Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Όλοι είναι ακατάλληλοι στον δήμο Αλεξάνδρειας; Ούτε ένας δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή;

Διαβάζω ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας διαθέτει, ως οφείλει εκ του νόμου, έναν τεχνικό ασφάλειας και ενθουσιάστηκα είναι η αλήθεια αφού εδώ και χρόνια το αγνοούσα παντελώς. Αναρωτήθηκα σε τι ακριβώς χρησιμεύει και αν όντως είναι τόσο χρήσιμος που για τον μήνα Απρίλιο του καταβάλλεται ποσό πάνω από.....
οχτακόσια (800) ευρώ τότε θα πρέπει να ελεγχθώ για την πλημμέλειά μου που δεν το ξέρω ένα τόσο σημαντικό πράγμα.

Λοιπόν, ο τεχνικός ασφάλειας έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες: 

Ο Τεχνικός Ασφαλείας παρέχει στο Δήμο υποδείξεις και συμβουλές, γραπτά ή προφορικά, σε θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Τις γραπτές υποδείξεις ο τεχνικός ασφαλείας καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο του Δήμου το οποίο σελιδοποιείται και θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας.  Ο καθ’ ύλη αρμόδιος Διευθυντής  έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση, ενυπογράφως, των υποδείξεων που καταχωρούνται σε αυτό το βιβλίο.

Ειδικότερα ο Τεχνικός Ασφαλείας:
  • συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, εισαγωγής νέων παραγωγικών διαδικασιών, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας και γενικά οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας.
  • ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους, καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας, πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Δήμου.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Ο τεχνικός ασφάλειας είναι υποχρεωμένος να παραδίδει εγγράφως τις υποδείξεις του στους αρμόδιους διευθυντές ή προϊσταμένους και να ελέγχει αν αυτές υλοποιούνται. Μ΄ άλλα λόγια, ο τεχνικός ασφάλειας έχει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά να κάνει και τώρα προκύπτει το ερώτημα: γίνεται αυτή η δουλειά;
Και το ρωτάω αυτό καλοπροαίρετα διότι από την μακρόχρονη εμπειρία που έχω με τα του δήμου νομίζω ότι οι παρατηρήσεις, οι βελτιώσεις και γενικά το κουμάντο στην υπηρεσία καθαριότητας για παράδειγμα το έχει αποκλειστικά ο εκάστοτε αρμόδιος αντιδήμαρχος σε συνεργασία με τον εκάστοτε διοικητικό προϊστάμενο.
Τέλος, γιατί θα πρέπει ο δήμος να προχωρά σε σύμβαση με ιδιώτη και την δουλειά αυτή, την ευθύνη αυτή να μην την αναλαμβάνει ένας υπάλληλος που είναι καταρτισμένος. Όπως προβλέπει ο νόμος απαιτείται είτε να διαθέτει πτυχίο Πολυτεχνείου ο τεχνικός ασφάλειας είτε ΤΕΙ, είτε Τεχνικού Λυκείου, είτε να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο τουλάχιστον 100 ωρών και να διαθέτει άδεια εμπειροτέχνη. Και ρωτώ: ούτε ένας υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας ή άλλης υπηρεσίας του δήμου δεν πληροί αυτά τα προσόντα; 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί τα πληρούν αλλά δυστυχώς οι δημοτικοι υπάλληλοι και δη του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι πολυ κακομαθημένοι. Δεν γουστάρουν να αναλαμβανουν ευθύνες της αρμοδιοτητας τους και δηλωνουν αναρμοδιοι. Απο την αλλη ομως ξερουν να διεκδικούν ...και ειδικά ο,τι δεν τους ανήκει! Και η κατάσταση αυτή θα γενικεύεται για όσο ακόμη υπάρχουν οι πολιτικές πλάτες!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεν τελειωνει ποτε οταν υπαρχει δημοσιο χρημα για πεταμα και δεν ποναει η τσεπη του εκαστοτε δημαρχου- αντιδημαρχου κτλ. Κριμα απο την δημοτικη αρχη που επρεπε σε τετοια φαινομενα να εχει μεγαλυτερη προσοχη. Αλλα μια απο τα ιδια ειναι...
Συγχαρητηρια σε εσενα Κε Μοχλα διοτι τελικα εισαι ο μονος απο τον τομεα σας (δημοσιογραφοι, τοπικα νεα κτλ) που δειχνει ενδιαφερον για τα συνεχομενα στραβοπατηματα των διαφορων δημοτικων διοικησεων.
Συνεχιστε ...

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον παντογνώστη ανώνυμο 6 :33. Τέτοια απάντηση στο θέμα που ανέδειξε ο κ Μόχλας μόνο ένας εκπρόσωπος τις γνωστής σε όλους αυλής θα μπορούσε να δόση. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι κύριε μου, φταίει ο Δήμαρχος που δεν έχει την δυνατότητα και την γνώση για να μπορέσει να αξιολογήσει τους υπαλλήλους. Φταίει ότι δεν υπάρχει Αντιδήμαρχος οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών, Και τώρα στο θέμα μας γιατί όποιος σκαλίζει την ουρά του γαιδάρου ακούει και την πορδή του, λέει μια λαϊκή παροιμία. Ο κ Μόχλας πολύ σωστά και τεκμηριωμένα αναφέρεται στα καθήκοντα του τεχνικού ασφαλείας από αυτά εφαρμόζονται? Απολύτως τίποτε!! Να εντοπίσω ένα απλό. Οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα έχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα ασφαλείας? Έχουν φόρμες εργασίας? Έχουν παπούτσια ασφαλείας? Έχουν βιβλιάρια υγείας? Έχουν εμβολιασθεί γι ασθένειες που έχουν σχέση με την εργασία τους? Τους χορηγούνται μάσκες προστασίας? Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά. Και τότε ποια είναι η παρουσία του τεχνικού ασφαλείας? Απολύτως καμία, Απλά προβλέπεται από το νόμο και κάθε μήνα εισπράττει το μισθό του. Και για να μη μας περνάς για μακάκες, ο συγκεκριμένος μηχανικός υπήρξε αποτυχών Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου, τυχαίο? Μία από τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου υπήρξε εκλεγμένη τοπική σύμβουλος που παραιτήθηκε και προσελήφθη ως ειδικός συνεργάτης, τυχαίο? Εκλεγμένος επίσης και παραιτηθείς από το τοπικό συμβούλιο Αλεξάνδρες προσελήφθη ως υδρονομέας , τυχαίο? Οι νομικές υπηρεσίες στο Δήμο εξυπηρετούνται από δύο νομικούς από την περιφέρεια του πρώην Δήμου Αντιγονιδών, και μάλιστα ο ένας εξ αυτών υπήρξε και προεκλογικώς συνεργάτης του Δημάρχου, προαλειφόμενος και για μόνιμη θέση νομικού συμβούλου του Δήμου σύμφωνα με προκήρυξη του Δήμου, δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν πέρασε από το αρμόδιο συμβούλιο, και ο Δήμαρχος ακύρωσε τη προκήρυξη, τυχαίο? Και αφού ξέρεις ποιοι υπάλληλοι δικαιούνται και ποιοι όχι τα επιδόματα, (αυτά θα τα πούμε εκεί που πρέπει) θα πρέπει να ξέρεις και για ποιο λόγο σε ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προμηθεύτηκε ο Δήμος έχουν αφαιρεθεί τα αυτοκόλλητα τις χρηματοδότησης που είναι υποχρεωτικά να υπάρχουν σύμφωνα με τη σύμβαση με τη ευρωπαϊκή ένωση, και χρησιμοποιείται από συγκεκριμένο Αντιδήμαρχο συνεχώς? Αν έχεις αντίρρηση σε ότι σου γράφω, εδώ είμαστε και αν θέλεις και δημόσια αντιπαράθεση. Θα σε περιμένω για να μάθεις ότι τα αυγά τα τηγανίζουν και δεν τα αλωνίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Τεκμηριωμένες οι θέσεις σου, εύλογες οι απορίες σου, αλλά ποιος ακούει? Η ζει και βασιλεύει. Και μη ξεχνάς ποτέ ότι η δεξιά πάντα έτσι λειτουργούσε, τώρα θα αλλάξει?

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11 33 για να καταλάβουμε κεμεις απέξω εσύ είσαι ο Ρόμπεν των δημοτικών υπαλληλων αλεξανδρειας ή μια ακόμη πολιτική πλάτη;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:48. Να δεχθώ ότι είσαι από τους απέξω όπως γράφεις. Η σκέψη σου και το συμπέρασμα σου είναι λάθος. Ούτε ο Ρομπέν των υπαλλήλων είμαι ούτε πολιτικές πλάτες βάζω γιατί δεν έχω. Είμαι όμως ενημερωμένος πολίτης. Είμαι υπέρ τις σωστής και δίκαιας αξιολόγησης των υπαλλήλων από υπεύθυνους ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου του κάθε υπαλλήλου χωρίς προκατάληψη και χωρίς κόμπλεξ. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά να κρίνει ένας πολίτης όταν: Τρείς (3 ) αποφάσεις του Δημάρχου για αξιολόγηση και τοποθέτηση υπαλλήλων έχουν απορριφτεί και επιστράφηκαν στον Δήμαρχο ως απαράδεκτες? Και αν νομίζεις ότι είναι ψέματα αυτά που σου γράφω , ας δημοσιεύσει ο Δήμαρχος τις αποφάσεις που του έστειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα.

Ανώνυμος είπε...

Εαν οσα ειπε ο 26 Ιουλίου 2016 - 11:33 μ.μ. και ο 29 Ιουλίου 2016 - 11:03 π.μ. ( που πιστευω ειναι ο ιδιος) και εσυ προσωπικα Κε Μοχλα αλλά βασικα ο Δημος Αλεξανδρειας δεν προβει σε μια δηλωση - ξεκαθαριση αυτων που ειπε ο φιλος, ο Δημος Αλεξανδρειας ειναι για δικαστηρια με την μια.
Ο φιλος που ανεφερα πιο πανω (δειχνει ψαγμενος), ο Δημος τι ψαχνει? Πως θα οικονομησουν τα αντιδημαρχακια και σια?
Πιο ξεφτυλας Κε Γκυρινη ψοφας. Διαλεξε μια φορα τι θες να κανεις. Σε βαρεθηκαμε να παριστανεις τον Ποντιο Πιλατο. Αλλωστε τον Πιλατο τον βλεπουμε καθε πασχα απο την τηλεοραση. Εσενα πουθενα δεν σε βλεπουμε.
Σοβαροτατη η καταγγελια του φιλου. Κε Μοχλα επειδη ειστε ο μονος που λογικα μεινατε, ψαξτε το, εαν θελετε. Καντε ακομη ενα καλο στον τοπο μας.