Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Εγκλωβίστηκε και εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας / Μπορεί να σώσει την παρτίδα; / άποψη

Το γραφείο της οργάνωσης στην Αλεξάνδρεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας, λένε οι πληροφορίες και το ρεπορτάζ, έχει εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη στρατηγική που επέλεξαν τα στελέχη του με αποτέλεσμα να κινείται σπασμωδικά και εν τέλει να εκτίθεται πολιτικά. Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας αποφάσισε να κινηθεί εν όψει των δημοτικών εκλογών στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Επιχείρησε να ενεργοποιήσει την πάλαι ποτέ δημοτική κίνηση στην οποία συμμετείχε το 2010 με την...
επωνυμία «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» πλην όμως ούτε οι τότε συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν και επί πλέον ασκήθηκε κριτική από ορισμένα τότε μέλη για καπέλωμα.

Χωρίς συμμετοχή η τελευταία συνέλευση της δημοτικής κίνησης
Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονταν στην «σκληρή» γραμμή ορισμένων μελών που ήθελαν την αυτόνομη κάθοδο στις δημοτικές εκλογές. Η θέση αυτή κατέστη πλειοψηφική αλλά ουδείς ήταν σε θέση να την στηρίξει πρακτικά ώστε να υλοποιηθεί. Γιατί, χωρίς κόσμο διαθέσιμο να στηρίξει το εγχείρημα μπορείς να λες μεγάλα λόγια αλλά το αποτέλεσμα σε εκθέτει. (Διάβασε το ρεπορτάζ της συνέλευσης ΕΔΩ)
Και μπορεί τον Οκτώβριο που έγινε η πρώτη συνέλευση της οργάνωσης να επικράτησε εκείνη η λογική αλλά οφείλεις να την αλλάζεις αν διαπιστώνεις ότι είναι μαξιμαλιστική ή εξωπραγματική.

Τα περισσότερα (υπάρχουν και ορισμένοι που είχαν εξ αρχής άλλη άποψη) τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας με έλλειψη διορατικότητας και με εμφανή απειρία «κατάφεραν» να εγκλωβίσουν το κόμμα τους σε ένα αδιέξοδο που είναι αν μη τι άλλο δυσάρεστο. Αντί να λειτουργήσουν ως leader και να πάρουν πρωτοβουλίες συγκρότησης μιας παράταξης που στόχο θα έχει την κατάκτηση της δημαρχίας και την ήττα της διοίκησης Δημητριάδη επέλεξαν να λειτουργήσουν με τρόπο τέτοιον που αποδείχτηκε ότι είναι αναποτελεσματικός διότι δεν ανταποκρίνεται η βάση, οι ψηφοφόροι αλλά και τα κομματικά μέλη ενίοτε.

Χρ. Αντωνίου,
αναπληρωτής γραμ.
ΝΕ Ημαθίας
Είναι σε όλους γνωστό ότι ο βασικός, ο ένας πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά είναι η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας. Για να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο η ηγεσία του κόμματος προσδίδει και στις δημοτικές εκλογές έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και καλά κάνει. Χρέος των τοπικών οργανώσεων είναι δηλαδή να ανοίξουν κι άλλο τις οργανώσεις τους, να διευρύνουν τις συνεργασίες τους ώστε οι πολίτες που θα τις στηρίξουν θα καταστούν εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Απλά πράγματα.

Αντί λοιπόν στην Αλεξάνδρεια να πάρει πρωτοβουλίες ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και να καλέσει την δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Γκυρίνη για να συζητήσει επί του πολιτικού πλαισίου που ήδη έχει δημοσιευτεί και τα στοιχεία που το κανοναρχούν είναι το «αντιμνημόνιο» και ο «αντι-καλλικράτης» επέλεξε να αναζητά προσωπικότητες- σωτήρες να τους αναθέσει την ηγεσία, να τους χρίσει υποψήφιους δημάρχους!!

Π. Γκυρίνης, υποψήφιος
δήμαρχος Αλεξάνδρειας
Αντί λοιπόν να καλέσει την παράταξη Γκυρίνη που ήδη έχει σχηματοποιηθεί και ως στόχο έχει την ανατροπή της διοίκησης Δημητριάδη ώστε να σταματήσει ο κατήφορος επέλεξε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο του θεατή των εξελίξεων με αποτέλεσμα να περνάει ο χρόνος, οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να έχει πέσει πανικός στα στελέχη που αναρωτιούνται «και τώρα, τι κάνουμε;».

Είναι προφανές ότι αν θέλει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να «σώσει την παρτίδα» πρέπει να κινηθεί άμεσα. Πρέπει να καλέσει άμεσα τον υποψήφιο δήμαρχο Π. Γκυρίνη αλλά και την Λαϊκή Συσπείρωση και να τους θέσει το πολιτικό πλαίσιο που ψήφισε η ΚΕ του κόμματος. Αν συμφωνήσει ο Γκυρίνης με το πλαίσιο τότε ο δρόμος για μια συνεργασία με συνένωση των δυνάμεων που στόχο έχουν την ανατροπή του Δημητριάδη ανοίγει διάπλατα.
Θα αναρωτηθεί κάποιος «και τι θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ από μια τέτοια συνεργασία». Η απάντηση είναι απλή. Διευρύνει το ακροατήριό του, καθίστανται εν δυνάμει ψηφοφόροι του εκατοντάδες συμπολίτες που προέρχονται από την πάλαι ποτέ Πασοκική μήτρα και τώρα είναι ανέστιοι. Παράλληλα, του δίνεται η ευκαιρία να αναλάβει με στελέχη του θέσεις ευθύνης στον δήμο Αλεξάνδρειας εφόσον το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί θα νικήσει στις εκλογές.

Ίσως ακουστεί ως «αντεπιχείρημα» ότι «πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ». Θα πω εξ αρχής ότι το επιχείρημα δεν μπορεί να σταθεί για τους εξής λόγους: Όταν ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ έχει υποδεχτεί άκριτα βουλευτές που ψήφισαν μνημόνια, όταν συζητάει με κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης του Παπανδρέου, όταν ο ίδιος ο Τσίπρας προσκαλεί ευθέως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της πατριωτικής δεξιάς να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και ότι τους δέχεται στην παράταξη τότε είναι αστείο να λέγεται από ορισμένα τοπικά στελέχη ότι αδυνατούν να συνεργαστούν με τον Γκυρίνη  γιατί προέρχεται από τη ΝΔ, με τον Απατσίδη, τον Μπρουσκέλη και τον Ναλμπάντη γιατί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ κλπ. Όλοι αυτοί ποτέ δεν δήλωσαν μνημονιακοί, ποτέ δεν άσκησαν διοίκηση ούτε βαρύνονται με ποινικά ή διοικητικά θέματα και ως εκ τούτου κανένα ζήτημα δεν υπάρχει.

Δεν μπορεί να εμπιστεύεσαι πολιτικά την εκπροσώπησή του ΣΥΡΙΖΑ σε άτομα που είτε είναι ακόμα ΠΑΣΟΚ είτε κινούνται στον χώρο αυτόν χωρίς να έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλεις και να βάζεις ενστάσεις για τα προαναφερθέντα αυτοδιοικητικά στελέχη. Υπό ποια λογική είναι «καλός» ο δικηγόρος Γιάννης Μοσχόπουλος και οδοντίατρος Στέφανος Δελιόπουλος και δεν είναι «καλοί» ο Γκυρίνης, ο Μπρουσκέλης, ο Ναλμπάντης, ο Απατσίδης κλπ;

Μήπως τα ηγετικά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν  τις προσωπικές τους απόψεις σε πολιτική και τις προσωπικές τους συμπάθειες σε στόχους;

Θα έστεκε ως επιχείρημα η άποψη ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο στον δήμο Αλεξάνδρειας ώστε να αναδειχτούν νέα στελέχη που θα συνεχίσουν την λειτουργία της οργάνωσης. Είναι μια λογική άποψη που όμως δεν υπηρετεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο που είναι το άπλωμα του κόμματος με την μεγαλύτερη δυνατή δυναμική συλλογή ψήφων στις βουλευτικές εκλογές.

Γ. Σπυρίδης
Συμπερασματικά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εκτεθεί σχηματίζοντας ένα ψηφοδέλτιο στο όριο για να ανακηρυχτεί., με φοβερές ελλείψεις σε υποψηφίους και που στο τέλος είναι ζήτημα αν θα πιάσει το ποσοστό των βουλευτικών του Ιουνίου 2012 τότε είναι προφανές ότι θα αναλάβει να ηγηθεί ο νυν δημοτικός σύμβουλος Γ. Σπυρίδης που βέβαια θα κληθεί να επωμιστεί και το βάρος του εκλογικού αγώνα και εν τέλει του αποτελέσματος.
Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας θέλει να υπηρετήσει πραγματικά τον κεντρικό πολιτικό στόχο του και να «κουβαλήσει» ψήφους στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές τότε θα πρέπει να λειτουργήσει με εξωστρέφεια και ως ο μοναδικός διαμορφωτής του σκηνικού όντας κόμμα εξουσίας. Το τι θα πράξουν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί και θα αξιολογηθεί…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΘΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ Ή ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΜΜΕΣΑ.
ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ.
ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσουν τις αστοχίες που μόνο τον Δημητριάδη ωφελούν και ας συμπαραταχθούν με τον Γκυρίνη για να γίνει η ανατροπή και να τσακιστούν να φύγουν από δω

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ κ. ΜΟΧΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΠΙΣΗΜΑΜΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ.
ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Αντιμνημονιακό το μέτοπο Γκυρίνη! Τι άλλο θα ακούσουμε απο την μερίδα των λάτρεων των πόστων και της δίψας για επιστρόφή στην εξουσία. Πασπαλίζουμε την συνταγή και με κλονοποιημένα τέκνα παλαιών πολιτικών και πείσαμε για την αλλαγή του σκηνικού. Φτάνει με την ίδια νοοτροπία της κονσέρβας. Σπυρίδη ανέδειξε φρέσκα πρόσωπα κι ας αποτύχουν να πείσουν τους πολίτες που αναζητάνε την αμφίδρομη σχέση. Οι εποχές αλλάζουν και η ιστορία αποτιπώνει αυτους που τολμούν!!