Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο εισαγγελέας καλείς γονείς και διευθυντές για την σχολική διαρροή- τι πρέπει να γίνει;

-Περίπου 80 παιδιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης απουσιάζουν από τα θρανία στην Αλεξάνδρεια!

Το ζήτημα της σχολικής διαρροής είναι σοβαρό και στην περιοχή μας εξ αιτίας του γεγονότος της ύπαρξης μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας συμπολιτών ρομά γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Χτες το βράδυ συνομιλώντας με έναν γνώστη του προβλήματος, κάτοικο της.....
περιοχής του Αγίου Γεωργίου που μετέχει στα κοινά πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελέας Βέροιας ζήτησε και πήρε από όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιοχής τα στοιχεία φοίτησης των παιδιών που είναι υποχρεωμένα να φοιτήσουν έως και την Γ΄ Γυμνασίου. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι γύρω στα ογδόντα παιδιά που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται είτε στο δημοτικό είτε στο γυμνάσιο δεν πάνε καθόλου σχολείο!!!

Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι απλή. Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη στους γονείς και καλεί ως μάρτυρες τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να επιβεβαιώσουν ή όχι την μη φοίτηση ενός εκάστου παιδιού. Συνήθως ο δικαστής επιβάλλει κάποιο πρόστιμο (200 ως 300 ευρώ) και όλα ξαναρχίζουν από την αρχή αφού τα παιδιά συνεχίζουν να μη φοιτούν και το πρόβλημα διαιωνίζεται και η κοινωνία παρατηρεί να μεγαλώνουν νέα μέλη της αμόρφωτα που αν μη τι άλλο θα αποτελέσουν την “πρώτη ύλη” για αυριανές παραβατικές συμπεριφορές, θα είναι παράγοντες αντι-προόδου κλπ

Το θέμα είναι πολυπαραμετρικό και είναι αδύνατον να λυθεί μεμιάς ούτε βέβαια και με τις υφιστάμενες πολιτικές που ασκούνται τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και τοπικά. Οι κοινωνικές πολιτικές στη χώρα μας ποτέ δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο, οι ρομά ήταν αποκλεισμένοι χρόνια τώρα και τα μνημόνια ήρθαν και όξυναν την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσε με τη βία κανέναν γονιό να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο εάν αυτός δεν κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή. Από την άλλη υπάρχουν προτάσεις που υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να γίνει με την απειλή της αφαίρεσης της κηδεμονίας αλλά αυτό πρακτικά είναι αδύνατον δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές να φιλοξενήσουν αυτόν τον πληθυσμό.
Συνεπώς, το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί προβληματισμό και όχι κάτω από το χαλί.

Όσοι θελήσετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για το θέμα της μαθητικής διαρροής μπορείτε να δείτε τα παρακάτω θέματα:

1. Μαθητική διαρροή: Αίτια και προτάσεις για την καταπολέμησή της

2. Μελέτη για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής

3. Σχολική διαρροή, ένας υπαρκτός κίνδυνος

4. Μαθητική διαρροή και πρόωρη σχολική εγκατάλειψη σε Ελλάδα και Ευρώπη

5. Πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της σχολικής διαρροής σε τοπικό επίπεδο


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμα ξαναπεσουν επιδοματα χοντρα τρεχοντας θα πανε. Κατα τα αλλα τους ενδιαφερει η παιδεια των παιδιων τους. 'Αλλα σιγουρα τους ενδιαφερουν.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Μόχλα που γράφεις για θέματα ζωτικά και άξια λόγου. Είσαι δύναμη και κάνεις την διαφορά.
Και πάλι μπράβο