Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Τι είπε ο Αποστόλου στον υπουργό Αποστόλου για φετινή παραγωγή, έλλειψη εργατών και παράνομα στέκια

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας στη Βέροια για την υπογραφή της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) συναντήθηκε μαζί του και συζήτησε τη δυνατότητα του κλάδου να απορροφήσει την φετινή παραγωγή αλλά και άλλα ζητήματα όπως το εργατικό δυναμικό που είναι αδιάφορο για δουλειά, τα παράνομα στέκια κλπ. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ κωδικοποίησε τα.....
συμπεράσματα από την συνάντηση και τα κοινοποίησε στην δημοσιότητα. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της βιομηχανίας του ροδάκινου και όχι μόνο και αξίζει να διαβαστούν και να αξιολογηθούν.
Λέει λοιπόν η ΕΚΕ τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 συνάντηση του Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου με αντιπροσωπεία της Ε.Κ.Ε. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης η δυνατότητα της βιομηχανίας να αποροφήσει την φετινή μεγάλη παραγωγή συμπυρήνου ροδακίνου εννοουμένου βεβαίως ότι στην συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αυτών των προιόντων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Ε.Κ.Ε. θετικό στοιχείο για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο είναι τα πολύ χαμηλά αποθέματα κομπόστας. Αντίθετα προβληματισμό προκαλούν τα αποθέματα του χυμού που είναι υψηλά για την εποχή.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ποιότητα των προιόντων. Στην Ε.Κ.Ε. εκτιμάται ότι τα συμπύρηνα ροδάκινα που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, που είναι πολύ γνωστές στους παραγωγούς μας, θα απορροφηθούν στο σύνολο, εφ’ όσον η παραγωγή κυμανθεί σε επίπεδα 60-70% πάνω από την περυσινή.
Η βελτίωση της ποιότητας της α’ ύλης και συνακόλουθα της κομπόστας, θα μας δώσει την δυνατότητα επανάκαμψης σε αγορές που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω μέτριας ποιότητας και δυσανάλογου κόστους.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα των παράνομων εξαγωγών καθώς και των παράνομων τόπων παραλαβής (στέκια) για την αντιμετώπιση του οποίου η Ε.Κ.Ε. κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που ο κ. Υπουργός έλαβε υπόψη του.

Επίσης συζητήθηκε  ο τρόπος συμμετοχής της μεταποίησης στην υπο σύσταση Διεπαγγελματική, συζητήθηκαν προτάσεις για τα προγράμματα προβολής, για την καλύτερη πρόβλεψη της παραγωγής κ.α.

Τέλος εκφράσθηκε η έντονη ανησυχία των μελών της Ε.Κ.Ε. για την πιθανότηα να μην καλυφθούν οι απαιτούμενες βάρδιες στα εργοστάσια, αφού μέχρι στιγμής οι αιτήσεις των εποχιακά εργαζομένων υπολοίπονται του απαιτούμενου μεγέθους.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα διαπιστώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες των αγρών που φυτεύθηκαν από το 2012 και μετά.

Με καλή συνεργασία παραγωγών, μεταποιητών και Πολιτείας, μπορύμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο._

Δεν υπάρχουν σχόλια: