Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Έχουν σκοπό να ...ταραχτούν ή όλα στον αυτόματο πιλότο; Θα αποκτήσει πολιτική ο δήμος ή θα διαχειριστεί τετελεσμένα στο 722;

Το ζήτημα των προσφύγων στο 722 της Αλεξάνδρειας είχα θίξει προ μηνών (στις 11 Μαρτίου) πλην όμως ουδείς εκ της διοίκησης του δήμου και πιο συγκεκριμένα ούτε ο δήμαρχος, ούτε η αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής (του Ισαάκ του αυτοτελούς δηλαδή) έκαναν το παραμικρό ώστε να έχει άποψη ο δήμος αφενός για την......
διαμορφούμενη κατάσταση και να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους και ωφελήματα αφετέρου.

Τώρα; Τώρα που οι προσφυγικές ροές πύκνωσαν εξ αιτίας της αλλαγής πολιτικής της Τουρκίας είναι προφανές ότι ο προσφυγικός πληθυσμός του καμπ θα αυξηθεί δεδομένου ότι εδώ και μήνες φιλοξενεί λιγότερα από 300 άτομα όταν η δυναμικότητά του είναι περίπου 800.

Θα αναρωτηθεί κανείς "γιατί πρέπει να ανησυχούμε αφού στο εν λόγω καμπ υπάρχουν θέσεις κενές;". Το επιχείρημα έχει μεγάλη βάση σε θεωρητικό όμως επίπεδο δεδομένου ότι παραβλέπεται ένας καθοριστικός παράγοντας που ελλοχεύει ως παράμετρος που μπορεί να διαφοροποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση και να πυροδοτήσει δυσάρεστες καταστάσεις. Ο παράγοντας αυτός είναι η ανομοιογένεια στην σύνθεση του προσφυγικού πληθυσμού. Γιατί οι πληροφορίες που προ διμήνου δημοσίευσα έκαναν λόγο για έλευση προσφύγων όχι από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες. Ως εκ τούτου και με βάση την εμπειρία που έχουμε από άλλα καμπ η συνύπαρξη διαφορετικών λαών σε συνθήκες όχι νορμάλ εγκυμονεί κινδύνους.

Άρα, αυτό που πρέπει άμεσα να κάνει η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας και προσωπικά ο ίδιος ο Γκυρίνης είναι να ζητήσει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, να θέσει επί τάπητος το θέμα και απαιτήσει αφενός οι ροές να είναι ελεγχόμενες και όσο το δυνατόν να έρχονται στο 722 πρόσφυγες από τη Συρία. Παράλληλα θα πρέπει να απαιτήσει για ακόμα μια φορά τον προγραμματισμό έργων υποδομής στη γύρω περιοχή του καμπ όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες. 
Γιατί, καλά είναι να επανασυστήνεται η δημοτική επιτροπή για το 722 αλλά ουσιαστικά δε θα έχει να κάνει απολύτως τίποτα όταν δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο.
Μ΄ άλλα λόγια επιβάλλεται και στο ζήτημα αυτό ο δήμος Αλεξάνδρειας να αποκτήσει συγκεκριμένη πολιτική και όχι να βασίζεται στο γνωμικό "βλέποντας και κάνοντας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: