διευρυμένο Δημο Αλεξάνδρειας. Κάπου έχει χαθεί μεταξύ προσωπικών φιλοδοξιών, έντονης ανάγκης για αυτοπροβολή και απεγνωσμένης προσπάθειας για οικειοποίηση των δημόσιων θεμάτων. Μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς ότι ΔΕΝ βρίσκονται στο καφενείο του χωριού τους και ΔΕΝ διαπραγματεύονται για υποθέσεις των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων αλλά για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων μας και κυρίως των παιδιών μας ...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμη 11: 23 Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάς από μακριά κάνεις μπάμ και συμφωνείς με όλα ως πραγματογνώμων. Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Κάτι τέτοια έλεγε και ο Κούγκας το 2014 και έστειλε τον Δημητριάδη στην αντιπολίτευση.