Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Διαφωνεί με την μεθόδευση της "αξιολόγησης" και παραιτείται από Δ/ντης του Γυμνασίου Τρικάλων ο Χ. Καφτεράνης

Αντιδρά και καταγγέλει ταυτόχρονα με την επιστολή του προς την διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας ο μαθηματικός Χάρης Καφτεράνης για όλα όσα συμβαίνουν με τον μανδύα της αξιολόγησης. Και δε μένει μόνο στα λόγια και εκφράζει την διαφωνία του υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Γυμνασίου Τρικάλων όπου υπηρετεί εδώ και ...
δυο χρόνια.

Η επιστολή προς την διευθύντρια είναι η ακόλουθη:


Κα Διευθύντρια
Η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει την υλοποίηση μιας πολιτικής που υποδεικνύεται από κέντρα αποφάσεων εκτός χώρας, όπως είναι γνωστό και ομολογημένο δημοσίως.
Βασική επιδίωξη αυτών των πολιτικών είναι η δραστική περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, πράγμα που επετεύχθη μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις περί μη περαιτέρω μειώσεων, η κατάργηση των κεκτημένων, μετά από αγώνες χρόνων και η κατασυκοφάντηση των ηγετών των αγώνων αυτών με τα όποια λάθη τους, η εργασιακή τρομοκράτηση και ανασφάλεια υπό την δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, η επαναφορά σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα τελικά.

Στο χώρο μας αυτό επιδιώκεται μέσω των διαδικασιών “αξιολόγησης”. Εντελώς αθώα σε πρώτη φάση ζητείται η κατάθεση φακέλων με τις δράσεις και τα πεπραγμένα των Δ/ντών Σχολικών Μονάδων. Σας διαβεβαιώ ότι όλοι θα κριθούν άριστοι. Αυτό διότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο δεύτερο στάδιο, που είναι και ο βασικός στόχος, στην αξιολόγηση των μάχιμων εκπαιδευτικών και που θα δημιουργηθεί μέσω αυτής της υποτιθέμενης αξιολόγησης η νέα δεξαμενή διαθεσίμων. Αυτή όμως θα έχει τη σφραγίδα των επιλογών πνευματικών ανθρώπων πλέον του ίδιου μας του κλάδου. Απαλλάσσεται έτσι των ευθυνών η πολιτική ηγεσία και έχει νέα δεξαμενή με την εγκυρότητα της αξιοκρατικής επιλογής του ίδιου του κλάδου. Τόσο απλά!
Ταυτόχρονα μεταφέρεται το κέντρο βάρους των ευθυνών του Δ/ντή Σχολικής Μονάδας. Από πρώτος μεταξύ ίσων, δάσκαλος, συνάδελφος μετασχηματίζεται σε τυπικό και στυγνό τεχνοκράτη, βαθύ γνώστη της εφαρμογής της θεωρίας “σοκ και δέος” καταγραφέα των αρνητικών στιγμών των συναδέλφων, υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγησή τους, “πρόθυμο” να συνδράμει στη δημιουργία της νέας δεξαμενής. 
Ουσιαστικά “αναβαθμίζεται” σε έναν μικρό εξουσιαστή του περιγύρου του.
Φοβάμαι ότι το πνεύμα των σχολικών μονάδων θα είναι ο σύγχρονος Μακαρθισμός, ο χαφιεδισμός, η “εκβίαση” υποταγής.

Για όλα τα ανωτέρω, λόγοι προσωπικής αξιοπρέπειας και συνείδησης με υποχρεώνουν αρνούμενος να υπηρετήσω πολιτικές τέτοιου περιεχομένου να υποβάλλω άμεσα την παραίτησή μου από Δ/ντής της Σχολικής μονάδας του Γυμνασίου Τρικάλων.

Καφτεράνης Θεοχάρης
Μαθηματικός

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΚΑΦΤΕΡΑΝΗΣ.
ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ θα ειμαι ο δευτερος, Ανεργος βλεπεις...