Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Όχι Στέργιο, δεν είναι έτσι- Ο Σκουρλέτης φταίει και το ξέρουν όλοι

Στ. Μίχος
Δημ Σύμβουλος
(ΣΥΡΙΖΑ)
-με αφορμή τον ισχυρισμό του δημοτικού συμβούλου Αλεξάνδρειας Στ. Μίχου για τους συμβασιούχους.

Ορισμένες φορές η εμμονή να δικαιολογήσουμε πρακτικές και πολιτικές αποφάσεις μάς οδηγεί σε λανθασμένες διατυπώσεις ή και αποφάσεις ακόμα. Στο πλαίσιο αυτό εικάζω ότι κινείται η τελευταία εκτίμηση του δημοτικού συμβούλου του Σύριζα Αλεξάνδρειας Στέργιου Μίχου που με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων έγραψε στο προφίλ του στο φ/β τα παρακάτω:


"Και ενώ σε όλη την χώρα μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τους συμβασιούχους η κατάσταση με τα απορρίμματα έχει εκτονωθεί στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στα περίχωρα οι κάδοι παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι χάρη στην "πρωτοποριακή" απόφαση του Δημάρχου (μοναδικός Δήμος ανάμεσα σε 325) να απολύσει τους συμβασιούχους.
Όσο και να θέλει να μετακυλίσει ευθύνες τόσο οι απολύσεις όσο και τα σκουπίδια στους δρόμους είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων του". 

Είναι όμως έτσι; Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα ή είναι μια αλήθεια και πραγματικότητα που έχει κατασκευαστεί από την κυβέρνηση και τώρα βρισκόμενη σε αδιέξοδο πιάνεται από τα μαλιά της για να διασωθεί; Ας το ξαναδούμε το θέμα από την αρχή.

Εμμένει ο Στ. Μίχος σε μια άποψη που είναι πλέον μειοψηφική πλην όμως μοναδική επιλογή δεδομένου του αδιεξόδου που έφτασαν τα πράγματα εξαιτίας της αλλοπρόσαλης πολιτικής του ΥΠΕΣ και του Σκουρλέτη προσωπικά. Ο Στ. Μίχος εκφράζει την παραπάνω άποψη διότι δεν έχει άλλη επιλογή και είναι προφανές ότι είναι "υποχρεωμένος" να προασπίσει μια επιλογή κυβερνητική που έχει αποδειχτεί ότι είναι λανθασμένη. Ωστόσο, το επιχείρημα ότι οι κάδοι είναι γεμάτοι δεν αντέχει. Οι κάδοι είναι γεμάτοι διότι η κυβέρνηση δεν προνόησε να δημιουργήσει το αντίστοιχο κλίμα ώστε να μην έρθει η απόφαση του Ε.Σ και τα κάνει όλα άνω κάτω σε όλη τη χώρα με μοναδικό υπαίτιο το ξαναλέω τον ΥΠΕΣ και κανέναν άλλον. (αν και βέβαια οι κάδοι στα χωριά αδειάζουν κάθε μέρα αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα)
Το άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Στέργιος μαζί με τον Αλευρά είναι ότι η Αλεξάνδρεια είναι ο μοναδικός δήμος που προχώρησε σε εφαρμογή της απόφασης του Ε.Σ. Προφανώς έχει άγνοια αν δε το κάνει επίτηδες. Μια ματιά να ρίξει σε εξειδικευμένα σάιτ όπως το "Αυτοδιοίκηση" θα διαπιστώσει ότι ως σήμερα δεκάδες δήμοι έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες αποφάσεις -μονόδρομο αλλά και δεκάδες ΟΤΑ είχαν προχωρήσει σε αποφάσεις μη ανανέωσης και όχι απολύσεις, προ της απόφασης αυτής. Το θέμα όμως είναι γιατί λέγεται ένα επιχείρημα που δεν ευσταθεί. Η απάντηση είναι προφανής: είμαι στα σχοινιά και δεν έχω τι άλλο να πω.

Τέλος και το πιο σημαντικό είναι η εκτίμηση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει εκτονωθεί. Φαντάζομαι ότι αναφέρεται στα σκουπίδια που πλέον δεν απασχολούν τα τηλεοπτικά παράθυρα. Όποιος κάνει μια "βόλτα" στα σάιτ της περιφέρειας θα διαπιστώσει ότι αντίστοιχη κατάσταση με τον δήμο Αλεξάνδρειας υπάρχει παντού. Μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τις κεντρικές οδούς και παραμένουν στην περιφέρεια. Αυτό γίνεται παντού διότι δεν υπάρχει προσωπικό στην καθαριότητα. Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό; Μα γιατί ο Σύριζα αντί να παίζει τον πατερούλη με τους εργάτες, έκανε το αυτονόητο, έκανε δηλαδή αυτό που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των ΟΤΑ δε θα είχαμε σήμερα αυτή την κατάσταση. 
Και άφησα για το τέλος την τροπολογία Σκουρλέτη. Είναι προφανές ότι για ακόμα μια φορά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Εκτός του γεγονότος ότι δεν καλύπτονται εξ αντικειμένου όλοι συμβασιούχοι, τα μόρια που δίδονται σε έναν έκαστο είναι ανισομερή και ως εκ τούτου θα καταπέσει ο όποιος διαγωνισμός που θα γίνει αν γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο. Εδώ θα είμαστε.

Ποια είναι η λύση; 
Η λύση είναι απλή. Να αφήσει επιτέλους το ΥΠΕΣ τους ΟΤΑ να αποφασίζουν μόνοι τους για το πως θα λειτουργήσουν. Η επιτροπεία πρέπει να σταματήσει. Ο κάθε ΟΤΑ έχει συμβούλιο και εκλεγμένο δήμαρχο και αυτοί, και μόνον αυτοί, θα πρέπει να αποφασίζουν για τους δημότες τους αν είναι πιο συμφέρουσα η αποκομιδή των σκουπιδιών με ιδιώτη, με δημοτική υπηρεσία ή και με τους δυο μαζί. Το μοναδικό ζητούμενο είναι η τιμή ανά τόνο και η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών πάντα με την απαρέγγλιτη τήρηση του εργατικού νόμου. Τυπικό παράδειγμα ο δήμος Παγγαίου Καβάλας όπου η είσοδος του ιδιώτη έριξε την τιμή στο μισό ανά τόνο και αυτό σημαίνει ότι έπεσαν τα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο κόσμος.
Η τροπολογία Σκουρλέτη προβλέπει μόνιμες προσλήψεις. Εκτιιμώ ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Θα εγκλωβίσει τους ΟΤΑ σε μια επιλογή όπου τα κριτήρια πρόσληψης δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα αντικειμενικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας υπάλληλος καθαριότητας. Διότι δεν γίνεται να θεωρείται προσόν η χρονική διάρκεια της ανεργίας ενώ αντικειμενικά αδυνατείς να ανέβεις στο απορριμματοφόρο γιατί είσαι υπέρβαρος. Τόσο ο εργάτης όσο και ο ΟΤΑ κινδυνεύουν. Μπορεί να προσληφθεί κάπου αλλού, μπορεί ο/η να επιδοτηθεί κλπ αλλά όχι να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω προσλήψεων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών. Την ίδια άποψη εκφράζει και ένα έμπειρο πρώην στέλεχος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αλεξάνδρειας όπου πριν από δυο μέρες μου λέει: "Χάρη, είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Δε γίνεται να είσαι πίσω από το αυτοκίνητο αν είσαι πάνω από 40 χρονών. Είναι θάνατος. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη εφόσον η υπηρεσία αυτή είναι δημοτική να φεύγουν από την αποκομιδή και να πηγαίνουν στο πράσινο και στα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν νέοι". 
Αλήθεια, ο Σκουρλέτης έχει ακούσει κανέναν έμπειρο υπάλληλο του εν λόγω τομέα ή απλώς επιχειρεί να εφαρμόσει ιδεολογήματα για να εμφανιστεί ως συνεπής στην ιδεολογία του πολιτικός;

Κλείνοντας και επανερχόμενος στον Στέργιο Μίχο να πω το εξής. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ασχοληθεί με το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την καύση ή μη κλπ και ας αφήσει στους ΟΤΑ το πως θα μαζεύουν τα σκουπίδια τους ή με ποιον τρόπο θα κάνουν τις προσλήψεις στις υπηρεσίες τους. 

ΥΓ: Και ένα πληροφοριακό στοιχείο. Ο δήμος Αλεξάνδρειας έχει στο οργανόγραμμα 20 κενές θέσεις για την υπηρεσία καθαριότητας. Τα χρήματα που έχει στον κωδικό αυτόν επαρκούν για 14 μόνιμες προσλήψεις δεδομένου της υποχρεωτικότητας της ανταποδοτικότητας. Είναι προφανές ότι η πρόταση στο ΥΠΕΣ για μόνιμες προσλήψεις  που θα κάνει ο δήμος Αλεξάνδρειας (κακώς κατά την γνώμη μου θα κάνει γιατί θα εγκλωβιστεί) θα είναι 14. 
Όσοι επιχειρήσουν να το παίξουν εργατοπατερούληδες και θα πούνε να προσληφθούν 20 υπάλληλοι να μας πούνε ταυτόχρονα τον τρόπο που θα βρεθούν τα φράγκα να πληρωθούν. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός: να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Διότι από άλλους κωδικούς δε γίνεται και όποιος το υποστηρίξει θα ξέρει ότι λέει ανοησίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει , λίγο υπομονή ακόμη. Παρελθόν είναι πλέον. Το κακό είναι ότι δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν αντιπολίτευση με τις ψευτιές που λένε. Antios amigos!