Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η διακήρυξη της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ στον δήμο Βέροιας /Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι

Η διακήρυξη της δημοτικής κίνησης "Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας- Ανατροπή Τώρα" δόθηκε στην δημοσιότητα χτες.
Την κίνηση υποστηρίζουν από το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και ανένταχτοι αριστεροί πολίτες.
Την διακήρυξη ήδη έχουν υπογράψει πάνω 200 πολίτες και η συλλογή υπογραφών...
συνεχίζεται.


Διακήρυξη
Ενεργοί πολίτες για το Δήμο της Βέροιας
Ανατροπή τώρα στο Δήμο Βέροιας - Μπορούμε… Τώρα!                                                                                                                                                                                                                                       
Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη του Δήμου Βέροιας
Μπροστά μας έχουμε τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Μπροστά μας έχουμε μια ευκαιρία, να δώσουμε μια  σκληρή απάντηση σε όσους θέλουν τον ελληνικό λαό, τόσο σε  τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, παθητικό αποδέκτη μιας πολιτικής που καταστρέφει το παρόν και υπονομεύει το μέλλον.    
Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη του Δήμου Βέροιας
Τι συνέβη στη χώρα μας;  

Βιώνουμε σήμερα, την επέλαση της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού με νεοφιλελεύθερο πρόσωπο που επαυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες, περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και επιδεινώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, οι άνεργοι αυξάνουν δραματικά, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξαθλιώνονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά η αγορά στενάζουν, και όλα αυτά συνέπεια μιας νεοφιλελεύθερης αδιέξοδης φορομπηχτικής πολιτικής, που μοναδικό στόχο έχει την ικανοποίηση των «δανειστών-τοκογλύφων». 

Οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. αφού οικοδόμησαν ένα παραγωγικό μοντέλο στρεβλό, αντιαναπτυξιακό και μη βιώσιμο όσο και ένα πελατειακό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, άνοιξαν την πόρτα στο Δ.Ν.Τ., την Τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων.

Στα τριάμισι χρόνια εφαρμογής της μνημονι(α)κής πολιτικής, η Ελλάδα έχει δεχθεί ένα καίριο οικονομικό – κοινωνικό σοκ! Διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 35%  και η ανεργία αγγίζει το πρωτοφανές ποσοστό του 30%. Ταυτόχρονα βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο αυταρχισμό, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με επιστρατεύσεις απεργών, με καταπάτηση θεμελιωδών Συνταγματικών δικαιωμάτων, στα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Το μαύρο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται με το πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπου δεν εξαιρούνται ούτε τόποι με τεράστια ιστορική σημασία, ούτε σύμβολα πολιτισμού και παιδείας της πατρίδας μας.

Τι συνέβη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 
Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Η εφαρμογή των  μνημονίων την έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται μια νέα σημαντική μείωση, που θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία των Ο.Τ.Α. να πληρώσουν ακόμα και τους εναπομείναντες εργαζόμενους σ’ αυτούς. Η αυτοδιοίκηση δέχτηκε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις που αναπόφευκτα οδήγησαν σε  συγκεντρωτισμό,  που αφυδάτωσε την πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης. Οι γειτονιές, οι συνοικίες, και τα χωριά των Δήμων μαραζώνουν, οι ανισότητες διευρύνονται.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε τα Μνημόνια και τον «Καλλικράτη» είναι εμφανές : να θέσει σε ενέργεια ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των πάντων, την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α., σε βάρος του πολίτη που μοχθεί. Έτσι η εκποίηση του πλούτου της πατρίδας μας, όπως ενέργεια, τουρισμός, νερό, και η μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.), με μισθούς κυριολεκτικής πείνας, επισφαλούς εργασίας, δομικής ανεργίας και εκτεταμένης φτώχειας είναι δεδομένη. Αυτό πρέπει να ανατραπεί !

Σε τοπικό επίπεδο τόσο η διοίκηση του Δήμου όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση υποτάχθηκαν στις μνημονι(α)κές πολιτικές των κομμάτων που συγκυβερνούν. Υποστήριξαν με φανατισμό τον «Καλλικράτη», ο οποίος υποβάθμισε πολιτικά και θεσμικά την αυτοδιοίκηση. Οι λιγοστές διαφοροποιήσεις τους έμειναν μόνο στα λόγια και σε υποκριτικές εκφράσεις λύπης.
Αγαπητή συνδημότισσα, αγαπητέ συνδημότη του Δήμου Βέροιας                      
Μπορούμε τώρα, να αντιστρέψουμε τη μίζερη πραγματικότητα, την ομολογημένη αποτυχία στο Δήμο μας και στην Τ.Α. γενικότερα, τη διαπιστωμένη παρακμή και την διολίσθηση στο τέλμα.       

Μπορούμε τώρα, με πίστη στην αστείρευτη δύναμη που πηγάζει από τον λαό, να ανοίξουμε μέτωπο απέναντι στον παραγοντισμό, τον συγκεντρωτισμό, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και το πελατειακό μοντέλο του δικομματισμού.  
      
Μπορούμε επιτέλους τώρα, να βάλουμε ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, που απαξίωσαν σε μεγάλο βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Μπορούμε τώρα, με νου, «με λογισμό και μ' όνειρο», με όραμα, με σχέδιο και πολιτική βούληση, να θέσουμε τα θεμέλια για την ανατροπή και μια δημιουργική πορεία στο Δήμο μας. 
    
Μπορούμε τώρα, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας, τα κινήματα πολιτών, αλλά και ανεξάρτητοι πολίτες, να πετύχουμε την ανατροπή, να δώσουμε δημοκρατική διέξοδο και λύσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόπος. Η ανάγκη είναι οφθαλμοφανής και αδήριτη.  

Οι αξίες μας – οι θεμελιώδεις αρχές μας- οι άξονες της εναλλακτικής μας πρότασης
Τοποθετούμαστε ενάντια σε Δημοτικές Αρχές που βολεύονται σε ένα συμπληρωματικό ρόλο απλής διαχείρισης, που ορίζει η κεντρική εξουσία και που αρκούνται σε έργα βιτρίνας, της τελευταίας μάλιστα στιγμής.

Αγωνιζόμαστε για μια ουσιαστική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου κράτους.  Προς τούτο απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός Αυτοδιοικητικού κινήματος που θα είναι διεκδικητικό τόσο : α) στο κεντρικό κράτος (κατάργηση της «μεταρρύθμισης Καλλικράτη», διεκδίκηση εκείνων των θεσμικών αλλαγών που θα κατοχυρώνουν την βιώσιμη και αυτόνομη ανάπτυξη της Τ.Α., σαφής και σταθερή κατανομή των αρμοδιοτήτων, των πηγών χρηματοδότησης, κατάργηση του κατ’ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.», κ.λ.π.) όσο και β) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, κ.λ.π.).

Θέλουμε ένα Δήμο: 

1) εγγυητή της δημοκρατικής έκφρασης, ανοιχτό στην κοινωνία, στους πολίτες και στους φορείς. 
Για μας η Αυτοδιοίκηση είναι συνυφασμένη με την δημοκρατία και την λαϊκή συμμετοχή.

Θέλουμε οι  πολίτες να παρεμβαίνουν διαρκώς και να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στην διοίκηση του Δήμου.

Θέλουμε οι συμμετοχικοί θεσμοί να αποτελούν θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης, αναπόσπαστο  μέρος της συγκρότησης και λειτουργίας της. 

Οι θεσμοί αυτοί περιλαμβάνουν:
α) Τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια.

β) Τις λαϊκές συνελεύσεις.  

γ)Τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

δ)Τα τοπικά δημοψηφίσματα. Προσφυγή στην ετυμηγορία των δημοτών, για όλα τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν, στη χάραξη πολιτικής και επηρεάζουν ή δεσμεύουν μακροχρόνια τον Δήμο.

Απέναντι σε φαινόμενα αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων και διαπλεκόμενων συμφερόντων απαντάμε με περισσότερη και ουσιαστική δημοκρατία, με διευρυμένο κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία, με εξασφάλιση πρόσβασης στην πληροφόρηση και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων με λαϊκή και κοινωνική συμμετοχή.

2) οργανωτή των κοινωνικών διεκδικήσεων και των συλλογικών αντιστάσεων για την απόκρουση της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής και βασικό μοχλό αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. 

Η Τ.Α. σήμερα οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο επιτήδευμα τους, στους ελεύθερους επαγγελματίες της αγοράς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Κανείς πολίτης χωρίς πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά.
Κανείς πολίτης που να πεινάει και να χάνει την αξιοπρέπειά του στις ουρές των συσσιτίων.

Κανείς άνεργος και ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Κανένα νοικοκυριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης.

Κανένα νοικοκυριό που θα χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό.

3) υπερασπιστή των βασικών κοινωνικών αγαθών, που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική προστασία, το νερό που πίνουμε, τον αθλητισμό, κ.λ.π. και της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ώστε να μην ξεπουληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (παλιό και νέο Δικαστικό Μέγαρο, στρατόπεδα, κ.λ.π.). και άμεση αξιοποίησή της, με όλους τους πρόσφορους τρόπους,  προς όφελος των δημοτών και της περιοχής. 

4) πρωταγωνιστή της παραγωγικής ανασυγκρότησης με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Αρνούμαστε να σχεδιάσει το μέλλον μας ο κάθε Φούχτελ!
Μπορούμε να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους παραγωγικούς φορείς και τις πιο δημιουργικές και ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας και να σχεδιάσουμε την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας για την επιβίωση του παραγωγικού δυναμικού.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα (γεωργία - κτηνοτροφία), όπως και σ’ όλους τους άλλους τομείς (βιοτεχνικός, ενεργειακός, κατασκευαστικός, τουριστικός), με έμφαση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, οικολογικής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Αντιτασσόμαστε σε επενδύσεις αποικιοκρατικού τύπου. Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες πολιτών σε εγχειρήματα εναλλακτικής κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. 

5) εγγυητή της ενδοδημοτικής σύγκλισης και άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων, με την ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου μας. 

Με το Πρόγραμμά μας, που θα συνδιαμορφωθεί με τους συμπολίτες μας και τους φορείς τους, θα εξειδικεύσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και θα τοποθετηθούμε σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Δήμου μας, για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

 Η πρωτοβουλία μας στο Δήμο Βέροιας συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή:

Σε όλους εκείνους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά οράματα, που  ευαισθητοποιούνται για την αντιμετώπιση   προβλημάτων που αφορούν στην  οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής, της προστασίας της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, σε όλους αυτούς που  τους θίγουν ή τους καταστρέφουν τα μνημόνια και τα κυβερνητικά μέτρα που τα συνοδεύουν.

Είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας, να καταστήσουμε εφικτή μια ΑΛΛΗ  ΠΟΡΕΙΑ στα δημοτικά μας πράγματα.
"Δεν υπάρχει μονόδρομος στην ιστορία. Υπάρχουν δυνατότητες και εξαρτάται από τη δράση των ανθρώπων ποια θα πραγματοποιηθεί κάθε στιγμή...”                    

Μπορούμε…Τώρα!   Ανατροπή …Τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: