Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

άποψη- Έχουν δίκιο οι συμβασιούχοι καθαριότητας;

-Να πληρωθούν τα δεδουλεύμενα. Να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για νέες προσλήψεις.

Επανέρχομαι στο γνωστό θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας που διεκδικούν αφενός δεδουλεύμενα και αφετέρου να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Λοιπόν, επειδή το όλο..... ζήτημα όσο πάει και ξεφεύγει και ελάχιστοι λένε την αλήθεια, ελάχιστοι περιγράφουν την πραγματικότητα θα ξαναθυμίσω τα δεδομένα και βγάλτε συμπεράσματα.

Χρόνια τώρα το κράτος επιτρέπει ή άλλες φορές επιβάλλει την πρόσληψη εποχικών εργατών καθαριότητας σε θέσεις που είναι κενές και που χωρίς αυτές δεν θα μπορεί να λειτουργεί επαρκώς η υπηρεσία καθαριότητας. Τα χρόνια του μνημονίου το κράτος απαγορεύει τις προσλήψεις αλλά παράλληλα "τρέχει" προγράμματα κατά της ανεργίας και με τέτοιου τύπου εμβαλωματικές λύσεις δίνονται "ανάσες" στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ της χώρας. 

Στη λογική λοιπόν ενός τέτοιου προγράμματος προσλήφθηκαν για οχτώ μήνες κάποιοι υπάλληλοι που ήξεραν ότι θα απασχοληθούν στην καθαριότητα αφενός και ότι μετά το πέρας των 8 μηνών θα απολυθούν πάραυτα. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα και ουδείς αντιδρούσε.

Έρχεται όμως ο Σύριζα και δια του αρμόδιου υπουργού τα κάνει όλα μπάχαλο. Εξαγγέλει ο Σκουρλέτης ότι παρατείνονται οι συμβάσεις κατά παρέκκλιση κάθε νόμου κλπ ως το τέλος του ΄17 και υποχρεώνει τους ΟΤΑ να πληρώνει τους εργαζόμενους. Τότε, παρεμβαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει "στοπ" στις πληρωμές θεωρώντας ότι είναι παράνομες αφού οι εν λόγω εργαζόμενοι προσλήφθηκαν για 8 μήνες και όχι για περισσότερο. Το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δε λέει απολύτως τίποτα διότι χρόνια τώρα υπάρχουν κενά και κάποιοι εποχικοί τα κάλυπταν όπως και οι νυν συμβασιούχοι τώρα που διαμαρτύρονται και θέλουν να γίνουν μόνιμοι από το παράθυρο.

Εδώ λοιπόν διαπιστώνουμε αφενός την πολιτική αστοχία του Σκουρλέτη- Σύριζα που έβαλε σε περιπέτειες εκατοντάδες συμπολίτες, έδωσε ελπίδες μόνιμης δουλειάς αφενός και προκάλεσε ένα μπάχαλο στους ΟΤΑ. Υπό ποία λογική ο κάθε υπουργός μπορεί να αποφασίσει πόσους και ποιους θα πρέπει να προσλάβει ένας ΟΤΑ; Ποιος είναι αυτός ο Υπουργός που από την Αθήνα γνωρίζει ότι οι ανάγκες για παράδειγμα της Αλεξάνδρειας είναι ίδιες τον χειμώνα με τις αντίστοιχες της θερινής περιόδου; Με ποια κριτήρια ο κάθε υπουργός αξιολογεί τους υποψήφιους εργαζόμενους στην καθαριότητα όπου παρατηρούνται φαινόμενα ανεπαρκών εξ αντικειμένου ατόμων να προσλαμβάνονται διότι έχουν αυξημένα μόρια εξ αιτίας κοινωνικών αναγκών;
Αντί λοιπόν να προκαλεί μπάχαλα ο κάθε υπουργός να αφήσει τους ΟΤΑ να λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα με βάση το νόμο και τις ανάγκες τους, να δημιουργήσει πλαίσιο νομικό που να του δίνει τη δυνατότητα να είναι ευέλικτος και να περιοριστεί στα δικά του αντικείμενα στο Υπουργείο.

Έχουν δίκιο οι συμβασιούχοι σήμερα που φωνάζουν; Ναι, έχουν δίκιο στο σημείο που διεκδικούν δεδουλευμένα. Δούλεψαν και είναι απλήρωτοι και αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Μοναδικός υπεύθυνος για το χάλι αυτό είναι Σκουρλέτης και η κυβέρνηση που του το επέτρεψε. 
Έχουν όμως άδικο να διεκδικούν να γίνουν μόνιμοι από το παράθυρο αδικώντας χιλιάδες συμπολίτες που έχουν τα ίδια με αυτούς προσόντα και κριτήρια και επειδή "έχασαν" την κάρτα ανεργίας εξ αιτίας του ότι δούλεψαν ένα δίμηνο πιο μπροστά από αυτούς δεν είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ώστε να δουλεύουν και αυτοί σήμερα. 
Έχουν άδικο διότι γνώριζαν ότι θα δουλέψουν για 8 μήνες και σήμερα θέλουν να γίνουν με το έτσι θέλω μόνιμοι αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλη τη χώρα που θα κατέθεταν αιτήσεις σε περίπτωση που άνοιγε μια τέτοια διαδικασία προσλήψεων σε όλους τους ΟΤΑ για τις θέσεις αυτές.
Έχουν άδικο να σκέφτονται την πάρτι τους και μόνο επικαλούμενοι την αντικειμενική πραγματικότητα ότι πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όλοι το ξέρουμε αυτό και παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες όταν το λένε ως επιχείρημα.

Κλείνοντας να καταγράψε ακόμα μια παράμετρο που χρόνια τώρα όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν ανέχτηκαν αν όχι προώθησαν στους ΟΤΑ. Έδιναν την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλαμβάνουν καθαρίστριες κλπ και στη συνέχεια να τις αναβαθμίζουν σε διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα και οι καθαρίστριες να μην επαρκούν αλλά και οι οργανικές θέσεις των ΟΤΑ πληρώνονταν από υπαλλήλους που δεν είχαν προσληφθεί με την ορθή διαδικασία.

Συμπερασματικά: Να βρει τρόπο η κυβέρνηση και ο Σκουρλέτης να πληρώσει τους εργαζόμενους. Να βγει και να πει καθαρά και ξάστερα ότι έκανε "πατάτα" που τους έδωσε ελπίδες για μονιμότητα. Να βγει και να αναγνωρίσει το δικαίωμα στους ΟΤΑ να προγραμματίζουν οι ίδιοι και μόνο οι ίδιοι τις ανάγκες τους και να κάνουν οι ίδιοι τις προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και πολιτικάντικες ακροβασίες που μόνο ζημιά κάνουν τόσο στο σώμα της κοινωνίας που εκπαιδεύεται στη λογική "τρούπωσε στο δημόσιο, δύσκολα θα βγεις" αφενός και στην πολλαπλάσια κριτική που θα δεχτεί η κυβέρνηση από όλους εκείνους που εν τοις πράγμασι αποκλείονται από το δικαίωμα να βρουν δουλειά μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.

-Όλοι θυμόμαστε τον ακροβατικό τρόπο που βρήκε ο Παυλόπουλος, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας ως υπουργός Εσωτερικών του Καραμανλή το 2004 και έκανε αορίστου χρόνου 70 περίπου χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Πιθανόν το ίδιο μοντέλο ακολουθηθεί και τώρα αλλά δεν ακυρώνει τα όσα ισχυρίζομαι παραπάνω.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απολύθηκαν 20 υπάλληλοι καθαριότητας στο Δήμο. Που είσαι εσύ?

Ανώνυμος είπε...

Πλήρης η ταύτιση με το ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟ.
Παραβρωμίσατε αμφότεροι οι θλιβεροί τσανακογλείφτες!

Ανώνυμος είπε...

Ολη η αληθεια σε ενα αρθρο. Οσο και εαν ποναει αυτη ειναι η αληθεια. Και αυτοι που δεν το παραδεχονται ξερουν οτι η σχεση ειναι απλα πελατιακή. Το ταξιμο πηγαινε, παει και δεν ξερω εαν συνεχισει στο φούλ. Κάποια στιγμή όσο και να πονάει πρέπει να σταματήσει. Αλλιώς ας γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι να τελειώνει το έργο. Και εγώ και εσύ και ο άλλος θέλει την μονιμότητα.
Και το κυριότερο ο κάθε δημόσιος υπάλληλος στην θέση του. Οχι πας σε νοσοκομείο και μετά τραβάς απόσπαση στο χωριουδάκι Χ που δεν έχει ψυχή. Στην θέση τους όλοι οι αποσπασμένοι (που είναι πάρα πολλοί).
Οτι και εαν γίνει εύχομαι τουλάχιστον να πληρωθούν οι άνθρωποι και να μπεί μια τάξη στις προσλήψεις απο την πίσω πόρτα. ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.