Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

«Πενταροδεκάρες» οι αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς

Πενταροδεκάρες» σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν μόνο για τους Έλληνες απαιτούνται 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση.

Κι ενώ είναι....
ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Εχουμε δρόμο ακόμα», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος μετά από σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών. «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη, βιάζονται ... Εχουμε δρόμο ακόμη ... Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί», υποστήριξε μετά το πέρας της σύσκεψης.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο ΥΠΕΞ που αφορούσε κυρίως στην αναζήτηση νέων αγορών για τη διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 με 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετα, για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Στις συμπληγάδες της καταστροφής

Αντί αποζημίωσης, οι αγρότες καλούνται να αποδεχτούν την απαράδεκτη λύση της απόσυρσης (κατά κύριο λόγο σημαίνει χωματερή) που εκτός των άλλων (καταστροφή προϊόντος εξαιρετικά χρήσιμου στο λαό) συνεπάγεται και πενταροδεκάρες που ανέρχονται σε 27 λεπτά το κιλό και 13,5 λεπτά για τους μεμονωμένους, μη συνεταιρισμένους παραγωγούς, φυσικά για ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους.

Σχετικά με αυτό, ο Π. Κουκουλόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι χθες Τρίτη, δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο ικανοποιητικό για αποζημίωση, δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η απόσυρση αφορά «κυρίως δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλες κατευθύνσεις, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η δωρεάν διανομή».
Ως προς την τιμή αποζημίωσης, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «για να αντιμετωπίσουμε λιγάκι τα προβλήματά μας ως χώρα, αυτήν την αποζημίωση τη δίνει στις ομάδες παραγωγών η Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνει ακριβώς τη μισή στους μεμονωμένους παραγωγούς».

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον να διατεθεί το σύνολο της παραγωγής, ούτε καν το μεγαλύτερο μέρος της. Ένα μόνο, μικρό σχετικά, μέρος μπορεί να διατεθεί για να καλύψει ανάγκες ευπαθών ομάδων.
Στην ερώτηση αν θα αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί, ο αναπληρωτής υπουργός «ξεγλίστρησε» και δεν απάντησε. «Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια, το ένα είναι τι μέρος προβλήματος έχει προκαλέσει το εμπάργκο και το δεύτερο ζήτημα είναι όλη η διαδικασία υπερπαραγωγής, για την οποία νωρίτερα είχαμε κινηθεί εμείς, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και έχει προκαλέσει ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και ενίσχυσης...», αρκέστηκε να πει ο Π. Κουκουλόπουλος.

Εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή.

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: