Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο Καραμανλής, ο Χατζηγάκης, ο Χαλκίδης και οι αγρότες που επιστρέφουν εντόκως τα 500 εκ ευρώ- σχόλιο

Η κυβέρνηση Καραμαμανλή σε λίγο θα έπεφτε και θα ερχότανε ο Γ. Παπανδρέου. Ο Καραμανλής, η "χρυσή εφεδρεία" όπως πολλοί λένε, επέλεξε να δώσει πεντακόσια περίπου εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες για να κερδίσει την εύνοιά τους. Έδωσε τα λεφτά αλλά την ψήφο τους οι αγρότες την έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ που έταζε λεφτά, κι άλλα λεφτά με το περίφημο σύνθημα του Γ. Παπανδρέου "λεφτά υπάρχουν".

Θυμάμαι την περίοδο εκείνη τον πανίσχυρο τότε ....βουλευτή της ΝΔ στην Ημαθία Μ. Χαλκίδη να θριαμβολογεί για την εξέλιξη και να χειροκροτείται από τους αγρότες της περιοχής της Αλεξάνδρειας για το ότι κατάφερε τελικά η ΝΔ και το Υπουργείο να βρει λεφτά και να δώσει αποζημιώσεις. Βέβαια, ουδείς κάθισε να σκεφτεί ότι οι αποζημιώσεις ήταν εκτός κανονισμού και νόμων της ΕΕ.

Τις αποζημιώσεις πήραν 95 χιλιάδες αγρότες. Άλλοι πήραν μερικές εκατοντάδες ευρώ και άλλοι πήραν μερικές χιλιάδες ευρώ. Τώρα, μετά την αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ καλούνται να τα επιστρέψουν όλα στο ακέραιο και με τόκους παρακαλώ.

Το συμπέρασμα:
Εφόσον οι αγρότες στο σύνολό τους θέλουν να μείνει η χώρα στην ΕΕ και στο ευρώ θα υπόκεινται και τις συνέπειες των επιλογών τους. 
Η ΕΕ έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και νόμους. Έχει συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες θα βιώσουν μέσω των μνημονιακών πολιτικών που θα εφαρμοστούν και στην πλάτη τους.
Η ΕΕ είναι ξεκάθαρη έναντι των φτωχών και μεσαίων αγροτών.

Όποιοι δεν το καταλαβαίνουν τώρα θα το αντιληφθούν λίαν συντόμως. 

Συνεπώς, τα παράπονα στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Καραμανλή που έδωσε τα εκατομμύρια. Όχι παράπονα και καφενειακού τύπου υπερβολές σε λάθος κατεύθυνση.


Διαβάστε το ρεπορτάζ για το θέμα αυτό:


Περί τους 95.000 αγρότες εκτιμάται ότι θα αφορά η αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιστραφούν οι παράνομες αποζημιώσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη», που είχαν χορηγηθεί το 2009 μετά από κινητοποιήσεις.

Aπό όσους έλαβαν ποσά άνω των 1.000 ευρώ θέλει το πρώτο σενάριο να σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει την ανάκτηση των χρημάτων που είχαν δοθεί ως αγροτικές αποζημιώσεις και, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβάλλεται να επιστραφούν. 
Το δεύτερο σενάριο θέλει να γίνονται παρακρατήσεις επιδοτήσεων ύψους 10% σε βάθος δεκαετίας και συμψηφισμό των de minimis ενισχύσεων προκειμένου να ανακτήσει το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 425 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με τόκο, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ειδικότερα πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 425 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί το 2009 ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε καλλιέργειες του 2008, το γνωστό πακέτο Χατζηγάκη, το οποίο είχε δοθεί στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις για να καμφθούν οι αντιστάσεις τους. 
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά σε αίτηση αναιρέσεως που είχε υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, και είναι πλέον τελεσίδικη. Ετσι, έξι χρόνια μετά την καταβολή των χρημάτων, το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να τα «πάρει πίσω» από τους αγρότες που τα εισέπραξαν, καθώς, όπως τονίζει η ανακοίνωση του δικαστηρίου, πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, που δόθηκαν μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Αγροτικών Αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) ως αποζημιώσεις για δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ακόμα και αν οι πληρωμές αφορούσαν πραγματικά καταστροφές στις καλλιέργειες, και μόνο το γεγονός ότι εκταμιεύτηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δικαιούχοι δεν είχαν καταβάλει ανάλογες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης, τις καθιστά σε κάθε περίπτωση παράνομες, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχονταν χθες ότι σε νομικό επίπεδο δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα προσφυγής για την ελληνική πλευρά. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η ελληνική πλευρά πολλές φορές προσέφυγε εναντίον της απόφασης, η οποία από το 2011 ήταν καταδικαστική για τη χώρα και ζητούσε κατηγορηματικά την επιστροφή των χρημάτων. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν, ωστόσο, ότι θα γίνει προσπάθεια η ανάκτηση των χρημάτων να πραγματοποιηθεί σταδιακά και μέσω της παρακράτησης τμήματος των ενισχύσεων, ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι σε νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συμπεριληφθεί διάταξη που επέτρεπε την επιστροφή των χρημάτων έως και σε βάθος δεκαετίας, «ακριβώς γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνώριζε ότι θα χρειαστεί να γίνει ανάκτηση των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη», όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2009 έλαβαν τις εν λόγω αποζημιώσεις 725.000 αγρότες. «Χρήματα θα κληθούν να επιστρέψουν όσοι έλαβαν πάνω από 1.000 ευρώ, περίπου 95.000 αγρότες από το σύνολο όσων πληρώθηκαν τότε», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, η διαδικασία του αιτήματος για την επιστροφή χρημάτων από την πλευρά του κράτους θα ξεκινήσει από 1.000 περίπου άτομα που εισέπραξαν αποζημιώσεις πάνω από 15.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: