Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Γιορτάστηκε η 1η επίσημη επέτειος της απελευθέρωσης του Γιδά / Σχόλιο / Φωτογραφίες/ Βίντεο

Χτες γιορτάστηκε για πρώτη φορά επίσημα η επέτειος της απελευθέρωσης του Γιδά, της σημερινής Αλεξάνδρειας, από τους Τούρκους το 1912. Ο ελληνικός στρατός εισήλθε στο χωριό  τότε Γιδά και αφού διανυκτέρευσε έβαλε πλώρη για την Θεσσαλονίκη.

Το αίτημα των τοπικών συλλόγων και ειδικότερα του Λαογραφικού Ομίλου Αλεξάνδρειας "ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ" με τον αείμνηστο πρόεδρό του Βαγγέλη Μοσχόπουλου ήταν πάγιο, να ...
καθιερωθεί επίσημη τοπική αργία η ημέρα αυτή. Ετέθη για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 από τον σύλλογο και έπρεπε να περάσουν εικοσιπέντε περίπου χρόνια για να «ωριμάσει» το αίτημα στις ελληνικές γραφειοκρατικές συνθήκες ώστε να δεήσει η πολιτεία να το περάσει στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Τοπική γιορτή και αργία λοιπόν η επέτειος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή και αιτία για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο για το λαό, τους σημερινούς  κατοίκους που κατά κύριο λόγο είναι απληροφόρητοι τόσο για τα γεγονότα όσο και για τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από έναν αιώνα στην περιοχή. Συνεπώς, ορθά άρχισαν φέτος εκδηλώσεις με αναβαθμισμένο πρόσημο και στόχο όπως αυτές που διοργάνωσε ο  ΛΟΝΑΠ με την έκθεση υφαντών εποχής της περιοχής και την πορεία- αναπαράσταση της εισόδου του στρατού στον Γιδά και η κατάληξή του στην περιοχή του ξενοδοχείου Δωδώνη κλπ.

Θα πρέπει κατά την άποψή μου οι εκδηλώσεις αυτές να πυκνώσουν και να επιχειρήσουν να εντάξουν μέσα σ΄ αυτές όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες της ευρύτερης περιοχής. Κατ΄ αρχάς να αιτηθεί από τους αρμόδιους της εκπαίδευσης να επιτραπεί να γίνουν εργασίες και πρότζεκτ για το θέμα αυτό και με το θέμα αυτό. Να γίνουν κι άλλα δρώμενα με την καθοδήγηση των ντόπιων ιστορικών που έχουν κουραστεί ψάχνοντας την τοπική ιστορία.

Είναι προφανές ότι για το θέμα αυτό, εάν και εφόσον ο δήμος θέλει να παίξει συντονιστικό όλο για την ιστορία της πόλης έδρας του, θα πρέπει να αρχίσει να δουλεύει από τώρα στήνοντας επιτροπή δουλειάς και προγραμματισμού. Μια επιτροπή που θα αποτελέσει το πρόπλασμα για ανάλογες επιτροπές για μια σειρά θέματα και ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με ιστορικά, πολιτιστικά, αθλητικά, κοινωνικά και άλλα θέματα του τόπου.

Στις χτεσινές εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη, τους βουλευτές της Ημαθίας, τον αντιπεριφερειάρχη και την στρατιωτική και εκκλησιαστική ηγεσία του τόπου. Τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία και ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των Ηρώων.


Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τις χτεσινές εκδηλώσεις από την ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ και το alexandriamou.gr












Tα βίντεο και η φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το http://alexandriamou.gr





















2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΑΠ

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια στο ΛΟΝΑΠ για την πρωτοβουλία καθιέρωσης ως αργίας της ημέρας απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας,αλλά αν δεν έκανε τα αδύνατα δυνατά ο Δημητριάδης για αυτόν τον άθλο,δεν θα επιτυγχάνονταν ποτέ αυτή η τεράστια επιτυχία, κι αυτό το γνωρίζουν περισσότερο από όλους,όλοι στο ΛΟΝΑΠ, γιαυτό και πέρυσι βράβευσε (ο ΛΟΝΑΠ) το Δημητριάδη, γι αυτήν την τεράστια επιτυχία. Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του Δημητριάδη και μπορώ να του καταλογίσω πάμπολα εις βάρος του,αλλά αν η αχαριστία ήταν έγκλημα,δεν ξερω πόσοι θα κυκλοφορούσαν έξω ελεύθεροι. Ανάμεσα σ αυτούς δεν θα ήθελα να είμαι.Γιαυτό νομίζω ότι πρέπει να βγεί ο ΛΟΝΑΠ και να αναγνωρίσει ΕΥΘΑΡΣΩΣ ότι βεβαίως με δική του πρωτοβουλία και πολυετείς ασταμάτητους αγώνες άρχισε η διεκδίκηση της καθιέρωσης ως αργίας της ημέρας της απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας, αλλά αυτός που υλοποίησε,μόχθησε και πέτυχε αυτόν τον άθλο,ήταν ο Δημητριάδης,χωρίς το πείσμα του οποίου και το στοίχημα ότι θα κερδίσει,(και το κέρδισε), θα περιμέναμε πολλά ακόμα χρόνια,ίσως και ουτοπικά... Τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη!