Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη

Με ένα πρωτότυπο παιχνίδι ρόλων θα γιορτάσουμε φέτος την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία, την ερχόμενη Κυριακή, 5 Οκτωβρίου.  Οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μία ξεχωριστή μέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα άγρια πουλιά της περιοχής κάνοντας birdwatching (ορνιθοπαρατήρητηση), αλλά και... συμμετέχοντας σε ξεναγήσεις στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης.

Τα παιδιά θα παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια με το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και τους «Φίλους του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», ενώ θα γίνει απελευθέρωση ζώων από την εθελοντική οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή». Επίσης, στο Θεματικό Περίπτερο της Νέας Αγαθούπολης θα λειτουργεί το πρόγραμμα Μικρόκοσμος, όπου, με μικροσκόπια και τηλεσκόπια, τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των εντόμων.

Η Γιορτή θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Παιχνίδι ρόλων με τη Gamecraft!

Στη Γιορτή Πουλιών θα είναι μαζί μας η ομάδα της Gamecraft για να παίξουμε για πρώτη φορά το παιχνίδι ρόλων που ετοίμασαν για μας. Τα ψάρια στο ποτάμι λιγοστεύουν. Τα πουλιά άφησαν τις φωλιές τους και έφυγαν. Ο υγρότοπος κινδυνεύει. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι παίκτες καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο και να αποτρέψουν την καταστροφή, επιστρατεύοντας την επιμονή, την παρατηρητικότητα και τις γνώσεις τους. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση pressaxios@axiosdelta.gr (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Για παιδιά από 9 ως 99 ετών!

H μετανάστευση ξεκίνησε!

Το θέμα της φετινής γιορτής είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν. Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο γενικός σκοπός είναι να προστατευτούν οι περιοχές όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών.

Στο μεταξύ, η μετανάστευση ξεκίνησε στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και ήδη είδαμε να καταφτάνουν δεκάδες αγριόπαπιες, όπως κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και ψαλίδες. Επίσης, την εποχή αυτή θα συναντήσουμε πολλούς αργυροπελεκάνους, παρυδάτια πουλιά όπως τουρλίδες και ερωδιούς, αλλά και πολλά αρπακτικά πουλιά, όπως καλαμόκιρκους.

Ένα πανευρωπαϊκό γεγονός

Φέτος είναι η 20η χρονιά που πραγματοποιείται το Eurobirdwatch με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 40 χώρες. Στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε περισσότερες από τριάντα περιοχές της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η Γιορτή Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ενώ συμμετέχουν επίσης το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου και η εθελοντική οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».

Οδηγίες πρόσβασης: Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την έξοδο προς Μεθώνη. Εντός του οικισμού υπάρχουν πινακίδες για το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: