Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δείχνει το δρόμο στο Κλειδί ο Τσολάκης- Με συμμετοχή, δημοκρατία και εθελοντισμό γίνονται θαύματα

Ο Πρόεδρος του Κλειδίου Μπ. Τσολάκης αριστερά με τον
δήμαρχο Π. Γκυρίνη στην λαϊκή συνέλευση
Και μόνο το γεγονός ότι σε ένα χωριό όπως το Κλειδί συγκεντρώνονται περί τα εξήντα με εβδομήντα άτομα σε κάλεσμα του προέδρου για να γίνει γενική συνέλευση είναι ουσιαστικής σημασίας. 

Σήμερα, στην εποχή της αποχής και της αποπολιτικοποίησης, της έλειψης συμμετοχής στα......
κοινά μια τόσο κρίσιμη μάζα πολιτών συμμετέχει στα του χωριού του είναι ενθαρρυντικό όσο και ελπιδοφόρο γεγονός.
Στο δια ταύτα τώρα. Στο Κλειδί, στο χωριό που βρίσκεται στο όριο του δήμου Αλεξάνδρειας, η μοναδική διέξοδος του δήμου στη θάλασσα, το χωριό απο το οποίο διέρχεται ο κόμβος της Εγνατίας με την ΠΑΘΕ, το χωριό που άλλοτε ήταν φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του, το χωριό που επλήγη σοβαρά με την ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας, το χωριό στο οποίο κατοικούν περί τους 1.200 κατοίκους όλων των ηλικιών, ένα χωριό δυναμικό και καλές προοπτικές έχει προβλήματα στα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις.
Στα προβλήματα αυτά έπεσε με τα “μούτρα” ο πρόεδρος του χωριού από την ημέρα της εκλογής του ως και σήμερα και κάνοντας τον δεύτερο απολογισμό της δράσης της Κοινότητας αντιληφθήκαμε ότι η όλη δραστηριότητα είναι άκρως θετική, δείγμα γραφής για τα επερχόμενα χρόνια ως το τέλος της θητείας που όπως είπε και ο ίδιος ο Μπ. Τσολάκης θα είναι πιο απαιτητικά και πιο συγκρουσιακά.
Και τί δεν έγινε αυτά τα δυο χρόνια στο χωριό. Κατ΄ αρχάς καθαρίστηκαν όλα τα κανάλια περιμετρικά του χωριού και το αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως. Το χωριό δεν πλημμυρίζει με το παραμικρό. Έγιναν παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε δημοτικά κτήρια, σχολεία κλπ. Συμμαζεύτηκε η παιδική χαρά και έγιναν εργασίες στο εγκατελειμμένο κτήριο του συνεταιρισμού που σήμερα χρησιμοποιείται από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Αντικαταστάθηκαν εκείνα τα τμήματα του δικτύου της ΔΕΗ που προκαλούσαν βραχυκυκλώματα. 
Σειρά τώρα έχει η καθημερινή και στοχευμένη επέμβαση του προέδρου εντός του χωριού. Κυρίως στα παρατημένα οικόπεδα ιδιωτών που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Εδώ έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή καθυστέρηση του κεντρικού δήμου που ακόμα δεν κατάρτισε τον κανονισμό καθαριότητας, ένα απαραίτητο εργαλείο για τους διοικούντες. Επίσης, ο Μπ. Τσολάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα και τόνισε το υψηλό αίσθημα ευθύνης που δείχνουν οι συγχωριανοί του με την εθελοντική τους προσφορά σε κάθε κάλεσμά του. Ωστόσο, η μόνιμη επωδός ήταν ότι χρειάζονται υλικά για να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις μικροπροβλημάτων του χωριού.

Στην διαδικασία αυτή παραβρέθηκε ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης που απάντησε σε θέματα που αφορούν στο ίδιο και την διοίκησή του. Τόνισε ότι επελέγη από την διοίκηση του δήμου να ξηλωθούν όλες οι Παιδικές Χαρές του δήμου και να γίνουν νέες με πιστοποίηση από το νόμο. Είπε ότι θα μπορούσε να επιλέξει τον άλλο δρόμο, αυτόν των μικροεπεμβάσεων και να μπαλώσει τα πράγματα αλλά δεν το προτίμησε διότι δε θέλει να παίξει με την ασφάλεια των παιδιών. Τουτέστιν ο λογαριασμός για το θέμα αυτό σε όλο το δήμο ανέρχεται σε 500 χιλιάδες ευρώ.
Για τα κουνούπια που είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κλειδίου και όχι μόνο. Όλης της περιοχής αυτής είναι τα κουνούπια. Ο Π. Γκυρίνης τόνισε ότι ο δήμος ξεπερνάει τον εαυτό του και τις οικονομικές δυνάμεις και δυνατότητες. Το πρόγραμμα της καταπολέμησης το έχει η Περιφέρεια η οποία ραντίζει κλπ και ο δήμος έρχεται επικουρικά να βοηθήσει την κατάσταση ραντίζοντας σε περιοχές που δεν ραντίζει η Περιφέρέρεια. Βέβαια, η κύρια αιτία της αύξησης των κουνουπιών είναι οι ρυζοκαλλιέργειες που έχουν κατακλύσει την περιοχή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αφού κανένας δεν είναι διατεθειμένος να χάσει εισόδημα από την καλλιέργεια ούτε και από τα υψηλά ενοίκια που δίνουν οι ενοικιαστές για τα χωριάφια.
Τέλος ακόμα δυο ζητήματα ήταν αυτά που συμπληρώνουν το παζλ των προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους. Η ποιότητα του νερού που αρκετές φορές βγαίνει από τις βρύσες με λάσπη μαζί καθώς και τα αδέσποτα σκυλιά που κατά δεκάδες εμφανίζονται στο χωριό από ασυνείδητους που τα παρατάνε. Για το πρώτο ζήτημα ο δήμαρχος είπε ότι θα ζητήσει άμεση ενημέρωση από την ΔΕΥΑ και για τα αδέσποτα είπε ότι με συστηματική προσπάθεια κατάφερε ο δήμος να κάνει εγκαταστάσεις στα παλιά σφαγεία όπου φιλοξενούνται αδέσποτα αλλά είναι αντικειμενικά αδύνατον να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Το “παρών” στην γενική συνέλευση έδωσε ο αντιδήμαρχος Στ. Δριστάς που ήταν άκρως κατατοπιστικός στις απαντήσεις του. Επίσης ήταν παρόντες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ν. Μπρουσκέλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Ράπτης, Χρ. Αλευράς και Μ. Κυτούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: