Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τσαβδαρίδης προς Στουρνάρα και Τσαυτάρη για φορολόγηση στα χωριάφια: Σταματήστε τις αστοχίες / Έχουν χιούμορ οι δεξιοί

Τσαβδαρίδης Λαζ.
Οι νεοδημοκράτες βουλευτές πρέπει να έχουν αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι διαπιστώνουν τις αστοχίες, τις ασυναρτησίες, τις βλακείες εν τέλει του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την φορολόγηση των χωραφιών, να τις καταγράφουν, να παραθέτουν παραδείγματα, να εκφράζονται ειρωνικά και στο τέλος τέλος να ...ψηφίζουν.

Ο λόγος για την ερώτηση που κατέθεσαν στη...
Βουλή ορισμένοι της ΝΔ και την οποία  υπογράφει και ο Λαζ. Τσαβδαρίδης (μόνο αυτός από την Ημαθία) και διαμαρτύρονται για τις αδικίες που έχει το φορολογικό νομοσχέδιο. Τις ονομάζουν αδικίες αλλά είναι παντελώς βλακώδη τα όσα προβλέπει εκτός κι αν υπηρετούν σκοπιμότητες που θα οδηγήσουν τον μικρό και μεσαίο αγρότη να πουλήσει όσο όσο τη γη του στους μεγάλους που αφήνονται άθικτοι ουσιαστικά.

Το χιούμορ των βουλευτών της ΝΔ συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν ότι γίνεται λεηλασία, ότι συντελείται έγκλημα στη χώρα αυτοί νομίζουν ότι με τέτοιες παρεμβάσεις και ντουφεκιές στον αέρα θα διασωθούν πολιτικά.

Ολόκληση η ερώτηση των ΝΔτων βουλευτών είναι:

«Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην δημοσιότητα τους συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν το 2014 τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες, όπου ορίζεται ως βασικός συντελεστής το 1,5ευρώ ανά στρέμμα.
Ο φόρος αυτός προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και με τη θέση του σε σχέση με τις οδούς.
 
Εάν υπάρχει κατοικία στο οικόπεδο ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5.
 
Ακόμη ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω.
 
Με βάση λοιπόν τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες όσο και στους κατόχους κάποιων αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, οι οποίοι πιθανόν να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.
 
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί
α) Σχετικά με τον καθορισμό συντελεστή θέσης με βάση το αγροτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει το γήπεδο αυτό, αν πρόκειται για αγρότη ο οποίος καλλιεργεί το γήπεδο αυτό, ποια είναι η διαφορά τιμής για τον αγρότη στα προϊόντα που παράγοντα σε 2 τέτοια γήπεδα σε διαφορετικές περιοχές:
 
Π.χ σε ένα γήπεδο με αρχική βασική αξία 0,1 έως 0,49ευρώ/μέτρο και συντελεστή θέσης 1 καλλιεργεί ροδάκινα και καλλιεργεί ροδάκινα σε μια άλλη περιοχή με αρχική βασική αξία 15 έως 19,99 ευρώ/ μέτρο και συντελεστή θέσης 3 έως 3,5.Τα ροδάκινα που θα παράγουν οι 2 διαφορετικές περιοχές θα έχουν διαφορετικές τιμές και αποδώσουν μεγαλύτερο εισόδημα στον αγρότη και το κτήμα που θα φορολογηθεί υψηλότερα;\
 
β) σχετικά με την απόσταση από τη θάλασσα εφόσον καλλιεργείται μονοετής καλλιέργεια ή δενδρώδης καλλιέργια, το σιτάρι που θα αποδώσει το κτήμα κοντά στη θάλασσα ή τα φρούτα που θα παραχθούν κοντά στη θάλασσα, θα πουληθούν με την μεγαλύτερη τιμή από το αγροτεμάχιο που θα βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ώστε να δικαιολογείται να φορολογηθεί ακριβότερα το γήπεδο το οποίο θα βρίσκεται κοντά στη θάλασσα;
 
γ) σχετικά με τον συντελεστή χρήσης του γηπέδου, είναι απαράδεκτο το μεταλλείο ή το λατομείο να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκταση 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές2,5 και 2 αντίστοιχα. Ποιες είναι οι αποδόσεις από αγροτική καλλιέργεια, που δικαιολογεί την φορολόγηση τους, περισσότερο από ένα μεταλλείο ή ένα λατομείο με μεγάλες αποδόσεις;
 
Δεν μπορεί οι δενδροκαλλιέργειες να φορολογούνται με συντελεστή 2,5 και οι ελαιοκαλλιέργειες με 2, διότι η ελιά έχει χρόνο ζωής 300 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να την αντικαταστήσεις και το ελαιόλαδο είναι από τα πλέον δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα,ενώ αντίθετα οι πάσης φύσεως δενδροκαλλιέργειες όπως ροδάκινα, μήλα, αχλάδια,κεράσια κλπ. έχουν χρόνο ζωής πολύ περιορισμένο, π.χ τα ροδάκινα ξεκινούν να δώσουν παραγωγή από 4 χρόνια και πάνω μέχρι τα 15 έτη και στη συνέχει πρέπει να αντικατασταθούν.
 
Οι αποδόσεις λοιπόν είναι πολύ χαμηλότερες από την ελαιοκαλλιέργεια, συνεπώς ο συντελεστής για την δενδροκαλλιέργεια πρέπει να είναι χαμηλότερος ή ίσος με τον συντελεστή της ελαιοκαλλιέργειας.
 
δ) Ο συντελεστής απομείωσης της επιφάνειας, σε σχέση με το μέγεθος του γηπέδου, αδικεί τον μικρομεσαίο αγρότη. Ένας αγρότης που έχει μέχρι 130 στρέμματα φορολογείται με συντελεστή 1. Ο αγρότης που έχει από 130 στρέμματα έως 500 στρέμματα μειώνεται σχεδόν στο μισό, δηλαδή 0,6 συντελεστή απομείωσης επιφάνειας. Και αυτός που έχει πάνω από 500 στρέμματα έχει συντελεστή απομείωσης επιφανείας 0,4. Αυτό αδικεί τους μικρομεσαίους αγρότες.
 
ε) αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτικό οδό, τότε εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης ίσος με 1,2. Αυτό είναι απαράδεκτο διότι αν αυτά τα κτήματα είναι και ακαλλιέργητα τότε τι φορολογείται, απλά την ύπαρξη; Επίσης αν το γήπεδο που βρίσκεται σε μια πρόσοψη με εθνική οδό θα παράγει σιτάρι θα είναι διαφορετικής αξίας από ένα γήπεδο που βρίσκεται χωρίς πρόσοψη σε εθνική οδό;
 
στ) σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας ενός γηπέδου εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αγρότες για να συγκεντρώσουν τα εργαλεία,τα μηχανήματα και τα αγροτικά τους εφόδια κατασκευάζουν κτίσματα εντός των κτημάτων τους. Θα φορολογείται και αυτό το κτίσμα, το οποίο βοηθάει στην οργάνωση του αγρότη;
 
ζ) τέλος, για ποιον λόγο δεν φορολογούνται ουσιαστικά και με τους παραπάνω συντελεστές τα γήπεδα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών, ενώ αντίθετα γιατί φορολογούνται τα γήπεδα ή οι λωρίδες γης στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές ή υπάρχουν σημεία έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσεως; Διότι στα γήπεδα αυτά έχουν ουσιαστικά την «δουλεία» και οι χώροι αυτοί είναι ουσιαστικά χωρίς όφελος στον πολίτη γιατί δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: