Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συντονιστικό για τους πρόσφυγες στην Αλεξάνδρεια - Τί αποφάσισε

Συνήλθε σήμερα το απόγευμα στις 8 το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του δήμου Αλεξάνδρειας που ασχολείται με το προσφυγικό μετά από την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στην συζήτηση ήταν παρόντα σχεδόν όλα τα .....
μέλη του οργάνου όπως οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Ερυθρού Σταυρού, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Προσκόπων και της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας.
Αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση από τον συντονιστικό όργανο με την οποία να γίνεται κάλεσμα εθελοντών για πρακτική δουλειά όπως ταξινόμηση ειδών κλπ και την μεταφορά της βοήθειας που ήδη έχει συγκεντρωθεί από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στην αίθουσα του συλλόγου των Ποντίων. Το ραντεβού ορίστηκε για την Τετάρτη στις 5μμ στο Πνευματικό Κέντρο.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του οργάνου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ν. Μπρουσκέλης είπε ότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ο χώρος όπου θα γίνει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και επίσης ότι δεν γνωρίζει κανείς τον χρόνο που αυτό θα συμβεί. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα γίνει κέντρο στην Αλεξάνδρεια και οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει στο 722 που είναι δίπλα στο γήπεδο και κατά την άποψή μου είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή εξ αιτίας του γεγονότος ότι είναι δίπλα στον αστικό ιστό και η ενσωμάτωση θα γίνει πιο γρήγορα.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι τον τομέα των φαρμάκων αναλαμβάνει ο σύλλογος και πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διαλογής και αποθήκευσης της βοήθειας το κτήριο της Εφορίας που σήμερα είναι ανενεργό.

Προτάθηκε και έγινε αποδεκτό να σταλεί επιστολή σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου για να συμμετάσχουν. Επίσης, να συλλέγεται η βοήθεια στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων και περιοδικά να συγκεντρώνεται στην Αλεξάνδρεια. Επίσης, να ανακοινώνεται τακτικά η λίστα με τα είδη που θα χρειάζονται.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ακούστηκε η ιδέα ότι πρέπει να γίνει μια εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα, μια καμπάνια θα έλεγα που να ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, ότι έχουν δικαιώματα και ότι η αλληλεγγύη είναι αυτονόητη.
Τέλος, ξεκαθάρισε την στάση της η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία αναφορικά με τα είδη που ήδη έχουν συγκεντρωθεί λέγοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί στους πρόσφυγες αφού για αυτούς προσφέρθηκε από τους συμπολίτες. Μια απαραίτητη διασάφηση προς πάσα κατεύθυνση που ίσως μπερδεύουν την αλληλεγγύη με την φιλανθρωπία.

2 σχόλια:

Χαλαστάνης Θεόδωρος είπε...

ΝΟμίζω ότι θα είναι καλό στο Συντονιστικό να υπάρχουν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλάδή ένα μέλος από τους δασκάλους και τις Νηπιαγωγούς και ένα μέλος από Δευτεροβάθμια και το λέω αυτό γιατί στην πορεία είναι σίγουρο και πρέπον να εμπλακούν οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον Δάσκαλοι - Νηπιαγωγοί για δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική,παιχνίδια ,θεατρικό παιχνίδι κλπ) των παιδιών που θα υπάρχουν και αυτό θα είναι ένα" καλό μαθημα"για τους μαθητές /τριες των σχολείων μας.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Σύλλογο των εκπ/κων Ημαθίας έχει καταθέσει πρόταση για συζήτηση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24/3/2016 να βρεθούν χώροι όπου τα παιδιά να μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και συγχρόνως να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής κατι, ανάλογο που έγινε το 1993 όταν στα σχολεία γινόταν δεκτοί/ές μαθητές/τριεςαπό Αλβανία χωρίς κανένα ουσιαστικά χαρτί...βέβαια ανάλογα με τις εξελίξεις θα τα ξαναπούμε..

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αναζητούν κάποιο ρόλο. Και ο προηγούμενος επίσης. Επί της ουσίας δεν μιλάει κανένας.