Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ήταν και έγινε 5ετία ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ- βήμα βήμα απολογισμός της διοίκησης Γκυρίνη


Η
θητεία της διοίκησης του δημάρχου Γκυρίνη ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και πλέον ήρθε η ώρα να γίνει ένας συνολικός απολογισμός, ένα "ταμείο" που λένε οι έμποροι για όσα έλεγε και δεσμεύονταν προεκλογικά το 2014 και για όσα κατάφερε να υλοποιήσει. Με αυτή την ασφαλή αλλά και..... δίκαια μέθοδο που είναι κλασσική στην πολιτική μπορεί να καταδειχτεί με δίκαιο τρόπο αν είναι ένας πετυχημένος ή αποτυχημένος δήμαρχος.

Θα αναρωτηθεί κανείς "και καλά βρε Χάρη, χρειάζεται απόδειξη για το αν είναι ή όχι πετυχημένος ο Γκυρίνης;" και δίκιο θα έχει αλλά η δεοντολογία αυτό επιτάσσει και αυτό θα επιχειρήσω να κάνω σε συνέχειες βέβαια διότι αφενός υπάρχει το κεντρικό πρόγραμμα που δίνει υποτίθεται κεντρικές κατευθύνσεις αλλά υπάρχουν και οι ομιλίες στα χωριά του δήμου όπου εκεί ο Γκυρίνης υπόσχονταν, δεσμεύονταν να κάνει πράξη τοπικής εμβέλειας αιτήματα.

Ας αρχίσουμε από το εξής "φανταχτερό" που βρήκα στην τρίτη σελίδα του προγράμματος και είναι η διαπίστωση που κάνει ο Γκυρίνης την Άνοιξη του 2014 ότι "σήμερα η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ισχυρή και διεκδικητική, με ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες, με ενδιαφέρον για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την ασφαλή διαβίωση των πολιτών, την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών".

Είναι κοινός τόπος ότι η διοίκηση Γκυρίνη τέσσερα και πλέον χρόνια τώρα δεν τα κατάφερε σε κανέναν τομέα. Δεν κατάφερε ούτε καν προσπάθησε να γίνει διεκδικητική με αποτέλεσμα να βλέπει, να παρατηρεί τα έργα και τα κονδύλια να μοιράζονται σε άλλους δήμους και αυτή να κάνει ότι δεν την ...νοιάζει.
Δεν κατάφερε να παρέξει ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες δεδομένου ότι όλες όσες παρέχονταν τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό και χωρίς να συμβεί η οποιαδήποτε διαφοροποίηση, η οποιαδήποτε αναβάθμιση αυτών. Όπως τα βρήκε έτσι τα άφησε να κυλήσουν και να λειτουργήσουν.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς σχετικα΄με τον τομέα της απασχόλησης. Ενώ δεσμεύονταν ότι θα δείξει ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό θέμα είναι κοινός τόπος ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα για να τονωθεί η απασχόληση αλλά αντιθέτως με την συμπεριφορά της η διοίκηση Γκυρίνη έβαζε εμπόδια σε όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνονταν για επενδύσεις.
Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας η διοίκηση Γκυρίνη απέφυγε να σπάσει αβγά, απέφυγε να θίξει την κατάσταση που βρήκε και συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να συνεχιστεί η ίδια γραφειοκρατική αντίληψη και πολιτική των αρμόδιων υπηρεσιών απέναντι στους πολίτες.
Στον τομέα της της ασφάλειας τι να πεις και τι να μην πεις. Βέβαια η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι δουλειά της αστυνομίας αλλά η συμβολή του δήμου θα μπορούσε να είναι καθοριστική αν και εφόσον ακολουθούσε την πεπατημένη άλλων ΟΤΑ που έκαναν σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις, στοχευμένες και ουσιαστικές αλλά και πολυεπίπεδες και είχαν αποτελέσματα. Δεν έκανε απολύτως τίποτα γιατί προφανώς είχε άλλες προτεραιότητες.
Για την φτώχεια και την ανεργία ισχύουν όσα έγραψα παραπάνω για την απασχόληση. Οι φτωχοί συμπολίτες ουδόλως βίωσαν ως συμπαραστάτη τον δήμο Αλεξάνδρειας και ευτυχώς άλλαξε η κυβέρνηση και ο Σύριζα εφάρμοσε μια ευρεία πολιτική επιδομάτων και περιορίστηκε η όποια εγκληματικότητα και η περαιτέρω φτοχωποίηση. Ο δήμος στον τομέα αυτόν λειτούργησε ως διαμεσολαβητής όταν γίνεται η τακτική διανομή τροφίμων και παρέχει γραφειοκρατικές υπηρεσίες για τα επιδόματα επειδή έτσι προβλέπει ο νόμος.
Τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος αρκεί κανείς να σημειώσει ότι ουδεμία δράση για το περιβάλλον, ουδεμία παρέμβαση, ουδεμία εκδήλωση δεν φιλοτιμήθηκε να κάνει η διοίκηση Γκυρίνη γιατί προφανώς το περιβάλλον του δήμου δεν έχει τέτοιες ανάγκες. Τα πάντα είναι τέλεια και καλώς καμωμένα.
Αν προσθέσουμε και τον νέο σκουπιδότοπο που δημιούργησε δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές εξ αιτίας της διοικητικής ανεπάρκειας που διακρίνει προσωπικά τον ίδιο τον Γκυρίνη τότε πρέπει να πάρει "χρυσό" για το ενδιαφέρον που έδειξε.

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι να κάνει κανείς καταμέτρηση αρνητικών αυτό πρέπει να συμβεί αναλυτικά και με επιχειρήματα διότι αυτό το σκηνικό δεν πρέπει να επαναληφθεί και θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι όσοι φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τον Γκυρίνη στις ερχόμενες εκλογές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι άραγε πρέπει να απολογηθούν που έκαναν τον άχρηστο δήμαρχο; Πόσοι πρέπει να εξαφανιστούν από τη δημοσιότητα γιατί έδιωξαν τον ικανό Δημητριάδη και έφεραν τον ανίκανο για δήμαρχο και χάθηκαν πέντε χρόνια; Μέσα σε όλους αυτούς που πρέπει να απολογηθούν κύριε Μόχλα είμαι και εγώ που γράφω αυτά είστε και εσείς που τον στηρίξατε είναι και πάρα πολλοί άλλοι που τώρα είναι απέναντί του.
Καλημέρα σας και καλώς ήρθατε ξανά στη δημοσιογραφία του τόπου μας γιατί λείψατε και η απουσία σας ήταν αισθητή.
Με εκτίμηση
Παλαιός και τακτικός αναγνώστης σας