Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

400.000€ ζητάει ο κλάδος για να γίνουν χυμός τα ροδάκινα αντί να πάνε στη χωματερή

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας  της ΠΚΜ κ. Φάνη Παπά, του δημάρχου Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη, του αντιδήμαρχου Νάουσας κ. Δώρη Καρανάτσιου, του αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Σωτήρη Τόκα, του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών....
Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστου Γιαννακάκη, των περιφερειακών συμβούλων κας. Νίκης Καρατζιούλα και κ. Θεόφιλου Τεληγιαννίδη και υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε Ημαθίας, συγκάλεσε, το πρωί της Παρασκευής 7ης Ιουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης.

Κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκομένων, η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης της υπερσυσσώρευσης ροδάκινων στις συνεταιριστικές και ιδιωτικές μονάδες της Ημαθίας, τα οποία βρίσκονται πλέον σε διαδικασία σήψης.

Στα πλαίσια της σύσκεψης συμφωνήθηκε η αποστολή εγγράφου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με το οποίο ζητείται η ενίσχυση της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων, τα οποία δεν θέλουν ούτε καν δωρεάν οι βιομηχανίες χυμοποίησης! 

Το υπολογιζόμενο συνολικό τονάζ απόσυρσης των ροδάκινων ανέρχεται στους 20.000 τόνους με το κόστος κομποστοποίησης να ανέρχεται στα 20 ευρώ τον τόνο, ενώ η εναπόθεση τους σε ΧΥΤΑ, αγγίζει τα 40 ευρώ τον τόνο! 

Το έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Αίτημα για άμεση χρηματοδότηση απόσυρσης νωπών αγροτικών προϊόντων  της Π.Ε Ημαθίας

Κύριε υπουργέ,

Στην Ημαθία το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες , καθώς και  συνεταιριστικές  και ιδιωτικές μονάδες βιώνουν έντονα δραματικές καταστάσεις, από την υπερσυσσώρευση νωπών αγροτικών προϊόντων (ροδάκινα)  στις ψυκτικές εγκαταστάσεις τους, τα οποία οι βιομηχανίες χυμοποίησης αρνούνται να παραλάβουν, ακόμη και δωρεάν!

Η υπερπαραγωγή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, στα πλαίσια της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με την διάθεση της σε ιδιωτικές εταιρείες κομποστοποίησης και όχι σε ΧΥΤΑ, αφού αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας και έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος, που αγγίζει τα 40 ευρώ ανά τόνο.

Η διαδικασία κομποστοποίησης αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τόνο, με δεδομένη την αναγκαιότητα απόσυρσης 20.000 περίπου τόνων ροδάκινων, που πλέον βρίσκονται στην διαδικασία σήψης. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορεί να απορροφηθεί η συνολική ποσότητα για κομποστοποίηση με 20 ευρώ ανά τόνο, θα πρέπει η πλεονάζουσα ποσότητα να οδηγηθεί σε ΧΥΤΑ με κόστος το προαναφερόμενο, των 40 ευρώ ανά τόνους.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε άμεσα την χρηματοδότηση από το υπουργείο σας, του κόστους της διαδικασίας, με ένα  ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, είναι βέβαιο ότι οι ήδη ευρισκόμενοι σε απόγνωση αγρότες, θα πετάξουν την παραγωγή τους σε κάθε ρέμα και απομακρυσμένο χώρο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία.

Περιμένουμε τις άμεσες  ενέργειες σας

Για τους παριστάμενους στη σύσκεψη κ.κ Φάνη Παππά, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, Κώστα Βοργιαζίδη, δήμαρχο Βέροιας, Θεόδωρο Καρανάτσιο, αντιδήμαρχο Νάουσας, Σωτήρη Τόκα, αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας, Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

O ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: