Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συντονισμός δράσης Φορέων Ημαθίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Την Κυριακή το βράδυ (16-2-2014)  στο καφέ BELUGA στη Βέροια έγινε συνάντηση φορέων και συλλογικοτήτων του νομού μας με θέμα τους αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Βέρμιο. Ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την δημοσιοποίηση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ με στόχο την ενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία του θέματος, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και...
ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχευση την ενημέρωση και κινητοποίηση των συμπολιτών μας για την προστασία του Βερμίου και τη διασφάλιση της αειφορίας του.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν και από πολίτες που έχουν γνώση επί του θέματος, όπου κυρίαρχα εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την έλλειψη διαβούλευσης με την κοινωνία από πλευράς Δήμων, πριν τη λήψη απόφασης για ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον συνολικά του Βερμίου και των Δήμων στους οποίους εντάσσεται και μάλιστα για ένα φαραωνικού τύπου έργο ύψους άνω των επτακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (750.000.000$) για το οποίο διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο "οικολογική" μπορεί να είναι η εγκατάσταση 175 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.

Αποφασίστηκε στις προσεχείς ημέρες να διοργανωθεί ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών σε Βέροια και Νάουσα, ενώ θα διερευνηθεί σχετική δυνατότητα και στην Πτολεμαΐδα (Δήμος Εορδαίας).

Επίσης θα συγκεντρωθεί κάθε στοιχείο που υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να δημιουργηθεί βάση δεδομένων που αφορά το έργο και όχι μόνο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Τέλος αποφασίστηκε να αναζητηθεί η εμπειρία από παρόμοια έργα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και τρόποι αντίδρασης (προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κινηματική δράση κ.α.).    

Συμμετείχαν οι εξής φορείς και συλλογικότητες του νομού μας :

ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ (ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, 
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΑΕΕ, 
ΕΛΜΕ, 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, 
ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, 
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, 
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, 
ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ, 
ΤΕΕ )
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΟΤΟΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

"ΠΙΘΑΡΙ" ΝΑΟΥΣΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μήνυμα στήριξης απέστειλαν οι:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ, ο περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Μούρνος, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Σιδηρόπουλος Σοφοκλής και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΛΑΣ Νάουσας Αγγελος Λακινάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: