H υπόθεση των συμβασιούχων είναι αμαρτωλή πολιτικά και ηθικά και ως εκ τούτου θα πρέπει όποιος ασχολείται μ΄ αυτή θα πρέπει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Προσωπικά έγραψα την άποψή μου εδώ στα Χρονικά στις 6 Απριλίου, σε ανύποπτο δηλαδή χρόνο, και ορισμένοι ενδεχομένως "ξινίστηκαν" αλλά ποσώς με ενδιαφέρει δεδομένου ότι η αλήθεια σώζει.
Η φάμπρικα των συμβασιούχων έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια και από τη μια....
πλευρά αυτό είναι απολύτως λογικό αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά ήθελαν κομματική πελατεία, οι δήμαρχοι διαχρονικά ήθελαν μόνιμο προσωπικό και οι πολίτες- ψηφοφόροι, άριστα εκπαιδευμένοι πελάτες του συστήματος, έκαναν τα πάντα ώστε να βρουν μια θέση στον ήλιο του δημοσίου. Το τρίγωνο της συναλλαγής λειτουργούσε και θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα εκτός ορισμένων "άτυχων" περιστατικών όπως αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναστατώνει για λίγο το σύστημα αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί μια κάποια εμβαλωματική λύση και τα πάντα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως παλιά.
Εξ αρχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η ύπαρξη των συμβασιούχων πάσης φύσεως είναι απολύτως θεμιτή και αναγκαία για το σύστημα αλλά και για τους εργαζόμενους. Αν δεν υπήρχαν συμβασιούχοι θα γινότανε οι δουλειές που είναι αναγκαίες είτε από εργολάβους είτε από αφανείς εργαζόμενους που θα στερούνταν τα βασικά εργατικά δικαιώματα αφενός και αφετέρου θα πλούτιζαν κάποιοι διαμεσολαβητές που θα διαχειρίζονταν τους εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που απασχολεί τη χώρα εσχάτως αλλά και τον δήμο Αλεξάνδρειας ειδικότερα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι εν λόγω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με συγκεκριμένη σχέση εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών. Η κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσει κανέναν δήμαρχο ούτε βέβαια και την ΚΕΔΕ, το συλλογικό τους όργανο, εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις τους δίνοντας εντολή στους δημάρχους της χώρας να προχωρήσουν σε ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Μετά την πρώτη παράταση δόθηκε και δεύτερη εντολή για νέα παράταση και τότε αρχίσαν οι πρώτες αντιδράσεις από δημάρχους της χώρας διότι όλοι έβλεπαν τον νομικό σκόπελο που ερχότανε αλλά ο αρμόδιος υπουργός εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι όποιος δήμαρχος δεν προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης θα διωχθεί πειθαρχικά. Ένας δήμαρχος στην Χαλκιδική, ο δήμαρχος Κασσάνδρας αρνήθηκε να υπακούσει και κινήθηκε εις βάρος η διαδικασία από τον Περιφερειάρχη για παράβαση καθήκοντος. Τώρα όμως που δικαιώθηκε κανείς από το υπουργείο δεν πρόκειται να του ζητήσει συγνώμη. Ο Δήμος Κορίνθου που απέλυσε τους συμβασιούχους και αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους είδε να ακυρώνεται η απόφασή του από την Περιφέρεια. Δεκάδες ήταν οι δήμοι που προχώρησαν σε απολύσεις- μη ανανεώσεις των συμβάσεων από τότε που το Ελεγκτικό αρνούνταν να πληρώσει δεδουλευμένα. Δήμοι όπως Αμφίπολης Κιλκίς (την απόφασή του ακύρωσε η Αποκεντρωμένη), Συκιές, Κορίνθου, Χανίων, ΦΟΔΣΑ, Πυλαία, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Ηλιούπολη και πολλοί άλλοι αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους αφού θεώρησαν ότι θα εκτεθούν νομικά και βέβαια έπεσαν μέσα.
Στο τέλος του περασμένου έτους το ελεγκτικό συνέδριο είχε αποφασίσει να μην θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής των εν λόγω εργαζομένων με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες περίπου. Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίστηκε στο γεγονός ότι οι συμβάσεις τους κακώς επεκτάθηκαν και ως εκ τούτου είναι παράνομη η όποια πληρωμή προς αυτούς. Το καμπανάκι είχε χτυπήσει δυνατά αλλά όλοι έκαναν ότι δεν ακούν. Κυβέρνηση και συμβασιούχοι πιασμένοι σε έναν χορό παλαιοκομματικών πρακτικών συνομιλούσαν συνένοχα, εκβίαζαν πολιτικά όσους διαφωνούσαν και οι μεν σκόπευαν να δημιουργήσουν κομματικό στρατό οι δε να βολευτούν. Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους έκλειναν τα μάτια τους διότι η καθαριότητα θέλει εργατικά χέρια και δεν έχουν.
Στο δήμο Αλεξάνδρειας το πρόβλημα με τους συμβασιούχους είναι γνωστό εδώ και μήνες. Απλήρωτοι μήνες και τώρα απολυμένοι όπως ορίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο με εντολή που στέλνει στους δημάρχους επί ποινή καταλογισμού στον καθένα ξεχωριστά δήμαρχο αν δεν υπακούσει στην δικαστική απόφαση. Να σημειώσω εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, ήδη δόθηκε εντολή από το δικαστήριο να πληρωθούν οι απολυμένοι με δικαιολογία της "συγνωστής πλάνης" ώστε να μην καταλογιστεί σε κανέναν ποινική ευθύνη.
Οι 20 συμβασιούχοι λοιπόν της Αλεξάνδρειας όλο αυτό το διάστημα ζήτησαν και πήραν από τον δήμαρχο Γκυρίνη και το δημοτικό συμβούλιο τόσο την πολιτική- ηθική συμπαράσαση όσο και την έμπρακτη δεδομένου ότι εμφανίστηκε ο δήμος στο ειρηνοδικείο και στήριξε τις θέσεις τους. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ψήφισμα συμπαράστασης λέγοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ικανοποίησε δηλαδή το βασικό τους αίτημα. Θεωρούσαν, πίστευαν, ήλπιζαν ότι αφενός με την κυβερνητική απόφαση θα ξεπερνούσαν το 24μηνο της συνεχούς εργασίας και αφετέρου με την δήλωση του δήμου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα προσέφευγαν στο δικαστήριο και θα δικαιώνονταν, θα γινότανε μόνιμοι ως αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Τόσοι και τόσοι το είχαν κάνει στο παρελθόν γιατί όχι και αυτοί...
Ήρθε όμως η απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου και όλα πάγωσαν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακρούσει πρύμναν και να ακυρώσει τον δικό της νόμο. Ψάχνει τώρα να βρει νομική φόρμουλα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στην καθαριότητα και βέβαια τα κάνει για ακόμα μια φορά στον τομέα αυτόν μπάχαλο. Γιατί;
Γιατί όταν δεν παραδέχεσαι το λάθος σου και επιχειρείς να το καλύψεις μετερχόμενος των ίδιων πρακτικών είναι προφανές ότι θα κάνεις σειρά λαθών. Αντί να βγει ο Σκουρλέτης ότι έκανε λάθος χειρισμούς που ετσιθελικά αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις αντί να προκηρύξει νέα οχτάμηνα ψάχνει να βρει φόρμουλα να παρατείνει ή να ανανεώσει τις υφιστάμενες συμβάσεις. Αστεία επιμονή που οδηγεί σε αδιέξοδα.
Αντί ο Σύριζα να φροντίσει δυο και κάτι χρόνια να απεμπλέξει τους ΟΤΑ από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής κυβέρνησης και να του δώσει την μεγαλύτερη δυνατή αυτοτέλεια και αυτονομία συνέχισε να πολιτεύεται όπως και οι προηγούμενοι. Ας το πάρουν πλέον είδηση όλοι ότι οι ΟΤΑ δε μπορούν να τελούν υπό κηδεμονία ούτε του υπουργείου Εσωτερικών ούτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρέπει να μπορούν από μόνοι τους να προγραμματίζουν, να προσλαμβάνουν, να πληρώνουν, να δανείζονται, να κερδίζουν ή να χρεοκοπούν. Τόσο απλό είναι αλλά ουδείς το σκέφτεται. Για να προσλάβει έναν οδοκαθαριστή ο δήμος θα πρέπει να το εγκρίνει ο υπουργός. Και όμως, αυτό συμβαίνει και αυτό θέλουν να ονομάζουν αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
Επανέρχομαι στους συμβασιούχους -απολυμένους. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς την εξής παράμετρο: Ας υποθέσουμε ότι αυτοί που έτυχε να δουλεύουν τώρα ως συμβασιούχοι γινότανε αορίστου χρόνου. Δεν θα ήταν αδικία να στερηθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες που θα επιθυμούσαν να διαγωνιστούν για την ίδια θέση; Επειδή δηλαδή έτυχε να δουλεύουν οι συγκεκριμένοι στους ΟΤΑ και κάποιοι άλλοι είχαν την ατυχία να δουλέψουν λίγο πριν από αυτούς θα έπρεπε να αποκλειστούν; Η λύση στο πρόβλημα είναι νέα οχτάμηνα που σημαίνει νέους εργαζόμενους που τον αριθμό τους ξέρει ο κάθε ΟΤΑ και επίσης ξέρει πότε τους χρειάζεται. Διότι δεν είναι λογικό να απαιτεί η κυβέρνηση από τους ΟΤΑ να της πουν τις κενές θέσεις στην υπηρεσία καθαριότητας διότι άλλες είναι οι ανάγκες το καλοκαίρι και άλλες τον χειμώνα. Συνεπώς, πάντα θα υπάρχει η αναγκαιότητα των συμβασιούχων.
Κλείνω με το εξής. Πολύς λόγος έγινε από πολλές πλευρές που θέλησαν αφενός να πλήξουν τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη για την απόλυση των 20 συμβασιούχων και αφετέρου να εμανιστούν ως πολιτικοί με φιλεργατικό προφίλ. Είναι προφανές ότι αφενός είναι άσχετοι με το όλο θέμα και αφετέρου ελλειμματικοί πολιτικά αφού από τη μύγα ξύγκι δε βγαίνει. Και εξηγούμαι.
Ο Γκυρίνης έκανε το αυτονόητο για να προστατευθεί έναντι ποινικών ευθυνών. Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σαφής: απολύονται όλοι τους. Όσοι ισχυρίζονται ότι κανένας δήμος δεν ανανέωσε συμβάσεις είναι προφανώς άσχετος. Οι μη ανανεώσεις συμβάσεων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων άρχισαν από τον Νοέμβριο του 2016 και εύκολα μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αναζητώντας στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες. Όσοι ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος βιάστηκε για να χαϊδέψει τα αφτιά των απολυμένων ας βγει να πει και τον τρόπο που θα απαντούσε στην εντολή του Δικαστηρίου για άμεση απόλυση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Πατούλης ήταν σαφής προχτές:"Ήδη ορισμένοι δήμαρχοι έλαβαν εντολή από το ελεγκτικό συνέδριο να προχωρήσουν στις απολύσεις με ποινή καταλογισμού" είπε και όποιος είναι αυτοδιοικητικός γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.
Συμπερασματικά: Χρειάζεται αρκετό πολιτικό θράσος για να στοχοποιήσεις έναν δήμαρχο όπως ο Γκυρίνης και να τον καταστήσεις αποκλειστικό υπεύθυνο για την εξέλιξη όταν είναι ο μόνος που δε φέρει καμιά ευθύνη. Αποκλειστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και κανείς άλλος. Καθαρές κουβέντες και αλήθειες, τίποτα άλλο.
Τέλος αλλά όχι έσχατο. Αλήθεια, γιατί όλοι στην τοπική κοινωνία που ασχολούνται με τα κοινά αρνούνται καν να συζητήσουν την ιδέα της εκχώρησης του τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες; Γιατί αρνούνται να καν να συζητήσουν, να διερευνήσουν την κατάσταση, να εκθέσουν τα μεγέθη και τα κόστη ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και να κρίνουμε αν και πόσο συμφέρει στον δημότη μια τέτοια συμφωνία; Υπό ποία λογική η καθαριότητα είναι το "άγιο δισκοπότηρο" στους δήμους και απαγορεύεται να θιγεί το υπάρχον στάτους;
Αριστερή θέση είναι ότι υπαγορεύει το συμφέρον του δημότη. Άν δειχθεί ότι με το νέο καθεστώς ο δημότης θα επιβαρύνεται λιγότερο και θα έχει κανονικές υπηρεσίες ποιος είναι αυτός που θα πει ότι δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο;
Ποιοι είναι αυτοί που θα εμποδίσουν την λογική και αυτονόητη εξέλιξη λειτουργώντας ως σύγχρονοι λουδίτες;
-Την ώρα που ανέβαζα αυτό το κείμενο πληροφορήθηκα ότι η ΠΟΠ-ΟΤΑ σταματάει τις κινητοποίησεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Σκουρλέτη. Δέχτηκε την πρότασή του. Είναι προφανές για μένα ότι η πρόταση Σκουρλέτη είναι το ίδιο αντισυνταγματική όπως και η προηγούμενη. Η εμμονή του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα εκτός και αν το κάνει επίτηδες και με σχέδιο. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Η φάμπρικα των συμβασιούχων έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια και από τη μια....
πλευρά αυτό είναι απολύτως λογικό αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά ήθελαν κομματική πελατεία, οι δήμαρχοι διαχρονικά ήθελαν μόνιμο προσωπικό και οι πολίτες- ψηφοφόροι, άριστα εκπαιδευμένοι πελάτες του συστήματος, έκαναν τα πάντα ώστε να βρουν μια θέση στον ήλιο του δημοσίου. Το τρίγωνο της συναλλαγής λειτουργούσε και θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα εκτός ορισμένων "άτυχων" περιστατικών όπως αυτή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναστατώνει για λίγο το σύστημα αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί μια κάποια εμβαλωματική λύση και τα πάντα θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως παλιά.
Εξ αρχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η ύπαρξη των συμβασιούχων πάσης φύσεως είναι απολύτως θεμιτή και αναγκαία για το σύστημα αλλά και για τους εργαζόμενους. Αν δεν υπήρχαν συμβασιούχοι θα γινότανε οι δουλειές που είναι αναγκαίες είτε από εργολάβους είτε από αφανείς εργαζόμενους που θα στερούνταν τα βασικά εργατικά δικαιώματα αφενός και αφετέρου θα πλούτιζαν κάποιοι διαμεσολαβητές που θα διαχειρίζονταν τους εργαζόμενους.
Στην περίπτωση που απασχολεί τη χώρα εσχάτως αλλά και τον δήμο Αλεξάνδρειας ειδικότερα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι εν λόγω εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με συγκεκριμένη σχέση εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών. Η κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσει κανέναν δήμαρχο ούτε βέβαια και την ΚΕΔΕ, το συλλογικό τους όργανο, εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις τους δίνοντας εντολή στους δημάρχους της χώρας να προχωρήσουν σε ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Μετά την πρώτη παράταση δόθηκε και δεύτερη εντολή για νέα παράταση και τότε αρχίσαν οι πρώτες αντιδράσεις από δημάρχους της χώρας διότι όλοι έβλεπαν τον νομικό σκόπελο που ερχότανε αλλά ο αρμόδιος υπουργός εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι όποιος δήμαρχος δεν προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης θα διωχθεί πειθαρχικά. Ένας δήμαρχος στην Χαλκιδική, ο δήμαρχος Κασσάνδρας αρνήθηκε να υπακούσει και κινήθηκε εις βάρος η διαδικασία από τον Περιφερειάρχη για παράβαση καθήκοντος. Τώρα όμως που δικαιώθηκε κανείς από το υπουργείο δεν πρόκειται να του ζητήσει συγνώμη. Ο Δήμος Κορίνθου που απέλυσε τους συμβασιούχους και αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους είδε να ακυρώνεται η απόφασή του από την Περιφέρεια. Δεκάδες ήταν οι δήμοι που προχώρησαν σε απολύσεις- μη ανανεώσεις των συμβάσεων από τότε που το Ελεγκτικό αρνούνταν να πληρώσει δεδουλευμένα. Δήμοι όπως Αμφίπολης Κιλκίς (την απόφασή του ακύρωσε η Αποκεντρωμένη), Συκιές, Κορίνθου, Χανίων, ΦΟΔΣΑ, Πυλαία, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, Ηλιούπολη και πολλοί άλλοι αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους αφού θεώρησαν ότι θα εκτεθούν νομικά και βέβαια έπεσαν μέσα.
Στο τέλος του περασμένου έτους το ελεγκτικό συνέδριο είχε αποφασίσει να μην θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής των εν λόγω εργαζομένων με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες περίπου. Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασίστηκε στο γεγονός ότι οι συμβάσεις τους κακώς επεκτάθηκαν και ως εκ τούτου είναι παράνομη η όποια πληρωμή προς αυτούς. Το καμπανάκι είχε χτυπήσει δυνατά αλλά όλοι έκαναν ότι δεν ακούν. Κυβέρνηση και συμβασιούχοι πιασμένοι σε έναν χορό παλαιοκομματικών πρακτικών συνομιλούσαν συνένοχα, εκβίαζαν πολιτικά όσους διαφωνούσαν και οι μεν σκόπευαν να δημιουργήσουν κομματικό στρατό οι δε να βολευτούν. Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους έκλειναν τα μάτια τους διότι η καθαριότητα θέλει εργατικά χέρια και δεν έχουν.
Στο δήμο Αλεξάνδρειας το πρόβλημα με τους συμβασιούχους είναι γνωστό εδώ και μήνες. Απλήρωτοι μήνες και τώρα απολυμένοι όπως ορίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο με εντολή που στέλνει στους δημάρχους επί ποινή καταλογισμού στον καθένα ξεχωριστά δήμαρχο αν δεν υπακούσει στην δικαστική απόφαση. Να σημειώσω εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, ήδη δόθηκε εντολή από το δικαστήριο να πληρωθούν οι απολυμένοι με δικαιολογία της "συγνωστής πλάνης" ώστε να μην καταλογιστεί σε κανέναν ποινική ευθύνη.
Οι 20 συμβασιούχοι λοιπόν της Αλεξάνδρειας όλο αυτό το διάστημα ζήτησαν και πήραν από τον δήμαρχο Γκυρίνη και το δημοτικό συμβούλιο τόσο την πολιτική- ηθική συμπαράσαση όσο και την έμπρακτη δεδομένου ότι εμφανίστηκε ο δήμος στο ειρηνοδικείο και στήριξε τις θέσεις τους. Το δημοτικό συμβούλιο πήρε ψήφισμα συμπαράστασης λέγοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ικανοποίησε δηλαδή το βασικό τους αίτημα. Θεωρούσαν, πίστευαν, ήλπιζαν ότι αφενός με την κυβερνητική απόφαση θα ξεπερνούσαν το 24μηνο της συνεχούς εργασίας και αφετέρου με την δήλωση του δήμου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα προσέφευγαν στο δικαστήριο και θα δικαιώνονταν, θα γινότανε μόνιμοι ως αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Τόσοι και τόσοι το είχαν κάνει στο παρελθόν γιατί όχι και αυτοί...
Ήρθε όμως η απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου και όλα πάγωσαν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακρούσει πρύμναν και να ακυρώσει τον δικό της νόμο. Ψάχνει τώρα να βρει νομική φόρμουλα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες στην καθαριότητα και βέβαια τα κάνει για ακόμα μια φορά στον τομέα αυτόν μπάχαλο. Γιατί;
Γιατί όταν δεν παραδέχεσαι το λάθος σου και επιχειρείς να το καλύψεις μετερχόμενος των ίδιων πρακτικών είναι προφανές ότι θα κάνεις σειρά λαθών. Αντί να βγει ο Σκουρλέτης ότι έκανε λάθος χειρισμούς που ετσιθελικά αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις αντί να προκηρύξει νέα οχτάμηνα ψάχνει να βρει φόρμουλα να παρατείνει ή να ανανεώσει τις υφιστάμενες συμβάσεις. Αστεία επιμονή που οδηγεί σε αδιέξοδα.
Αντί ο Σύριζα να φροντίσει δυο και κάτι χρόνια να απεμπλέξει τους ΟΤΑ από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής κυβέρνησης και να του δώσει την μεγαλύτερη δυνατή αυτοτέλεια και αυτονομία συνέχισε να πολιτεύεται όπως και οι προηγούμενοι. Ας το πάρουν πλέον είδηση όλοι ότι οι ΟΤΑ δε μπορούν να τελούν υπό κηδεμονία ούτε του υπουργείου Εσωτερικών ούτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρέπει να μπορούν από μόνοι τους να προγραμματίζουν, να προσλαμβάνουν, να πληρώνουν, να δανείζονται, να κερδίζουν ή να χρεοκοπούν. Τόσο απλό είναι αλλά ουδείς το σκέφτεται. Για να προσλάβει έναν οδοκαθαριστή ο δήμος θα πρέπει να το εγκρίνει ο υπουργός. Και όμως, αυτό συμβαίνει και αυτό θέλουν να ονομάζουν αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.
Επανέρχομαι στους συμβασιούχους -απολυμένους. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς την εξής παράμετρο: Ας υποθέσουμε ότι αυτοί που έτυχε να δουλεύουν τώρα ως συμβασιούχοι γινότανε αορίστου χρόνου. Δεν θα ήταν αδικία να στερηθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες που θα επιθυμούσαν να διαγωνιστούν για την ίδια θέση; Επειδή δηλαδή έτυχε να δουλεύουν οι συγκεκριμένοι στους ΟΤΑ και κάποιοι άλλοι είχαν την ατυχία να δουλέψουν λίγο πριν από αυτούς θα έπρεπε να αποκλειστούν; Η λύση στο πρόβλημα είναι νέα οχτάμηνα που σημαίνει νέους εργαζόμενους που τον αριθμό τους ξέρει ο κάθε ΟΤΑ και επίσης ξέρει πότε τους χρειάζεται. Διότι δεν είναι λογικό να απαιτεί η κυβέρνηση από τους ΟΤΑ να της πουν τις κενές θέσεις στην υπηρεσία καθαριότητας διότι άλλες είναι οι ανάγκες το καλοκαίρι και άλλες τον χειμώνα. Συνεπώς, πάντα θα υπάρχει η αναγκαιότητα των συμβασιούχων.
Κλείνω με το εξής. Πολύς λόγος έγινε από πολλές πλευρές που θέλησαν αφενός να πλήξουν τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη για την απόλυση των 20 συμβασιούχων και αφετέρου να εμανιστούν ως πολιτικοί με φιλεργατικό προφίλ. Είναι προφανές ότι αφενός είναι άσχετοι με το όλο θέμα και αφετέρου ελλειμματικοί πολιτικά αφού από τη μύγα ξύγκι δε βγαίνει. Και εξηγούμαι.
Ο Γκυρίνης έκανε το αυτονόητο για να προστατευθεί έναντι ποινικών ευθυνών. Η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σαφής: απολύονται όλοι τους. Όσοι ισχυρίζονται ότι κανένας δήμος δεν ανανέωσε συμβάσεις είναι προφανώς άσχετος. Οι μη ανανεώσεις συμβάσεων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων άρχισαν από τον Νοέμβριο του 2016 και εύκολα μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αναζητώντας στο διαδίκτυο σχετικές πληροφορίες. Όσοι ισχυρίζονται ότι ο δήμαρχος βιάστηκε για να χαϊδέψει τα αφτιά των απολυμένων ας βγει να πει και τον τρόπο που θα απαντούσε στην εντολή του Δικαστηρίου για άμεση απόλυση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Πατούλης ήταν σαφής προχτές:"Ήδη ορισμένοι δήμαρχοι έλαβαν εντολή από το ελεγκτικό συνέδριο να προχωρήσουν στις απολύσεις με ποινή καταλογισμού" είπε και όποιος είναι αυτοδιοικητικός γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.
Συμπερασματικά: Χρειάζεται αρκετό πολιτικό θράσος για να στοχοποιήσεις έναν δήμαρχο όπως ο Γκυρίνης και να τον καταστήσεις αποκλειστικό υπεύθυνο για την εξέλιξη όταν είναι ο μόνος που δε φέρει καμιά ευθύνη. Αποκλειστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών και κανείς άλλος. Καθαρές κουβέντες και αλήθειες, τίποτα άλλο.
Τέλος αλλά όχι έσχατο. Αλήθεια, γιατί όλοι στην τοπική κοινωνία που ασχολούνται με τα κοινά αρνούνται καν να συζητήσουν την ιδέα της εκχώρησης του τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες; Γιατί αρνούνται να καν να συζητήσουν, να διερευνήσουν την κατάσταση, να εκθέσουν τα μεγέθη και τα κόστη ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και να κρίνουμε αν και πόσο συμφέρει στον δημότη μια τέτοια συμφωνία; Υπό ποία λογική η καθαριότητα είναι το "άγιο δισκοπότηρο" στους δήμους και απαγορεύεται να θιγεί το υπάρχον στάτους;
Αριστερή θέση είναι ότι υπαγορεύει το συμφέρον του δημότη. Άν δειχθεί ότι με το νέο καθεστώς ο δημότης θα επιβαρύνεται λιγότερο και θα έχει κανονικές υπηρεσίες ποιος είναι αυτός που θα πει ότι δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο;
Ποιοι είναι αυτοί που θα εμποδίσουν την λογική και αυτονόητη εξέλιξη λειτουργώντας ως σύγχρονοι λουδίτες;
-Την ώρα που ανέβαζα αυτό το κείμενο πληροφορήθηκα ότι η ΠΟΠ-ΟΤΑ σταματάει τις κινητοποίησεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Σκουρλέτη. Δέχτηκε την πρότασή του. Είναι προφανές για μένα ότι η πρόταση Σκουρλέτη είναι το ίδιο αντισυνταγματική όπως και η προηγούμενη. Η εμμονή του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα εκτός και αν το κάνει επίτηδες και με σχέδιο. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου