Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

VIDEO- Θετικός ο νόμος για τα εργασιακά λέει ο Χρ. Αντωνίου στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τετάρτη ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Αντωνίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της.....
προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Στην ομιλία του ο ημαθιώτης βουλευτής ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα ομολογουμένως συζητάμε ένα θετικό νομοσχέδιο για τον κόσμο της εργασίας, το οποίο με ένα σύνολο θετικών παρεμβάσεων ενισχύει και επεκτείνει τα δικαιώματα των εργαζομένων που χάθηκαν εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως κατά το χρονικό διάστημα μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, στους οποίους, να θυμίσω, μας βάλατε εσείς.


Με τις διατάξεις για την υλοποίηση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, διευκολύνεται η συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Κανένας κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι πια αποδεκτός. Γι’ αυτό και τα διοικητικά όργανα είναι υποχρεωμένα να σχεδιάζουν τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα για όλους και να παρέχουν μέτρα υποστηρικτικής τεχνολογίας και προσωπικής βοήθειας.

Με τη μετατροπή του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δίνεται ώθηση στην εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής από ένα Σώμα Λειτουργών πιστοποιημένων και αξιόπιστων, ώστε να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, επίσης, την ταχύτερη απονομή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών. Λύνει ζητήματα διοικητικής φύσεως των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μεμονωμένα ασφαλιστικά θέματα συγκεκριμένων κατηγοριών.
Ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι αγρότες, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, ωφελούνται από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα ωφελούνται οι αγρότες, γιατί θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο. Μηχανικοί και δικηγόροι επίσης ωφελούνται, γιατί αποσυνδέεται η ασφάλισή τους από την επαγγελματική τους ιδιότητα και στο εξής θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί. Τέλος, οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα ωφελούνται, αφού θα μπορούν να εργαστούν χωρίς να έχουν περικοπή της σύνταξής τους.

Επίσης, λύνεται το θέμα της αρμοδιότητας του χαρακτηρισμού των εργατικών ατυχημάτων που είχε οδηγήσει σε συσσώρευση των εκκρεμών υποθέσεων από το 2012.
Πολύ σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι λύνεται το ζήτημα υπολογισμού της σύνταξης σε εκείνους που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είχαν καθόλου ή είχαν περιορισμένης διάρκειας χρόνο ασφάλισης από 1-1-2002 και μέχρι σήμερα. Προβλέπεται ότι όπου δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης τουλάχιστον πέντε ετών από 1-1-2002 μέχρι την έναρξη καταβολής σύνταξης, τότε η πενταετία αναζητείται για έτη πριν το 2002. Από το 2021 ο χρόνος ασφάλισης που αναζητείται πριν από το 2002 μπορεί να φθάσει τα δέκα έτη.

Το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους και από την αδήλωτη, υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία.
Σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα και τους φορείς βάζουμε τα θεμέλια για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, χωρίς κοινωνικές ανισότητες και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος που έμενε απλήρωτος εγκλωβιζόταν μέσα σε μια επιχείρηση που δεν τον πλήρωνε, διότι υπήρχε μια πολύ αρνητική νομολογία που εγκλώβιζε τον εργαζόμενο σε μακροχρόνιες και κοστοβόρες δικαστικές περιπέτειες μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, χωρίς να δικαιούται στο μεταξύ διάστημα ούτε αποζημίωση, αλλά ούτε και επίδομα ανεργίας.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που στα χρόνια της κρίσης αντιμετώπισαν ουσιαστικό βιοποριστικό πρόβλημα εξαιτίας της αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων να παρέμβουν σε αυτή την αδικία.
Η μη καταβολή δεδουλευμένων συνιστά πλέον μονομερή βλαπτική μεταβολή και υπάρχει η δυνατότητα στον εργαζόμενο να διεκδικήσει την οφειλόμενη αποζημίωσή του από την αμέσως επόμενη μέρα, να μπορεί να παίρνει το επίδομα ανεργίας.
Για να γίνεται αποτελεσματικότερη δουλειά στην καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι επιλογή της Κυβέρνησης τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ να διατεθούν για την πρόβλεψη ποιοτικών ελέγχων που θα γίνονται στο εξής σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, αλλά και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών στους εργαζόμενους.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις μέχρι να επουλωθούν οι πληγές που προέκυψαν από την άσκηση των δικών σας πολιτικών επιλογών, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χριστάκη, το έμαθες το ποίημα πολύ καλά. Ευτυχώς που ήρθατε στην Κυβέρνηση και μας σώσατε. Τι έγινε Χρήστο εκείνο το ημερομίσθιο των 751 ευρώ που θα εφαρμόζατε? Τέλος πάντων θύμισε μου να σε ……. Ξαναψηφίσω στις επόμενες εκλογές.