Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!

του Νίκου Μπέκη*
Αν θέλει να μιλήσει κάποιος-κάποια με ειλικρίνεια και χωρίς υποκρισία για το όλο θέμα των προσφύγων, πρέπει να σημειώσει, σε γενικές γραμμές, περίπου τα εξής:

1. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όντας αυτή που είναι, σε τούτη τη συγκυρία, σ’ αυτό το ζήτημα, και με την κατάσταση ως έχει τόσο διεθνώς, όσο και ....
εσωτερικά, κάνει το καλύτερο δυνατό ή, τουλάχιστον, έχει την πιο ανθρώπινη θέση, στάση και πρακτική απ’ όλους τους «εταίρους», κι όχι μόνο. Κάθε άλλη στάση (ν’ αφήσει τους πρόσφυγες στο έλεος της θάλασσας κι όσους σώζονται πεινασμένους, ρακένδυτους, άστεγους ή να τους φυλακίσει, θα ήταν απάνθρωπη και γι’ αυτό, αδιανόητη! Το κάτι παραπάνω θα ήταν το γκρέμισμα του φράκτη στον Έβρο, που θα έσωζε περισσότερες ζωές. Είπαμε όμως, είναι αυτή που είναι… 

2. Οι επιθέσεις εναντίον της Αυστρίας, όσον αφορά το κλείσιμο των συνόρων της «μέχρι να δεχτούν και οι άλλες χώρες τον ανάλογο αριθμό προσφύγων που δεχτήκαμε κι εμείς», και μόνον αυτό, είναι υπερβολικές αν όχι άδικες. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου υπερβολικές και άδικες, ίσα-ίσα μάλλον ήπιες, οι επιθέσεις εναντίον της στάσης και των δηλώσεων κορυφαίων κυβερνητικών αυστριακών αξιωματούχων, που ξεχειλίζουν από ξενοφοβία, μισσαλοδοξία και ρατσισμό!

3. Τα λόγια συμπάθειας και υποστήριξης κάποιων εξεχόντων πολιτικών (Μέρκελ, Γιούνκερ κ.λ.) προς τη χώρα μας είναι άκρως υποκριτικά και παραπλανητικά, προκάλυμμα της συνειδητής τους αδράνειας.

4. Επίσης άκρως υποκριτικά, παραπλανητικά και, κοινώς, «μπούρδες» είναι όλα όσα λέγονται γύρω από το προσφυγικό χωρίς να αγγίζουν την ουσία του, την αιτία δηλαδή που το δημιούργησε και το συντηρεί: Τον πόλεμο στη Συρία ή, καλύτερα, τις αρπακτικές, ιμπεριαλιστικές πολιτικές των Ευρωπαίων και Αμερικανών, που βάλθηκαν να καταστρέψουν άλλη μια χώρα για να μοιράσουν τον πλούτο της, όπως ακριβώς έκαναν με το Ιράκ, τη Λιβύη κι άλλες πολλές. Κι όταν λέω Ευρωπαίους, δεν εννοώ μόνο τη Γαλλία, που βομβάρδισε τη Συρία και, ας σημειωθεί, δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα, αλλά και όλη την Ευρωπαική Ένωση, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, που υποστήριξε ή ανέχτηκε την επιχείρηση καταστροφής της Συρίας εξοπλίζοντας και καλύπτοντας πολιτικά όχι μόνο την συριακή αντιπολίτευση, αλλά και τους ισλαμοφασίστες. Και μαζί βέβαια, Αμερική, Τουρκία, Σαουδική Αραβία.
5. Τέλος, αν θέλουν όλοι αυτοί να λύσουν το πρόβλημα, δεν έχουν παρά να «πνίξουν» οικονομικά και πολιτικά τον ISIS, να ενισχύσουν αφιλοκερδώς την ανοικοδόμηση της Συρίας, να την αποζημιώσουν, και να κάνουν μια δίκαιη συμφωνία με τον Άσαντ. Όλα τα’ άλλα είναι λόγια που λέγονται για να κρύψουν αμαρτωλές πράξεις και προθέσεις.

*δημοτικός σύμβουλος Βέροιας, εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: