Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σύγκρουση Κούγκα - Σταυρή: Παραβιάζουν την κανονιστική - Δεν μπορείς να μιλάς εσύ για νομιμότητα - Ρεπορτάζ, σχόλιο

Η πρώτη αναφορά στα τραπεζοκαθίσματα έγινε χτες και έγινε από
τον επί σειρά ετών αντιδήμαρχο και αρμόδιο στον τομέα αυτόν
Σ. Κούγκας            -            Μ. Σταυρής
Σάκη Κούγκα. Ο τέως αντιδήμαρχος θέλησε να "πάρει το αίμα του πίσω" αφού πιστεύει ότι μια σημαντική αιτία της ήττας της παράταξης Δημητριάδη όπου μετείχε ήταν και η καθολική συστράτευση των ιδιοκτητών των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο κέντρο υπέρ της παράταξης Γκυρίνη. Βέβαια, ο.... τέως αντιδήμαρχος παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια ουδεμία λύση δόθηκε στο φλέγον αυτό θέμα, ουδεμία σωστή διαχείριση έγινε από τις διοικήσεις στις οποίες ήταν αντιδήμαρχος αλλά και αρμόδιος επί του θέματος αυτού.


Η τέντα του "Καφέ Τροκαντερό"
Χτες, ο Σ. Κούγκας έθεσε το ζήτημα ονομαστικά. Αναφέρθηκε στο καφέ Τροκαντερό λέγοντας ότι η τέντα που έχει τοποθετηθεί στην πλευρά του καταστήματος που βρίσκεται επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως είναι παράνομη και ότι η άδεια που κατέχει το κατάστημα και αυτή είναι παράνομη. Μια άδεια που εκδόθηκε από υπηρεσία της Νομαρχίας Ημαθίας. Ζήτησε να μάθει από την διοίκηση σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Η απάντηση του Δημάρχου
Ο δήμαρχος απαντώντας είπε ότι για το θέμα αυτό ήδη έχει ασχοληθεί ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε από τον μηχανικό του δήμου Αθ. Καλότση πόρισμα. Με βάση το πόρισμα αυτό θα ενεργήσει τα νόμιμα ο εισαγγελέας. Οπότε, ο δήμος ουδεμία εμπλοκή έχει ούτε και θα μπορούσε να έχει.

Επίθεση στους συμβούλους
Ο τέως αντιδήμαρχος όμως προχώρησε και στην άλλη πλευρά του πεζόδρομου, εκεί που βρίσκονται τα καταστήματα των δημοτικών συμβούλων Μ. Σταυρή και Μπ. Βουλγαράκη. Το καφέ Τράφικ και το καφέ Σάλα. Κατηγόρησε την διοίκηση ότι δεν εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων και ότι οι σύμβουλοι ειδικά θα έπρεπε να έχουν την ευθιξία να τον τηρούν ευλαβικά.

Η "πληρωμένη" απάντηση
Η απάντηση όμως ήρθε "πληρωμένη". Ο ένας εκ των δημοτικών συμβούλων, ο Μ. Σταυρής πήρε το λόγο και είπε ότι κανείς δεν έχει βγάλει ούτε σκαμπό και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος για κριτική. Μάλιστα, επιτέθηκε και προσωπικά στον Σ. Κούγκα λέγοντας ότι "δεν μπορεί να μιλάς για νομιμότητα εσύ που παρέδιδες ροδάκινα με το αυτοκίνητο του ΤΟΕΒ που είναι δημόσια περιουσία"!!!

Σκοπιμότητα και εμπάθεια
Η υπόθεση είναι σαφής και αποκαλυπτική. Ο Σ. Κούγκας νομίζει ότι μπορεί να εκθέσει και να δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην διοίκηση Γκυρίνη όσο και σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος είπε ότι δεν λειτουργεί με εμπάθεια αλλά ότι θέλει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Στο σημείο αυτό θα έλεγα ότι τα πεπραγμένα ενός εκάστου δείχνουν και τις πραγματικές προθέσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι οι προθέσεις του Κούγκα αλλά το αν εφαρμόζεται ο κανονισμός που ισχύει σήμερα ή αν θα εφαρμοστεί ο κανονισμός που θα προτείνει η διοίκηση Γκυρίνη αύριο προς ψήφιση.
Είναι προφανές ότι ο πεζόδρομος που φιλοξενεί αρκετά καταστήματα αναψυχής δέχεται τους θερινούς μήνες μεγάλο όγκο επισκεπτών με συνέπεια να μην μένει ζωτικός χώρος για τους πεζούς. Το ίδιο ισχύει και σε συγκεκριμένα σημεία της Βετσοπούλου όπου τα πεζοδρόμια είναι στενά και η διέλευση των πεζών σχεδόν αδύνατη. Τί μπορεί να συμβεί; Πολλά μπορούν να συμβούν αρκεί να επιδειχτεί θέληση εκ μέρους της διοίκησης να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που είναι καυτή πατάτα σε καθημερινή συνεργασία με τους επαγγελματίες.

Θα ισχύσει ο κανονισμός
Ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι θα εφαρμοστεί ο κανονισμός που ισχύει σήμερα και ότι κανείς δεν απαγορεύει την διοίκησή του να καταρτίσει άλλον κανονισμό. Αυτό είναι αλήθεια και αυτό θα γίνει. Στα σκαριά είναι ο νέος κανονισμός που σύμφωνα με τον Π. Γκυρίνη θα προστατεύει την ελεύθερη και αβίαστη διάβαση πεζών στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο και παράλληλα θα δίνει την δυνατότητα και στους ιδιοκτήτες των καφέ να δουλέψουν.

Επειδή το θέμα είναι σημαντικό και άπτεται της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα επανέλθω με άλλο δημοσίευμα. Έχω άποψη προσωπική από την χρόνια ενασχόλησή μου με το θέμα ως δημοσιογράφος γνωρίζοντας ότι επί εικοσιπέντε χρόνια κάθε καλοκαίρι το ίδιο έργο ανεβαίνει στην Αλεξάνδρεια...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ας ξεκινήσουμε με μια γενική παραδοχή: Οι πλατείες και τα πάρκα είναι εκ του Νόμου κοινόχρηστοι χώροι, ελεύθεροι για χρήση από κάθε πολίτη.

Η παραχώρηση από το Δήμο των κοινόχρηστων πλατειών και πάρκων για εμπορική χρήση, έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα του κάθε δημότη να επισκέπτεται τα πάρκα και τις πλατείες του και να ψυχαγωγείται δωρεάν, χωρίς να πληρώσει αντίτιμο σε καταστηματάρχες.

Επίσης, οι πλατείες χρησιμοποιούνται τακτικά από συλλόγους, φορείς, κόμματα, οργανώσεις για μαζικές εκδηλώσεις, πολιτικού, κοινωνικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Όλοι οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες έχουν περάσει από τις πλατείες και αν χρειαστεί, θα επαναληφθούν αυτή τη φορά για την προστασία τους.

Ανώνυμος είπε...

χαμηλωσε τους τονουσ ομιλιασ γιατι κάθε πολιτεια κυβερνατε απο αθορυβουσ ανθρωπουσ και εχουνμελλον σεβασμο στους μεγαλυτερουσ ----καλο πασχα εισαι νεοσ ενασ πατερασ της παρεασ σου με αγαπη

Ανώνυμος είπε...

κ Κουγκα, λυπαμε αλλα ο κυκλος σου μαζι με τον κυκλο του Δημητριαδη εκλεισε και καλα θα κανεις να σηκωθεις να φυγεις για να περισωσεις την υστεροφημια σου. Δεν σε αγγιζει τιποτε. Τον πρωην σου τον χαντακωσες. Μηπως περιμενετε να φυγετε παρεα. Εσεις στην αρχη δεν τον θελατε, μετα πως εγινε και αγαπηθηκατε. Δεν παω λεγατε με τον Πλατιωτη, γιατι ηταν με τον Χαλκιδη. Ωρε τι κολοτουμπα εκανες. Τι σου κανει το συμφερον, οταν υπαρχει μισθος και αλλα ..... Αυτα επι του παροντος και οσο για τον ετερο συμβουλο της συμπολιτευσης ας μην προτρεχει, ειναι μικρος και δικαιολογειται, θα μαθει, παντως και αυτος μπηκε για να γλυψει κανενα κοκαλακι. Παντως εχει πλακα. Εδω κλεινω και ευχομαι φιλικοτατα καλο Πασχα.