Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Σύσκεψη έγινε, νερό θα δούμε; Σύσκεψη ουσίας ή για να ανατεθεί κάποια μελέτη σε κάποιο γραφείο;

Ο δήμος Αλεξάνδρειας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο δήμαρχος συμμετείχε σε σύσκεψη στην αρχή της βδομάδας στο Αιγίνιο όπου μαζί με άλλους αιρετούς συζήτησαν και κατέληξαν σε συμφωνία για την άρδευση από τον ποταμό Αλιάκμονα των παρόχθιων περιοχών που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα.
Είναι προφανές ότι οι συσκέψεις είναι καλές όταν παράγεται ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν το ζήτημα προτάσσεται από τους δυο νομούς και καθίσταται κεντρική επιλογή της.....
διοίκησης Τζιτζικώστα υπάρχει περίπτωση να προκύψει αποτέλεσμα. Όταν οι συσκέψεις γίνονται για να συμφωνήσουν στο αυτονόητο, ότι υπάρχει πρόβλημα ή για να δοθεί σε κάποια εταιρία μια κάποια μελέτη που θα  κοστίσει ένα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ τότε είναι προφανές ότι οι παρόχθιες περιοχές θα συνεχίσουν να λένε το νερό νεράκι.

Να τονίσω ότι εάν και εφόσον ανατεθεί μελέτη αυτή θα κληθεί να την πληρώσει η διοίκηση Τζιτζικώστα γιατί αυτή κάλεσε την σύσκεψη και το ερώτημα είναι γιατί οι δήμαρχοι παραβρέθηκαν. Εκτίμησαν ότι ήταν αναγκαία η παρουσία τους στο σκηνικό ή απλώς πήγαν για δημόσιες σχέσεις;

Η ανακοίνωση του δήμου Αλεξάνδρειας είναι:


Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης συμμετείχε στη πρώτη σύσκεψη των ενδιαφερόμενων φορέων για την άρδευση της περιοχής που βρίσκεται στη δεξιά όχθη - νότια του Αλιάκμονα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Δημαρχείο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.
Σκοπός αυτής της πρώτης σύσκεψης, ήταν να κατατεθούν οι θέσεις και οι απόψεις των δύο Αντιπερειφερειών Ημαθίας - Πιερίας, των τριών Δήμων Βέροιας - Αλεξάνδρειας - Πύδνας Κολινδρού και της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο σχέδιο και για τον συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων που απαιτούνται.

Tο διανομαρχιακό και διαδημοτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δύο φραγμάτων (ένα για τη Δ.Ε. Μελίκης και ένα για τη Δ.Ε. Κολινδρού) στο ρέμα «Κρασοπούλη» για την άρδευση των περιοχών με μεγάλο υψόμετρο.
Επίσης, προβλέπει τη μεταφορά νερού με κλειστό αγωγό από τον Αλιάκμονα (από τη Βεργίνα της Ημαθίας μέχρι και το Κίτρος της Πιερίας) για την άρδευση των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο.

Το σχέδιο όπως, παρουσιάστηκε, βρήκε σύμφωνους και ένθερμους υποστηρικτές τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαιτζίδη, Πιερίας κ.Σοφία Μαυρίδου, τους Δημάρχους Αλεξανδρείας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη, Πύδνας – Κολινδρού κ. Ευάγγελο Λαγδάρη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Βέροιας κ. Αθανάσιο Σιδηρόπουλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Διευθυντής των φραγμάτων της ΔΕΗ στο Αλιάκμονα, κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην υφιστάμενη κατάσταση και στις δυνατότητες παροχών όγκου νερού από τον Αλιάκμονα.

Επίσης στη σύσκεψη παρευρέθηκε και  ο Δ.Σ. κ. Χρήστος Αλευράς.  
Στη συνέχεια, η εταιρία μελετών Υετός α.ε. παρουσίασε επιγραμματικά την σημερινή εικόνα σε θέματα άρδευσης και επικεντρώθηκε στα διαχειριστικά σχέδια υδάτων, που όπως είναι γνωστό, υπόκεινται σε αναθεώρηση κάθε τέσσερα (4) χρόνια, και η επόμενη αναθεώρηση ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2016. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η διαδημοτική αυτή περιοχή να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για άρδευση, υπό την προϋπόθεση ότι εγκαίρως θα συνταχθεί ένα συνολικό σχέδιο υποδομών για την άρδευσή της, που θα έχει προϋπολογίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για τη περιοχή. Το σχέδιο θα αποτυπώνει τα υφιστάμενα αρδευτικά έργα, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές στις υπόλοιπες εκτάσεις που πρέπει να αρδευτούν, καθώς και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη συνολική άρδευσή. Η έγκαιρη εξάλλου προετοιμασία επιβάλλει να συνταχθεί ένας κατάλογος με αρδευτικά έργα, το στάδιο ωριμότητάς τους καθώς και ο τρόπος υλοποίησής τους.
 Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και για την πολύπλευρη εξέταση του όλου θέματος, ορίστηκε επιτροπή από στελέχη των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η επόμενη σύσκεψη της εν λόγω επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αλεξάνδρειας στις 18 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: