Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

"ΟΧΙ" του Δήμου Αλεξάνδρειας, δεν καταθέτει τα διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Π. Γκυρίνης: Όχι στην ΤτΕ
Eκτάκτως συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας για να πάρει απόφαση σχετικά με το αν θα καταθέσει τα ταμιακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την γνωστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή όχι.
Το δημοτικό συμβούλιο πλην του.....
Στ. Μίχου (Σύριζα) ψήφισε αρνητικά.
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το Σίμο Τάμογλου -ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ:

Δεν θα κατατεθούν τελικά τα αποθεματικά του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ζητείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην ανοιχθεί λογαριασμός του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και να μην γίνει μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ώστε το Σώμα να λάβει γνώση της κατάστασης, το Δήμος είχε κατατεθειμένα εντόκως στην Τράπεζα Πειραιώς 6.478.984,37 ευρώ (με σταθερό επιτόκιο 1,98%) και πως το μεγαλύτερο μέρος τους θα έπρεπε (αν το Δ.Σ. συναινούσε) να μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και να μείνουν στο Δήμο χρήματα για να κινηθεί το επόμενο 15θήμερο, περίπου 1,345 εκατ ευρώ για πληρωμές μισθών και υποχρεώσεων.

Αντίθετος στη μεταφορά ήταν ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα εντελώς αδικαιολόγητα επανέρχεται το θέμα της μεταφοράς των χρηματικών αποθεμάτων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα σε μία περίοδο που θεωρείται, δια στόματος πρωθυπουργού, ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη. Υπογράμμισε δε ότι με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση θέλει να θέσει τους Δήμους σε ομηρία καθώς και ότι πρέπει να λάβει υπόψη το Δημοτικό Συμβούλιο την άποψη της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ.

Ο αρχηγός της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Φ. Δημητριάδης στη δική του τοποθέτηση ανέφερε μεταξύ άλλων πως αυτό το συγκεκριμένο αίτημα του επιτελείου της κυβέρνησης ως στόχο να εμφανίσει πλεονάσματα που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εμφανίσει στο Eurogroup και προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες για την τρίτη αξιολόγηση και πως οι δήμοι και οι σύμβουλοι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τα χρήματα θα επιστραφούν.

Ο τρίτος που αντιτάχθηκε στη μεταφορά των διαθεσίμων ήταν ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αλευράς. Όπως ανέφερε πρέπει να απαιτήσουν οι Δήμοι να καταργηθεί η απαράδεκτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Απριλίου του 2015 διότι αν τότε υπήρχαν προβλήματα τώρα τα συγκεκριμένα προβλήματα πλέον δεν υφίστανται και πως αν θέλει η κεντρική διοίκηση μπορεί να προχωρήσει σε δήμευση και όχι σε δέσμευση των χρημάτων.

Υπέρ της μεταφοράς των διαθεσίμων ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος «Συνεργασίας Πολιτών», ο Στέργιος Μίχος. Όπως είπε η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της ΚΕΔΕ και πως κατά γενική ομολογία οι ανάγκες που υπήρχαν το 2015 (όταν είχε εκδοθεί η ΠΝΠ για τη μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στην ΤτΕ) έχουν εκλείψει και η συζήτηση θα έπρεπε να γίνεται στα πλαίσια μίας λογικής επένδυσης ή καλύτερης απόδοσης των χρημάτων του Δήμου. Αναφέρθηκε στα επιτόκια που τώρα έχουν οι καταθέσεις του Δήμου στην Πειραιώς και σε αυτά που θα είχαν αν τα χρήματα πήγαιναν στην ΤτΕ.
Δεν αναφέρθηκε κατά την ανάπτυξη του σκεπτικού του στη μεταφορά ως πράξη αυτή καθ’ εαυτή (βάση όσων ζητά το Γενικό Λογιστήριο) αλλά στη μεταφορά βάσει του συμφέροντος που θα υπήρχε αν τα χρήματα πήγαιναν τελικά στην ΤτΕ. Επίσης, όπως ανέφερε, στην ΤτΕ θα υπήρχε εξασφάλιση του 100% των χρημάτων του Δήμου.

Τελικά, και αφού ακούστηκαν και οι δευτερολογίες των αρχηγών των παρατάξεων και του δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το μη άνοιγμα λογαριασμού του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και το να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: