Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Έκανε σωστά ο Γκυρίνης και έδωσε γραφείο στον ΕΕΣ στο Πνευματικό; - σχόλιο

Πριν από λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας πήρε μια απόφαση που συζητήθηκε. Αποφάσισε η πλειοψηφία του δήμου, η διοίκηση δηλαδή, να παραχωρήσει ένα γραφείο στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου στον Ερυθρό Σταυρό της πόλης. Η συζήτηση που "άνοιξε" είχε ως επίκεντρο αν πρέπει να δοθεί στο Πνευματικό Κέντρο χώρος σε έναν σύλλογο που δεν είναι αμιγώς πολιτιστικού χαρακτήρα. Μια επιπλέον παράμετρος που......
περιέπλεκε, θα έλεγα, τα πράγματα ήταν το γεγονός ότι με παλαιότερη πράξη του το δημοτικό συμβούλιο είχε παραχωρήσει στο τοπικό τμήμα του ΕΕΣ χώρο στο κτήριο της πρώην ΕΑΣ, όπου σήμερα στεγάζονται τόσο το ΚΑΠΗ όσο και ο πολιτιστικός σύλλογος ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Πνευματικό Κέντρο έχει μια ιδρυτική πράξη η οποία προβλέπει αναλυτικά και απολύτως συγκεκριμένα την χρήση του του κτηρίου και των χώρων που υπάρχουν σ΄ αυτό. Ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι σε ένα τέτοιο κτήριο θέση έχουν φορείς, σύλλογοι και πολίτες που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό. Άμεση σχέση και όχι συνάφεια θα έλεγα. Ωστόσο, όταν είχε γίνει η θεμελίωση του κτηρίου και είχε συνταχθεί η ιδρυτική του πράξη βρισκόμασταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση εκ των πραγμάτων. Το σύνολο των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής διαθέτουν είτε ιδιόκτητη στέγη είτε τους έχει παραχωρηθεί στέγη σε δημοτικά κτήρια. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ανάγκες στον τομέα αυτόν. Βέβαια, υπάρχουν άλλου τύπου και μορφής σχήματα που ασχολούνται με τον τοπικό πολιτισμό και ευχαρίστως θα ήθελαν στέγη στο κτήριο πλην όμως δεν έχουν επίσημη μορφή με καταστατικό κλπ ούτε και ο τότε κανονισμός του κτηρίου το ΄80 μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο.

Από την ώρα λοιπόν που οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι δεν έχουν ανάγκη στέγης δημιουργείται ένα νέο πεδίο, αλλάζουν τα δεδομένα και καλείται η διοίκηση του δήμου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εμφανίζεται λοιπόν το τοπικό τμήμα του ΕΕΣ και ζητάει γραφείο στο κτήριο. Πριν από το αίτημα βέβαια θα έπρεπε να πει το τοπικό τμήμα του ΕΕΣ γιατί τόσα χρόνια δεν πήγε να εγκατασταθεί στο κτήριο της πρώην ΕΑΣ. Είτε γιατί έπεφτε μακρυά, είτε γιατί δεν είχε χρήματα να το διαμορφώσει, είτε γιατί δεν το είχε ανάγκη επί της ουσίας, είτε γιατί οι εργασίες του τμήματος εξυπηρετούνται σε άλλους χώρους, είτε .... είτε....
Δεν ακούσαμε τίποτα για το θέμα αυτό και ελπίζω κάποια στιγμή να μάθουμε γιατί δεν αξιοποίησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παρελθόντων ετών να πάνε στο κτήριο της πρώην ΕΑΣ Αλεξάνδρειας.

Πήρε λάθος απόφαση ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία; Το λάθος στην πολιτική όπως γνωρίζετε είναι σχετικό και ο μόνος απόλυτος κριτής είναι το ...αποτέλεσμα. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος η σχετική απόφαση που λήφθηκε. Ωστόσο, θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να είναι εύκαιρη να την αιτιολογήσει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα. Με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό εξυπηρετείται ο σκοπός του κτηρίου ως πολιτιστική κυψέλη του δήμου συνολικά με την στέγαση μιας ΜΚΟ που ως γνωστόν χρηματοδοτείται αδρά τόσο από διεθνείς όσο και εγχώριους προϋπολογισμούς. Τονίζει η ανακοίνωση του τοπικού τμήματος ότι δεν κάνουν οικονομική διαχείριση και ότι όλη η δουλειά βγαίνει με τους εθελοντές. Να τους συστήσω να απαιτήσουν από τα κεντρικά χρηματοδότηση διότι λεφτά υπάρχουν όπως μαθαίνουμε παρακολουθώντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Ντυνάν αλλά και διαβάζοντας τα ποσά που πήραν οι ΜΚΟ για το προσφυγικό και ο ΕΕΣ πήρε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ας απαιτήσουν το κομμάτι που τους ανήκει λοιπόν.
Έχει σχέση ο ΕΕΣ με τον πολιτισμό; Προφανώς δεν έχει ευθεία σχέση. Ως γνωστόν πολιτισμός είναι πάρα πολλά πράγματα. Με μια ευρεία ερμηνεία θα μπορούσα να δεχτώ ότι οι δράσεις που κάνει ο ΕΕΣ αφορούν στον άνθρωπο, στην καλλιέργειά του, στην ανύψωση του πνεύματος της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στην αναβάθμιση της κουλτούρας του εν τέλει. Θα μπορούσε να αποκληθεί ο ΕΕΣ πολιτιστικός οργανισμός ή σωματείο. Προαφανώς όχι αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι προαπαιτούμενο η όποια ταυτότητα για να πάμε παρακάτω αλλά η ουσία. Αφήνουμε λοιπόν την γραφειοκρατική προσέγγιση κατά μέρος και βλέπουμε τα πράγματα στην ουσία τους. Το τοπικό τμήμα του ΕΕΣ είναι μια συλλογικότητα που αποτελείται από συμπολίτες που χωρίς υστεροβουλίες και κρυφές επιδιώξεις δουλεύει και προσφέρει στη βάση ενός πλάνου και πλαισίου που καθορίζεται από το ιδρυτικό καταστατικό του ΕΕΣ και βεβαίως του διεθνούς ερυθρού σταυρού.  
Τί είναι όμως πολιτισμός; Σύμφωνα με την Δήλωση της Mondiacult, της παγκόσμιας συνόδου για την πολιτιστική πολιτική (politique culturelle) που διοργανώθηκε το 1982 στο Μεξικό: «Με την ευρεία του έννοια ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει σήμερα το σύνολο των διαφοροποιών στοιχείων, πνευματικών και υλικών, διανοητικών και συναισθηματικών που χαρακτηρίζουν μία κοινωνία ή μία κοινωνική ομάδα. Συμπεριλαμβάνει, εκτός των γραμμάτων και των τεχνών, τον τρόπο ζωής, τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, το σύστημα αξιών, τις παραδόσεις και τα δόγματα. [...]. Με την στενή του έννοια εννοεί κυρίως το σύνολο των αξιών καθώς και τις γνωστικές και αισθητικές συνήθειες μίας κοινότητας και υπό αυτό το πρίσμα περιλαμβάνει την πολιτιστική κληρονομιά, τις τέχνες, τη λογοτεχνία και τα κινήματα σκέψης.» 

Εμπίπτει η δράση του ΕΕΣ στον παραπάνω ορισμό; Νομίζω ότι ναι, εμπίπτει. Συνεπώς, ορθά δόθηκε ο χώρος στο Πνευματικό Κέντρο στο σωματείο αυτό. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που δικαίως θα αρθρωθεί είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από άλλες μη θεσμοποιημένες συλλογικότητες που ωστόσο παράγουν καθημερινά πολιτισμό. Έχουν και αυτοί το δίκιο τους και εδώ θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να σκύψει και να μελετήσει το τοπίο που κατά την άποψή μου είναι αχαρτογράφητο και να δώσει χώρο, να δώσει πεδίο δράσης σε όλους όσοι υπηρετούν αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου ένα κέντρο πολιτισμού πολλών και διαφορετικών εκδοχών του, εκφάνσεων και ενίοτε σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία της ίδιας της ζωής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: