Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Tα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων Ημαθίας για το ροδάκινο / Ψήφισμα

Προς την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μπροστά στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορϕωθεί με την κρίση του ροδάκινου, την κατάρρευση των τιμών , το «εμπάργκο» και την γενικότερη κρίση του χώρου οι αγρότες της Ημαθίας κάλεσαν χθες 19/08/2014 σύσκεψη των ϕορέων της Ημαθίας στο Δημαρχείο Βέροιας,  θέτοντας το...
ζήτημα της «κρίσης του ροδάκινου» και των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία .
  
Στην σύσκεψη παρέστησαν

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Ο νεοεκλεγείς αντιπεριϕερειάρχης Ημαθίας Κων/νος Καλαϊτζίδης
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιατζίδης
Περιϕερειακοί Σύμβουλοι
Αντιδήμαρχοι
Δημοτικοί Σύμβουλοι
Εκπρόσωποι των Κομμάτων
Εκπρόσωποι όλων των Κλάδων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου: Τεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας
Οικονομικό Επιμελητήριο Ημαθίας
 Εμπορικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας
Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας
 Εκπρόσωποι άλλων ϕορέων και Οργανώσεων
 Μεμονωμένοι Παραγωγοί.

 Η δέσμη των προτάσεων που προέκυψαν από την συζήτηση  έχει ως εξής :
1. Άμεση συνάντηση  επιτροπής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροϕίμων.

2. Συνέχιση των διπλωματικών επαϕών έως την ύστατη στιγμή σε όλα τα επίπεδα με την Ρώσικη πλευρά ώστε να εξαιρεθεί από την λίστα του «εμπάργκο» το ροδάκινο και τα άλλα προϊόντα που ακολουθούν. Στόχος να μην χαθεί η ΑΓΟΡΆ.

3. Άμεση αποζημίωση των παραγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξ αιτίας της κεντρικής της πολιτικής η οποία προκάλεσε το «εμπάργκο».
Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών είτε πρόκειται για μέλη των Ο.Π. είτε για μεμονωμένους αγρότες .
 Στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την αρχή. Απο την έναρξη της συγκομιδής  μέχρι την τελευταία  ημέρα, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του παραγωγού και της τεράστιας ζημίας που έχουμε υποστεί.

4. Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ροδακίνου με την συμμετοχή και των αγροτών η και άλλων ϕορέων της κοινωνικής ζωής (που έχουν να προτείνουν εναλλακτικά τις δικές τους προτάσεις) η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, να αναμορϕώσει το όλο σύστημα το οποίο μας οδήγησε ως εδώ, να δώσει καινούργια προοπτική χαράζοντας νέες πολιτικές, διερευνώντας προοπτικές νέων αγορών, εξαντλώντας όλες τις διπλωματικές δυνατότητες σε χώρες του εξωτερικού, δημιουργώντας τις υποδομές μιας άλλης υγιούς εξαγωγικής δραστηριότητας και μιας άλλης κατάστασης στην Ελληνική  γεωργία.


Στο θέμα της  απόσυρσης ή αλλιώς βιολογικής αποσύνθεσης (χωματερή ) αντιτάσσουμε  την άποψη της διανομής δωρεάν στην κατανάλωση (ιδρύματα, απόρους, διανομή με σκοπό την προβολή του προϊόντος).
Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε επιστροϕή σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Όπως επίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε άμεση  αλλαγή της καλλιέργειας εάν το «εμπάργκο» συνεχίσει να υϕίσταται (πράγμα πολύ δύσκολο και καταστροϕικό για τους αγρότες και για μια σειρά από συναϕείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν)

5. Κήρυξη των νομών Ημαθίας και Πέλλας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με άμεσο πάγωμα των οϕειλών σε τράπεζες, δημόσιο, ασϕαλιστικά ταμεία  (εξ αιτίας των καταστροϕών από καιρικά ϕαινόμενα, κατάρρευση των τιμών παραγωγού, εϕαρμογή του «εμπάργκο».


                                                                   ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: