Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Συνεχίζουν απτόητοι- Δε μασάν τίποτα- Είναι όλοι τους Θεοί- σχόλιο για τη δημοτική συνεδρίαση στην Αλεξάνδρεια

Πήγα και παρακολούθησα τα αστέρια του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας για ακόμα μια φορά και μετάνοιωσα που πήγα αφού είχα τη δυνατότητα να το δω και μέσω διαδικτύου. Μετάνοιωσα που για ακόμα μια......
φορά οι συνήθεις "ύποπτοι" επανέλαβαν τον εαυτό τους κουράζοντας τους πάντες. Μιλούσαν και ρωτούσαν χωρίς να λένε απολύτως τίποτα. Και όταν έπαιρναν απαντήσεις υποκρίνονταν τον ανήξερο ή πετούσαν τη μπάλα στην εξέδρα με άσχετες ερωτήσεις ή ακόμα και άστοχες ερωτήσεις.

Πάμε να το δούμε το ιστορικό αναλυτικά. Τρια ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν. Το ένα ήταν η απαίτηση της Διαχειριστικής Αρχής να της επιστραφούν 600 χιλιάρικα διότι η διοίκηση Δημητριάδη έκανε μια αλχημεία και χρηματοδότησε τον ΦΠΑ ενός έργου στο Πλατύ, το ανακάλυψαν και τα ζητάνε πίσω από το δημοτικό ταμείο. 
Επί του θέματος αυτού έκανε ενημέρωση ο δήμαρχος αλλά ουδείς σύμβουλος της αντιπολίτευσης έδειξε την παραμικρή ευαισθησία να πει έστω δυο λέξεις για την τιμή των όπλων. Ρε δε πα να ήταν και 1,6 εκατομμύρια ευρώ πάλι δε θα έλεγαν τίποτα γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου ως γνωστόν δε μιλάνε για σκοινί.

Και άντε κανείς από την παράταξη Δημητριάδη δεν είπε τίποτα αλλά είχε κανέναν λόγο να πιει το αμίλητο νερό ο Αλευράς που εκπροσωπεί το ΚΚΕ στον δήμο; Πιστεύω όπως και εσείς ότι δεν είχε κανέναν λόγο να αυτολοκριθεί και να προτιμήσει να μην τοποθετηθεί για το μείζον ζήτημα της αναγκαστικής απομείωσης του δημοτικού ταμείου με το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ όταν κάνει "επαναστάσεις" για μερικά κατοστάρικα.
Ωστόσο θυμάμαι ότι έχει εσχάτως αναπτύξει ο Αλευράς στενές σχέσεις με τον τέως δήμαρχο και πριν από λίγους μήνες είχε συνυπογράψει κοινή αίτηση μ΄ αυτόν και τον Σπυρίδη ζητώντας ειδική συνεδρίαση και όλοι μαζί κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του τότε προέδρου του συμβουλίου Ν. Μπρουσκέλη.

Και πάλι όλοι μαζί προσέφυγαν στην Περιφέρεια ζητώντας να ακυρωθεί η συνεδρίαση εκείνη αλλά η Περιφέρεια έκρινε ότι διεξήχθει ορθώς και σύμφωνα με τον κανονισμό αλλά ούτε ο Δημητριάδης ούτε και οι σύμμαχοί του Αλευράς και Σπυρίδης είπαν τίποτα, έστω μια λέξη αυτοκριτικής.

Αφού λοιπόν πέρασε το θέμα των 600 χιλιάδων ευρώ στα χαλαρά αρχίσαμε με το θέμα της μελέτης που υποβλήθηκε από τον δήμο αλλά δεν ευτύχησε να χρηματοδοτηθεί. Ναι, μιλάμε για την ίδια ιστορία που ο κάθε πονεμένος, ειδικός και άσχετος, έγραψε και είπε το μακρύ του και το κοντό του. Άλλος έγραφε ότι βαθμολογήθηκε η πρόταση και πήρε "μηδέν" ενώ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλώς, δεν μπήκε καν στην αξιολόγηση γιατί η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι η περιοχή της Αλεξάνδρειας υστερεί σε προβλήματα έναντι της Βέροιας, της Νάουσας και των υπολοίπων επτά άλλων πόλεων της κεντρικής Μακεδονίας που εν τέλει χρηματοδοτήθηκαν.
Άλλος έλεγε ότι κόπηκε η πρόταση γιατί δεν υποβλήθηκε μαζί με το Επιμελητήριο. Βέβαια κανείς δήμος δεν υπέβαλε με το Επιμελητήριο πρόταση αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Γαργάρα και αυτό.
Άλλος έλεγε ότι κόστισε η μελέτη ακριβά και ακούσαμε από τον δήμαρχο αλλά και από την μελετήτρια ότι δεν θα πληρωθεί ευρώ στο γραφείο που έκανε τη μελέτη. Γαργάρα και αυτό και οι λαλίστατοι άσχετοι ρωτούσαν μετ΄ επιτάσεως αν θα πληρωθεί ή όχι και με ποιον τρόπο δεν θα πληρωθεί όταν είχαν την μελετήτρια αυτοπροσώπως στο συμβούλιο και αυτή έλεγε ότι δε θα πάρει ευρώ από την συγκεκριμένη δουλειά γιατί δεν έτυχε χρηματοδότησης.

Και στο τέλος όλοι μαζί, όλοι αυτοί που πονάνε τον τόπο και καίγονται γι αυτόν εν χορώ άρχισαν να φωνάζουν και να κλαίνε λέγοντας "μα το θέμα είναι το κόστος της μελέτης που δεν θα πληρωθεί; Το θέμα είναι ότι χάσαμε τα εκατομμύρια". Η παράκρουση έπιανε κόκκινο και αναρωτιέσαι: ρε μπας και είμαι στο δημοτικό σχολείο και ακούω παιδιά της 4ης να μιλάνε; 
Για ποια εκατομμύρια δηλαδή μιλάμε που χάσαμε; Είχαμε εκατομμύρια και τα χάσαμε; Είχαμε εντάξει έργο και το απωλέσαμε όπως έγινε στη Μελίκη με τους υπέργειους αγωγούς; Είχαμε εντάξει έργο και χάθηκε όπως έγινε με το κλειστό στέγαστρο στο κολυμβητήριο; 
Τι είχαμε εδώ; Είχαμε ένα πρόγραμμα και υποβλήθηκε μια πρόταση. Η Αλεξάνδρεια πέρασε στην οχτάδα των πόλεων της κεντρικής Μακεδονίας και τελικά κόπηκε γιατί τα φράγκα ήταν μόλις 21 εκατομμύρια και δεν έφταναν για όλους. Και δεν μπορούσαν να πάρουν το ίδιο πρόγραμμα και οι τρεις ΟΤΑ της Ημαθίας και στην Πέλλα για παράδειγμα να μην πάρει κανείς.

Είναι η πρώτη φορά που κόβεται ο δήμος μας από πρόγραμμα; Είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω πληροφορούνται ότι οι ΟΤΑ υποβάλλουν αιτήματα και αυτά ενίοτε κόβονται ή εγκρίνονται; Θα έλεγα σε ορισμένους να μην είναι τόσο ευαίσθητοι και να μην λυπούνται τόσο πολύ. Να προσέχουν την υγεία τους γιατί από το πολύ κλάμα μπορεί να τους συμβεί και κανένα κακό στην υγεία τους. 
Άκου δε μπορούν να κοιμηθούν τα πουλάκια μου γιατί η Αλεξάνδρεια δεν πήρε το πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης. Ένα πρόγραμμα που απαξίωσαν απο την πρώτη στιγμή και δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν να το διαβάσουν όταν αυτό μπήκε στην δημόσια διαβούλευση, όχι να κάνουν πρόταση συνδιαμόρφωσης. 

Οι γαργάρες συνεχίστηκαν αλλά οι γνωστοί άσχετοι συνέχισαν απτόητοι μέχρι τελευταίας ρανίδας της φαιάς ουσίας που διαθέτει ένας κοινός νους. Οσμίζονται φαιά ουσία στα κεφάλια συμπολιτών και σπεύδουν να την ακυρώσουν μ΄ αυτά που λένε. 

Το σόου της ασχοτοσύνης συνεχίστηκε με την  υπόθεση της ΔΕΥΑ και του νερού που τόσος ντόρος έγινε και η κάθε κυρά Κατίνα αυτοχρίστηκε "χημικός", "επιδημιολόγος" κλπ και έβγαζαν πορίσματα. Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας ολιγώρησε σε ένα πράγμα και το έγραψα από την πρώτη στιγμή. Ολιγώρησε στην ενημέρωση αφενός του κόσμου και αφετέρου δεν φρόντισε να περιφρουρήσει το προϊόν της λέγοντας επίσημα και ξεκάθαρα ότι όποιος απαξιώνει το προϊόν, το νερό δηλαδή, θα υποστεί κυρώσεις. Τόσο απλά και καθαρά. Δυστυχώς ο πρόεδρος αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων στον τομέα αυτόν και βέβαια κρίνεται για το θέμα αυτό.

Ενημερώνει λοιπόν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Μπασδεκόπουλος το σώμα για το ιστορικό της βλάβης και τις ενέργειες που έκανε η υπηρεσία αναλυτικά. Λέει ότι τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων έχουν έρθει και είναι εντός των ορίων που θέτει ο νόμος και παραπέμπε στον αν. διευθυντή της επιχείρησης Αργ. Περνετζή για τα υπηρεσιακά ζητήματα ώστε να μορφώσουν πιο σφαιρική άποψη οι σύμβουλοι.

Και αντί να δοθεί ο λόγος στον αν. Διευθυντή να πει τα όσα ήξερε δεν του δίνεται ο λόγος όχι γιατί ο Περνετζής δεν θέλει αλλά γιατί ο Αλευράς βιάζεται να μιλήσει για να "κατατροπώσει" τους εχθρούς και λέει "όχι, ας περιμένει". Βέβαια, λίγο μετά ήθελε να κάνει ερωτήσεις αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα. Δεν είμαι αρμόδιος να το κρίνω ούτε να το αξιολογήσω. Αυτό που εγώ αξιολογώ και επισημαίνω είναι ότι την διαδικασία την επιβάλλει ο πρόεδρος εξ αρχής στη βάση του κανονισμού και δεν ακούει κανέναν Αλευρά και κανέναν Βενιόπουλο. Είναι τόσο απλό και απορώ γιατί ο Ράπτης, ο πρόεδρος του σώματος δεν το κάνει πράξη.

Αρχίζουν λοιπόν Βενιόπουλος και Αλευράς να μιλάνε για το νερό και να λένε, και να λένε, και να μη σταματάνε. Όπως κάτι νεαροί φερέλπιδες τραγουδιστές πιάνουν μικρόφωνο στα πανηγύρια και δε λεν να κατέβουν από το πάλκο ένα πράμα. Και τί έλεγαν; Γιατί χάλασε το μηχάνημα που ρίχνει χλώριο; Εμ, μηχάνημα είναι και χαλάει αλλά δεν παίζει αυτό για τους συγκεκριμένους. Τα δικά τους μηχανήμα στο σπίτι τους δε χαλάνε, είναι σούπερ ντούπερ μηχανήματα.

Ο Αλευράς το προχώρησε και πιο κάτω, επιχείρησε να το πολιτικοποιήσει λέγοντας για έλλειψη προσωπικού και κάτι τέτοια αλλά δεν ακούστηκαν διότι έλεγε και ξανάλεγε ότι το χλώριο κάνει κακό στην υγεία του ανθρώπου. Και το τσίπουρο κάνει κακό στο συκώτι αλλά κάθε μέρα άμα δεν πιούμε δε γίνεται. Και τα ζαμπόν κάνουν κακό στις αρτηρίες άλλά άμα πάμε για φαί σαβουριάζουμε από δυο μεγάλες πίτσες ο καθένας. 
Αλλά βλέπετε, δεν πουλάει η ΔΕΥΑ ούτε τσίπουρο ούτε ζαμπόν κα πίτσες, πουλάει νερό όπως κάνουν όλες οι ΔΕΥΑ του κόσμου και σε όλα τα δίκτυα ρίχουν χλώριο. Το γεγονός ότι το χλώριο κάνει κακό μακροπρόθεσμα στην υγεία του ανθρώπου όντως κάνει, όλοι το γνωρίζουν αλλά στην τελική αυτό προβλέπει ο νόμος και οι υγειονομικές διατάξεις αυτό γίνεται.
Πιο έντιμο πολιτικά θα ήταν να πει κάποιος ότι φταίει ο καπιταλισμός και για το χλώριο παρά να λέει ότι νάναι απλά για να κάνει εντύπωση.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά είχαν περάσει πάνω από δυο ώρες και εκεί που ήθελα να φύγω ζητάει το λόγο Ισαάκ Χαλκίδης. Και τι είπε ο αντιδήμαρχος; Είπε το αυτονόητο επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά ότι αρμόδιος για τα σχολεία είναι αυτός και όχι οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών. Αυτοί είναι να μοιράζουν την χρηματοδότηση και όχι να συγκαλούν συσκέψεις που έχουν ως αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για διανομή εμφιαλωμένου νερού στα σχολεία για τέσσερις μέρες όταν όλοι στην Αλεξάνδρεια έπιναν νερό άφοβα από την Πέμπτη. Μια απόφαση άκρως άκαιρη και λαϊκιστική που όμως βρήκε σύμφωνο έναν πρόεδρο της ΔΕΥΑ που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν υπό το κράτος του πανικού διότι πρώτη φορά είχε βρεθεί με τέτοιας έκτασης "κρίση".
Αναρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος "άμα παρίστατο ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, ποιος θα τα έκλεινε; Οι πρόεδροι των σχ. επιτροπών ή το Αυτοτελές Τμήμα του οποίου έχω την πολιτική ευθύνη;". Και αντί για απάντηση επί της ουσίας άκουσε τα χιλιοακουσμένα από τον υποβαθμισθέντα στην φυσική του θέση πρόεδρο της σχ. επιτροπής. Δε χρειάζεται να αναφέρω το τι είπε, αρκετή δημοσιότητα του έδωσα. Ας ξεκουραστεί τώρα.

Να σημειωθεί ότι προ δεκαετίας, όπως θύμισε ο Κ. Ναλμπάντης που ήταν τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ, είχε παρατηρηθεί έντονη θολούρα του νερού του δικτύου για μέρες. Αντιμετωπίστηκε όμως και κανείς τότε στο τότε συμβούλιο δεν σήκωσε τους τόνους ούτε υποκρίθηκε τον παντογνώστη. Άλλοι καιροί τότε όμως....

Ο Ναλμπάντης είπε το αυτονόητο. Ότι η θολούρα του νερού που παρατηρήθηκε στο δίκτυο δεν έχει καμιά σχέση με την υπερχλωρίωση. Η θολούρα προέρχεται όταν πέφτει η στάθμη του νερού στο δίκτυο και μπαίνουν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις. Τότε το νερό εντός του δικτύου ανακατεύεται και θολώνει διότι στον πυθμένα των σωλήνων του δικτύου βρίσκεαι η ιλύς που επικάθεται εκεί χρόνια τώρα. Θα πρέπει να περάσουν ώρες για να ξανακαθίσει στον πυθμένα η ιλύς και να ξαναγίνει διαυγές το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: