Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Καλαϊτζίδης για μεταφορές μαθητών: Ήταν πρώτο μου μέλημα . Δυστυχώς όμως....

Από τον Κ. Καλαϊτζίδη, αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας πήραμε την παρακάτω δήλωση που έχει να κάνει με τις μεταφορές των μαθητών και οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν αναταραχές και αντιδράσεις.
Ο κ. Καλαϊτζίδης επιχειρεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών, ρίχνει ευθύνες στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και πετάει το μπαλάκι στους βουλευτές της συγκυβέρνησης να αλλάξουν την απόφαση.
Ωστόσο, δεν κάνει καμιά αναφορά στον δικό του ρόλο, με ποιον τρόπο σκέπτεται να αντιδράσει ώστε να...
αλλάξει πάραυτα η τραγική απόφαση που αποκλείει από τα δωρεάν δρομολόγια χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση του Κ. Καλαϊτζίδη είναι:


Βέροια 10-10-2014

Το πρώτο μου μέλημα, με την ανάληψη των καθηκόντων μου την 1η Σεπτεμβρίου, ήταν η εξεύρεση λύσης για το χρονίζον πρόβλημα της μαθητικής μεταφοράς, που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς τους.
Δυστυχώς τα όρια που θέτει η ΚΥΑ/24001/2013 για την ελάχιστη χιλιομετρική διαδρομή, για την οποία δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς οι μαθητές (1.200 μέτρα για μαθητές δημοτικού, 3.000 μέτρα για μαθητές γυμνασίου και 5.000 μέτρα για μαθητές λυκείου) είναι απαράδεκτα υψηλά για τις συνθήκες που επικρατούν στις κοινότητες της περιφερειακής Ελλάδας, αφού οι μαθητές υποχρεώνονται να διανύσουν, πολλές φορές πεζοί, επικίνδυνες διαδρομές, μέσα από επαρχιακές ή και εθνικές οδούς, που δεν έχουν ούτε καν πεζοδρόμια.

Οφείλουν οι συναρμόδιοι υπουργοί να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση τους  με τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου υπάρχει  τακτική συγκοινωνία ,με πολύ φθηνά κοστολόγια και με άριστες οδικές συνθήκες ασφαλείας.

Οφείλουν επίσης να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ημαθία η υποχρεωτική αναμονή των 90 λεπτών, μεταξύ δυο μαθητικών δρομολογίων, όπως επιτάσσει η ΚΥΑ, αφού οι συνθήκες, ειδικά τον χειμώνα, είναι δύσκολες και οι μαθητές, είτε αναγκάζονται να παραμένουν στα σχολεία τους, χωρίς επίβλεψη εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, είτε αναγκάζονται να μεταβούν πεζοί στις οικίες τους, διασχίζοντας ιδιαίτερα επικίνδυνες διαδρομές (έλλειψη φωτισμού, έλλειψη ασφάλειας κ.α).

Για τον λόγο αυτό έδωσα εντολή στην νομική υπηρεσία της Π.Ε Ημαθίας να ενημερώσει τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να μην θρηνήσουμε δυστυχή περιστατικά.

Καλώ τους βουλευτές της Ημαθίας, τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν στις δέουσες ενέργειες αλλαγής της ΚΥΑ, στα ανωτέρω σημεία, θέτοντας  διαφορετικούς όρους, τόσο στην χιλιομετρική απόσταση, όσο και στον χρόνο αναμονής των σχολικών δρομολογίων, μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων, και της υπόλοιπης χώρας.

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα υπάρξουν οι δικές τους προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να επιτύχουμε τα αυτονόητα.

Να έχουν δωρεάν  μεταφορά και πρόσβαση ΟΛΟΙ  οι μαθητές  στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Ημαθίας, αλλά και ΟΛΗΣ της περιφερειακής Ελλάδας.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλαϊτζίδης για μεταφορές μαθητών: Ήταν πρώτο μου μέλημα . Δυστυχώς όμως....

Για αυτό μόλις εκλέχθηκα το έγραψα στα φρύδια μου.
Μόχλα φρύδια είπα , όχι ΜΠΙΠ!!!!! :)

Πόσα κοροίδα υπάρχουν ακόμα? Πόσα? Σαμαρά δώσε πόνο. Το αξίζουμε. Δώσε και άλλο φορολογία. Αντέχουμε. Πάρε μας ρε γκαβέ αντώνη και τα σπίτια , μπας, Μπάς και ξυπνήσουμε.
Στις επόμενες εκλογές επειδή θα βγούν αγρότες , παπατζήδες , συνταξιούχοι θα ψηφίσω ΣΑΜΑΡΑ για να δώσει και άλλο σχίσιμο.
Ισως είναι η πρώτη φορά που θα είναι χρήσιμη η ψήφος μου.