Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η παρέμβαση στα Κοιμητήρια της Αλεξάνδρειας προκαλεί αντιδράσεις και αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της διοίκησης Δημητριάδη


Μας το μετέφεραν αναγνώστες και δεν το πιστέψαμε. Σήμερα το πρωί επισκεφθήκαμε το χώρο του...
Νεκροταφείου στην Αλεξάνδρεια και αποτυπώσαμε με τον φωτογραφικό φακό το σκηνικό. Ένα σκηνικό που αναδεικνύει την διοικητική ανεπάρκεια και αβελτηρία με αποτέλεσμα να προκαλείται "ανήκεστος" βλάβη σε έναν δημόσιο χώρο που για τους περισσότερους συμβολίζει πολλά πράγματα.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Τα κοιμητήρια στην Αλεξάνδρεια έχουν φρακάρει εξ αιτίας της έλειψης χώρου. Οι ταφές ενδεχομένως πολλαπλασιάστηκαν αλλά οι δημοτικές διοικήσεις εδώ και χρόνια αν και γνώριζαν το πρόβλημα δεν έκαναν απολύτως τίποτα ώστε να βρεθεί λύση  είτε δια της επέκτασής τους είτε δια της μεταφοράς τους σε άλλον χώρο.
Το αδιαχώρητο που επικρατεί στο νεκροταφείο οφείλεται σε αρκετούς λόγους, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Ορισμένοι εξ αυτών των λόγων είναι η ταφικές κατασκευές, η ποιότητα του εδάφους που δεν βοηθά στη αποσύνθεση των νεκρών.

Χαράχτηκαν οι τάφοι στην άσφαλτο του πάρκιγκ
Η νυν διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό και έπρεπε να αντιδράσει άμεσα. Και αντί να δρομολογήσει οριστικές λύσεις προτίμησε να πάρει ημίμετρα. Επέλεξε να καταργήσει το πάρκιγκ που βρίσκεται εντός του νεκροταφείου και να χαράξει τάφους. Ήδη έχουν ταφεί δυο νεκροί στο χώρο του πρώην πλέον πάρκιγκ δημιουργώντας τετελεσμένες καταστάσεις.

Η νεά κατάσταση όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις και προβλήματα. Οι επισκέπτες του χώρου σε λίγο διάστημα θα αναγκάζονται να παρκάρουν εκτός του κοιμητηρίου με κίνδυνο όταν πάνε να πάρουν το ΙΧ τους να το βρίσκουν παραβιασμένο. Εξ άλλου, τα κρούσματα όλα αυτά τα χρόνια είναι τόσα πολλά που ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση για τα κοιμητήρια. Μια συζήτηση που πρέπει να περιλαμβάνει όλο το πακέτο. Από την ομοιομορφία των τάφων, την αποφυγή παρεμβάσεων προς εντυπωσιασμό, την ευπρέπεια του χώρου, την απομάκρυνση αυτών που γέμισαν με διαφημιστικές πινακίδες το χώρο κλπ κλπ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εαν είσαι εργολάβος δεν έχεις πρόβλημα. Πεθαίνεις και σε βάζει ο δήμαρχος σε ιδιωτικό νεκροταφείο.
Τι φτάσαμε να σχολιάζουμε , ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!
Αφήστε τους στην ησυχία τους τουλάχιστον (για του νεκρούς μιλάω).
Στην τελική κάποιος εργολάβος θα πάρει το έργο. Σωστά?

Nikos Lioliopoulos είπε...

πρεπει επιτελους να εφαρμοσετε και στο γιδα το μετρο, σε 3-5 χροναι το πολυ να τους βγαζετε

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή!! Αίσχος!! Μια ανίκανη Διοίκηση σχεδιάζει όλα αυτά τα χρόνια επί χάρτου. Αν και δεν είμαι θρησκόληπτος νοιώθω πικραμένος, απογοητευμένος , από την κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια. Από πού να αρχίσει κανείς? Ότι γουστάρει ο καθένας εκείνο κάνει . Τάφοι πολυτελείας, τάφοι με στέγαστρα, τάφοι διώροφοι, και τριώροφοι , και οι προσφιλείς νεκροί τσιμενταρισμένοι, προς χάρη τις πολυτέλειας, και για χαρά των μαρμαράδων. Αυτό προβλέπει η Ορθόδοξη Πίστη μας? Η Εκκλησία δεν έχει λόγο? Και αν όχι δεν μπορεί να νουθετήσει τους πιστούς για τον τρόπο σεβασμού στους προσφιλείς νεκρούς? Και από την άλλη μια Δημοτική Διοίκηση ανύπαρκτη, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς κανένα σεβασμό, ούτε στους νεκρούς , ούτε στους τεθλιμμένους, και ούτε στο Δημόσιο χρήμα, κάνει ότι τις καπνίσει !! Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την παραπαίουσα Δημοτική Αρχή. Γιατί δεν φρόντισαν να γίνεται η εκταφή μετά από ορισμένα χρόνια? Γιατί δεν φρόντισαν για μεταφορά , η επέκταση του κοιμητηρίου? Γιατί δεν φροντίζει για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των κοιμητηρίων? Γιατί δεν σκέφτηκε
και τους κατοίκους τις γύρω περιοχής, και ειδικά αυτούς που έχουν σπίτια ακριβώς δίπλα από το κοιμητήριο? Γιατί δεν σκέφτηκε πώς για την κατασκευή αυτού του χώρου που αυτοί τόσο αβασάνιστα τώρα χρησιμοποιούν για την ταφή των νεκρών, οι δημότες πλήρωσα κάποια εκατομμύρια δραχμές τότε που έγινε? Και τίθεται το ερώτημα, αν σε λίγο καιρό γεμίσει και ο συγκεκριμένος χώρος τι θα κάνουν θα γκρεμίσουν την Εκκλησία? Και κάτι τελευταίο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ποτέ δεν είχε σχέση με την Εκκλησία, εκτός από τότε που βαπτίστηκε, που παντρεύτηκε, που βάπτισε τα παιδιά του, και τώρα που έγινε εξουσία- τρομάρα του- αλλά ο Δήμαρχος που το παίζει και καλός χριστιανός τι θέσει έχει επί αυτού? Δήμαρχε δεν φτάνει να μας λες στη Εκκλησία το σύμβολο τις Πίστεως χρειάζεται πραγματικά και αληθινά να πιστεύεις και ΕΣΥ βρίσκεσαι εκτός τόπου και χρόνου. Σού εύχομαι ολόψυχα να μας αδειάσεις την γωνιά, για να ανασάνει ο τόπος. Τρομάξαμε να φύγουν οι μυρωδιές και βρωμιές πριν την κατασκευή τις αποχέτευσης, δυστυχώς χρόνια μετά είμαστε στα ίδια με την δική σας παρουσία. Μπόχα, παντού μπόχα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σαπίλα του κερατά.