Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Βιομηχανική ρύπανση η δυσοσμία που μετατρέπει σε χαβούζα τη δυτική Θεσσαλονίκη Να απομακρυνθούν από την πόλη τα ΕΛΠΕ και όλη η βαριά βιομηχανία

Τα φαινόμενα δυσοσμίας, που δεν είναι παρά συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης, έχουν αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων στις λαϊκές γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι διάχυτη πλέον η αγανάκτηση, όχι μόνο για αυτή την κατάσταση, αλλά και για το.....
σίριαλ της αναζήτησης ευθυνών από τις αρχές που εδώ και χρόνια δεν καταφέρνει να βρει την πηγή του προβλήματος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε, για άλλη μια φορά, ότι θα γίνουν αποκαλύψεις στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου προχτές Τρίτη. Βέβαια τον περασμένο Οκτώβριο ακούγαμε ότι αυτό είναι αδύνατο πριν την Άνοιξη του 2019, αλλά η προεκλογική περίοδος μάλλον επιτάχυνε τα πράγματα. Σε αυτό το κλίμα ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου προχώρησε σε μήνυση… κατ’ αγνώστων για τη δυσοσμία.

Η παρουσία μονάδων βαριάς βιομηχανίας, όπως τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και Μαμιδάκη και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η δυτική Θεσσαλονίκη, δεν επιτρέπει όμως μια αφελή προσέγγιση που αναρωτιέται για την πηγή του προβλήματος. Δεν πρόκειται απλά για δυσοσμία και μάλιστα χωρίς συνέπειες για τη δημόσια υγεία, αλλά για βιομηχανική ρύπανση.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2017 είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ είχαν κινητοποιήσει μηχανισμό συστηματικής παρακολούθησης των αιρετών, βουλευτών, κοινωνικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, ενεργών πολιτών, προκειμένου να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της εταιρίας για τη βιομηχανική ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Με την κάλυψη μάλιστα της κυβέρνησης αφού ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης «αθώωσε» τα ΕΛΠΕ για το φακέλωμα.

Έτσι και αλλιώς τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια ημερών της ζωής του έχει περάσει κάθε κάτοικος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου έχει περάσει πολλές μέρες της ζωής του με την ημερήσια τιμή επικίνδυνων μικροσωματιδίων πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες, μαζί με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πασχίζουν να αθωώσουν τα ΕΛΠΕ και τις βαριές βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτούς τα κέρδη είναι υπεράνω των ανθρώπων και της ποιότητας ζωής στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι πολύ μακριά από την εξουσία και δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτή. Είναι ανάγκη ζωής να παρέμβει το λαϊκό κίνημα για να ακουστεί επιτέλους ότι δεν είναι δυσοσμία αλλά βιομηχανική ρύπανση και να έρθουν στο φως όλα τα σχετικά στοιχεία. Να ακουστεί η λέξη «ΕΛΠΕ», να αποδοθούν ευθύνες και να παρθούν τα στοιχειώδη μέτρα για να μην είναι επικίνδυνη η λειτουργία τους. Με πρώτο την απομάκρυνση της βαριάς βιομηχανίας από τον αστικό ιστό που μετατρέπεται σε χαβούζα. Ως εδώ με την πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιφέρειας, βιομηχανίας και ΕΕ που βάζουν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια: