Για να μη νομίζετε ότι η υπόθεση των σχολικών αυλών απασχολεί μόνο το δήμο Αλεξάνδρειας να σας πληροφορήσω ότι το ίδιο ζήτημα με την ίδια λογική ετέθη και στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σοφιαννίδη που και αυτός διετέλεσε διευθυντής εκπαίδευσης Ημαθίας, όπως.... δηλαδή και ο Ισ. Χαλκίδης. Και στο δήμο Βέροιας προτάθηκε να κλείνουν οι αυλές σε όλο το εύρος του δήμου με το ίδιο σκεπτικό και με τα ίδια έγγραφα.
Και στους δυο δήμους η αιτία που κίνησε αυτή τη διαδικασία ήταν μια. Έγινε ένα ατύχημα σε κάποιο σχολείο της Ελλάδας και για να μη βρεθούν μπλεγμένοι, "το κεφάλι στον ντορβά" είπε κάποιος, επέλεξαν να κλείσουν τις σχολικές αυλές και βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή βρέθηκε και ένα πλούσιο νομικό οπλοστάσιο που οι γραφειοκράτες της συντεχνίας ανακάλυψαν και θέλησαν να το εφαρμόσουν.
Και στο δήμο Βέροιας, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος με μια μικρή έρευνα, υπήρξαν αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους. Χαρακτηριστική ήταν αυτή του έμπειρου εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή της ΕΛΜΕ Ημαθίας Νίκου Μπέκη που είπε ότι πρόκειται για έναν άδικο νόμο, εφόσον υπάρχει, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ο Μπέκης, οδηγούμε τα παιδιά στα νετ και στη ασύστολη χρήση των κινητών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και σε άλλες δραστηριότητες που δεν τους κάνουν καλό.
Και στο δήμο Βέροιας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επικαλέστηκε το νόμο. Έναν νόμο ανόητο που τον ερμηνεύουν ανόητοι γραφειοκράτες των Αθηνών που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική ζωή. Είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας ότι θα μένουν οι αυλές ανοιχτές εκεί όπου υπάρχουν σχολικοί φύλακες και υπάρχουν μόλις 6 τον αριθμό. Το γεγονός ότι ο σχολικός φύλακας δεν είναι παιδονόμος ούτε πρέπει να έχει την ευθύνη για πιθανό ατύχημα δεν το σκέφτηκε κανείς.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Η σημερινή κατάσταση στην Αλεξάνδρεια είναι ως εξής.
Στο 1ο Γυμνάσιο Λύκειο της Αλεξάνδρειας η αυλή είναι ανοιχτή. Τα παιδιά της περιοχής παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ και συναντιούνται.
Η αυλή του 2ου Γυμνασίου Λυκείου είναι κλειστή. Τα παιδιά πηδάνε τα κάγκελα και μπαίνουν μέσα.
Η αυλή του 1ου Δημοτικού σχολείου, αυτού δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο είναι κλειστή. Η αυλή είναι γεμάτη κάθε μέρα.
Η αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου είναι ανοιχτή όπως και του 3ου.
Ωστόσο, η αστυνομία κάνει περιπολίες και όταν συναντά παιδιά το βράδυ εντός των σχολείων κάνει παρατηρήσεις και τα διώχνει. Δεν σημειώθηκε ακόμα κρούσμα με αστυνομική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και μπάσκετ.
Το όλο ζήτημα ανέκυψε διότι οι δάσκαλοι και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων είναι ευθυνόφοβοι. Αντί να απαιτήσουν από τα σωματεία τους και τους διευθυντές εκπαίδευσης την έκδοση σαφούς οδηγίας χρήσης ανοιχτών αυλών, να πιέσουν τα σωματεία και οι διευθυντές την πολιτεία να αλλάξει το όποιο αναχρονιστικό καθεστώς επέλεξαν την πρακτική "πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι".
Ωστόσο, για καλή τύχη δεν διοικούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλά οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα κληθούν να πάρουν θέση γι αυτή την ανόητη πρακτική που ορισμένοι επιμένουν να την επισημοποιήσουν και να την κάνουν καθεστώς θεωρώντας ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην κοινωνία....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου