Πριν από ένα δεκαήμερο ήρθε στην Ημαθία ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής. Ο υπουργός συναντήθηκε με τους τρεις δημάρχους στη Βέροια και συζήτησε μαζί τους τρέχοντα και χρόνια προβλήματα των ΟΤΑ. Το μείζον ζήτημα για τους δύο δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας είναι το προσφυγικό και όπως ήταν φυσικό ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας έθεσε υπόψη του υπουργού μια σειρά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του....
722 και του παρέδωσε ένα έγγραφο με τα αιτήματα- παρατηρήσεις που συντάχθηκε από το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Αλεξάνδρειας για τους πρόσφυγες.
Το έγγραφο αυτό λέει τα εξής:
Κύριε
υπουργέ
Από τον Απρίλιο, στο χώρο του - εγκαταλειμμένου εδώ και χρόνια- στρατοπέδου
722, λειτουργεί χώρος προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα βρίσκονται εντός του στρατοπέδου σχεδόν 780 άνθρωποι με παρά πολλά παιδιά-σχεδόν 300,και ως 12 ετών.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι αρκετά και άπτονται της ομαλής διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, γι αυτό τον λόγο θεωρήσαμε σκόπιμο και χρήσιμο, να σας ενημερώσουμε, ως Συντονιστικό όργανο του Δήμου Αλεξάνδρειας, που αποτελείται από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι καθημερινά ασχολούνται με το ζήτημα.
Μια δυνατή βροχή προ λίγων ημερών ήταν αρκετή για να αποκαλύψει τα πελώρια προβλήματα. Παρά την πυροσβεστική παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου και μια εβδομάδα μετά, τα λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή του χώρου υποδοχής παραμένουν και η άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες, είναι φανερό ότι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ικανό να απειλήσει την δημόσια υγεία. Παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει τόσο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από τον Δήμο Αλεξάνδρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ή παρουσία ορυζώνων στην περιοχή, θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
Έντονη είναι επίσης και η ανησυχία μας, όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας το καλοκαίρι. Οι σκηνές στις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, θα μετατραπούν σε θαλάμους αερίων. Συνθήκες ακατάλληλες για διαβίωση ανθρώπων και ιδίως μικρών παιδιών.
Και όχι μόνον αυτό. Εάν οι άνθρωποι δεν μετακινηθούν είτε σε σπίτια, είτε σε άλλες δομές κατάλληλες, πως θα επιβιώσουν τον χειμώνα, όταν στην περιοχή μας οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν; Στο ξέφωτο του 722 η παγωνιά θα είναι τρομακτική, συνθήκες που κατά την άποψη μας καθιστούν απαγορευτική την παραμονή τους στο στρατόπεδο τους χειμερινούς μήνες.
Μόνιμο πρόβλημα για τους πρόσφυγες το φαγητό. Μερίδες μικρές, το φαγητό κατά κοινή ομολογία πολλές φορές δεν τρώγεται και οι άνθρωποι το πετάνε στα σκουπίδια, προτιμώντας να μείνουν νηστικοί.
Δεν καθορίζεται επίσης ξεκάθαρα η χώρα παρασκευής του, μια και στην συσκευασία αναγράφεται "σε χώρα της Ε.Ε.".
Η απουσία του κράτους είναι κοινή διαπίστωση όλων. Η παρουσία της Αστυνομίας και οι φιλότιμες προσπάθειες του Στρατού, προφανώς δεν καλύπτουν την απουσία πολιτικής διοίκησης στο Κέντρο Υποδοχής, γεγονός που οδηγεί σε χαοτικές καταστάσεις.
Υπάρχει ενδιαφέρον από συντοπίτες μας για ενοικίαση ή παραχώρηση οικιών προς φιλοξενία των προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα δοθεί μία ευκαιρία σε πολίτες πού θέλουν να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, αλλά θα επιτευχθεί και η ομαλή συνύπαρξη και η πιθανή απορρόφηση από την τοπική κοινωνία στο μέλλον.
Ως συντονιστικό όργανο του δήμου Αλεξάνδρειας ζητούμε από την κυβέρνηση υλοποίηση δεσμεύσεων της, για να ακριβολογούμε δε, εφαρμογή των νόμων που η ίδια ψήφισε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο:
·
Διορισμός Διοίκησης στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Αλεξάνδρεια
·
Βελτίωση των υποδομών εντός του στρατοπέδου. Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
·
Δυνατότητα ενοικίασης σπιτιών μέ τά προγράμματα τής υπατης
αρμοστείας
του
ΟΗΕ.
·
Μεταφορά των ανθρώπων από το 722 τους χειμερινούς μήνες.
Με εκτίμηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου