Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παραδόθηκε η βοήθεια στους Πρόσφυγες της Ειδομένης - Η φρίκη του πολέμου στα σύνορα- φωτογραφίες από την αποστολή

Μέλη της Αντιφασιστικής- Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας μαζί με μέλη της ΟΜΑΔΑ και άλλους αλληλέγγυους συγκέντρωσαν, φόρτωσαν και μετέφεραν με αυτοκίνητο- φορτηγό του δήμου Αλεξάνδρειας το σύνολο της βοήθειας που είχε....
συγκεντρωθεί το προηγούμενο διάστημα στους πρόσφυγες ώστε να διανεμηθεί σε όσους βρίσκονται είτε στην Ειδομένη είτε στα κέντρα φιλοξενίας στον νομό Κιλκίς.
Η συγκέντρωση είχε οριστεί για τις 9 το πρωί της Κυριακής και με το φορτηγό του δήμου φτάσαμε το μεσημέρι στο Κιλκίς όπου ξεφορτώσαμε την βοήθεια σε αποθήκη ομάδας εθελοντών που δραστηριοποιείται στην περιοχή και συνεργάζεται με τον δήμο Παιονίας.


Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε την Ειδομένη ώστε να πάρει μια "γεύση" από την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. Μια κατάσταση χαώδη, απελπιστική, απάνθρωπη. Βρέφη, μικρά παιδιά και μάνες ταλαιπωρούνται μέσα σκηνές τύπου igloo "χωράνε" αντί για δυο άτομα τέσσερα! Στις μεγάλες σκηνές των γιατρών του κόσμου στοιβάζονται δεκάδες πρόσφυγες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Ο καπνός που κυριαρχεί στην περιοχή είναι τοξικός αφού καίγονται πλαστικά κλπ και τα μωρά και τα παιδιά τον αναπνέουν. Πάρα πολλά από αυτά είναι άρρωστα από ιώσεις και τις κακουχίες.
Παρ΄ όλα αυτά δεκάδες νέοι και παιδιά συνεχίζουν να ζουν, παίζουν ποδόσφαιρο σε ένα σταροχώραφο δίπλα στον φράχτη. Δείγμα ότι η ζωή συνεχίζεται. Ένας εμπειρικός κουρέας κουρεύει έναν πρόσφυγα πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή που είναι ανενεργή. Τα σύνορα είναι κλειστά και περνάνε ελάχιστοι. Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν στηθεί στην ουρά για να σφραγίσουν τα χαρτιά τους στο αστυνομικό τμήμα που στεγάζεται σε μια σκηνή δίπλα στην γραμμή.
Οι μικροπωλητές ξεπουλάνε. Μπανάνες και ντομάτες με ένα ευρώ. Μια καντίνα έχει αναρτήσει τον τιμοκατάλογό της στα αγγλικά και στην γλώσσα των προσφύγων. Ένας πουλάει μαρμελάδες, άλλος καυσόξυλα. Δεκάδες βαν τηλεοπτικών συνεργείων όπως και δεκάδες φωτογράφοι απαθανατίζουν σκηνές που βλέπεις και σε πιάνεται η καρδιά σου.

Η αποστολή της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας και αλλήλεγγυων έφυγε με εικόνες δυνατές, εικόνες που δύσκολα θα ξεχαστούν, εικόνες πολέμου, εικόνες από ένα παρών που το έχουν προκαλέσει οι καπιταλιστές, οι μιλιταριστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί
οι υπερεθνικοί οργανισμοί και ολοκληρώσεις προκαλούν πολέμους, εκατομμύρια ξεριζωμένους, εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και αναπήρους, ερημώνουν ολόκληρες χώρες. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για  όλα αυτά και πρέπει να το φωνάξουμε, να το πούμε με μεγάλη σαφήνεια ώστε να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε είτε ως άτομα είτε ως κοινωνία με αναλγησία και μίσος προς τα θύματα αυτών των καταστάσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πάψει να υπάρχει ο καταυλισμός της Ειδομένης. Οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας που είτε έχουν κατασκευαστεί είτε θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Εκεί οι συνθήκες είναι ανεκτές, ανθρώπινες και καμιά σχέση δεν έχουν με αυτές που επικρατούν στα σύνορα.
Ωστόσο, δεκάδες είναι αυτοί που περπατώντας χιλιόμετρα έχουν ως προορισμό τα σύνορα, τον φράχτη με την κρυφή ελπίδα ότι θα περάσουν. Περπατάνε στην εθνική οδό και κόβουν δρόμο μέσα από τα χωράφια φορτωμένοι με σάκους και τα παιδιά τους. 
Η ελπίδα δίνει κουράγιο και αντοχή στους πρόσφυγες που ωστόσο αρκετοί από αυτούς πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους που τους υπόσχονται ότι θα τους περάσουν από "περάσματα".....











4 σχόλια:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ "ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε." είπε...

Μπράβο σας!
Καλή δύναμη σας ευχόμαστε.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!

Ανώνυμος είπε...

Με όλο τον σεβασμό Κύριε Μόχλα...Θέλουμε λίγο δϊαιτούλα...Καλοπροαίρετα πάντα....

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΑΝΘΡΩΠΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΣΥΜΠΟΝΙΑ-ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ !!!
ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ!
ΕΝΑ ΕΥΓΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ & ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ "ΔΥΝΑΤΟΙ".
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΜΌ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ. ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ! ΕΥΓΕ !!!
Γ.Γ.