Συνέντευξη στην Ευγενία Χατζηγεωργίου
Ζήτημα χρόνου είναι να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την πιστώτρια τράπεζα για την χρηματοδότηση της εταιρίας και την αναδιάρθρωση των δανείων της. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΕΒΖ, σημειώνει πως εκ μέρους της εταιρίας έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες, τις οποίες προέβλεπε η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς. «Κάναμε κατ’ αρχήν δεκτό το σχέδιό της. Προχωρήσαμε στις.....
διαδικασίες ανάθεσης σε συμβούλους για να γίνει η
αξιολόγηση για τη θέση της εταιρείας, να επικαιροποιηθεί το επιχειρησιακό
σχέδιο και να γίνει εκτίμηση των ακινήτων».Ζήτημα χρόνου είναι να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την πιστώτρια τράπεζα για την χρηματοδότηση της εταιρίας και την αναδιάρθρωση των δανείων της. Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΕΒΖ, σημειώνει πως εκ μέρους της εταιρίας έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες, τις οποίες προέβλεπε η πρόταση της τράπεζας Πειραιώς. «Κάναμε κατ’ αρχήν δεκτό το σχέδιό της. Προχωρήσαμε στις.....
Ωστόσο, το θέμα που έχει προκύψει και γι’ αυτό δεν έχει ξεμπλοκαριστεί μέχρι στιγμής το πρώτο μέρος των χρημάτων, αφορά ένα τυπικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο εκκαθαριστής επειδή δεν έχει πάρει ακόμα τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων, δεν προχωρά στην προκήρυξη γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Χρ. Ρώσσιου, έως το τέλος του μήνα θα έχουν υποβληθεί οι εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων και θα προκηρυχθεί γενική συνέλευση, η οποία υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η γενική συνέλευση είναι αυτή που θα επικυρώσει αφενός τη συμφωνία με την Πειραιώς και τις τεχνικές εκθέσεις και αφετέρου θα δώσει τον ‘οδικό χάρτη’ για την υλοποίηση των σχεδίων.
Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης της Πειραιώς στην ΕΒΖ ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα πέντε θα εκταμιευτούν με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα επτά ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στους όρους που έχει θέσει η Πειραιώς, ζητείται από την ΕΒΖ να υπάρξει μείωση 30% του λειτουργικού κόστους συνολικά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση μέσω διεθνούς διαγωνισμού των δύο εργοστασίων στη Σερβία και για την πώληση των μη παραγωγικών ακινήτων της εταιρίας προκειμένου να μειωθούν τα χρέη της εταιρίας προς την τράπεζα.
Συνολικά το ύψος των χρεών της ΕΒΖ προς την Πειραιώς είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΒΖ, τα δύο εργοστάσια στη Σερβία μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερη τιμή από τα αρχικά προβλεπόμενα 25 εκατομμύρια ευρώ και εάν γίνει αυτό, τα επιπλέον χρήματα θα πάνε κατά 50% στην Τράπεζα και κατά 50% θα μείνουν στην εταιρία ως ταμειακό διαθέσιμο. Από την πώληση τόσο των εργοστασίων της Σερβίας όσο και των μη παραγωγικών ακινήτων, το ύψος των χρημάτων υπολογίζεται να προσεγγίσει τα 40-45 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ήδη έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για το κτίριο της οδού Κουντουριώτου ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Από εκεί και πέρα, 50 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το ύψος ενός ομολογιακού δανείου η διάρκεια του οποίου θα είναι δεκαετής και θα υπάρχει διετής περίοδος χάριτος και τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν με την ολοκλήρωση της όλης συμφωνίας. «Θα βρεθούμε σε ένα στάδιο να κουρέψουμε περίπου το 35% του συνολικού χρέους», σημείωσε ο Χρ. Ρώσσιος.
Επαφές της διοίκησης της ΕΒΖ με όλους τους εργαζόμενους
Με στόχο τον εξορθολογισμό των μισθολογικών δαπανών, υπήρξε πρόταση από την πλευρά της εταιρίας να υπάρξει μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 33% μέσο όρο με όριο προστασίας τα 1.340 ευρώ μηνιαίως έως ότου υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η εν λόγω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την πλευρά των εργαζομένων και η διοίκηση προχώρησε σε καταβολή έναντι (για τον Ιούνιο είναι της τάξης του 60% της συνολικής αμοιβής το οποίο έχει δοθεί) και σε μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, η πρόταση της διοίκησης για 33% μείωση μισθών η οποία απορρίφθηκε από τους εργαζομένους, δεν αφορούσε επιδόματα, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να παρέμβουμε καθόλου σε εργασιακές σχέσεις», προσθέτοντας πως στόχος είναι να εξορθολογιστούν οι αμοιβές των εργαζομένων, οι οποίες «ήταν υπερβολικά μεγάλες». Σύμφωνα με τον ίδιο, επιδίωξη της διοίκησης ήταν «ανεξαρτήτως διαφορών» με τους εργαζομένους, να προσέφευγαν από κοινού στην διαιτησία ώστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρίας, «μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε πάρει απόφαση», ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν το έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι.
Η διοίκηση της ΕΒΖ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους εργαζομένους, με στόχο όπως ανέφερε ο Χρήστος Ρώσσιος, «να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν με μία διαφορετική λογική από ό,τι λειτουργούσαν μέχρι τώρα για να υπάρξει μέλλον στη βιομηχανία, για να υπάρξει και μέλλον στις δουλειές τους». Συγκεκριμένα, την Δευτέρα το μεσημέρι, θα υπάρξει συνάντηση με τους εργαζόμενους που είναι στα κτίρια της διοίκησης και μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις με το σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα εργοστάσια της εταιρίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, «υπάρχει μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων που αντιλαμβάνονται τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και οι οποίοι θέλουν -επειδή δεν βλέπουν πουθενά αλλού το μέλλον τους- να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας». «Με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία μεγάλη απόσταση ακόμη και από τον δημόσιο τομέα. Γιατί εδώ μιλάμε ότι ισχύουν οι εργασιακές συνθήκες που αφορούν τον δημόσιο τομέα και αμοιβές οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις λογικές του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα σε συνθήκες προ κρίσης», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως το μέσο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας προσεγγίζει τις 48.000 ευρώ για 230 περίπου εργαζόμενους. Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως μεγάλη μερίδα εργαζόμενων «αντιλαμβάνονται πως η ΕΒΖ είναι χρεοκοπημένη», αναφέροντας στο σημείο αυτό πως «μία εταιρεία που έχει αυτή τη στιγμή περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ αρνητικά κεφάλαια, ουσιαστικά είναι χρεοκοπημένη».
Μάλιστα, ο Χρήστος Ρώσσιος αναφέρεται ιδιαίτερα στην θετική ανταπόκριση του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο των Σερρών σε ότι αφορά την μετακίνηση ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων από τις Σέρρες στο Πλατύ. Όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε ο υπερβάλλων χρόνος για τη μετακίνηση ο οποίος θα αναλωθεί από τους εργαζόμενους, θα καλυφθεί δίνοντας την περίοδο που δεν είναι σε έντονη λειτουργία η εταιρία, ρεπό. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, όπως τόνισε ο ίδιος, μία πολύ μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για λογαριασμό της εταιρείας. Για την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της ΕΒΖ ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Χριστόδουλο Βαρκάκη για την διάθεση που έδειξε ως υπεύθυνος συνδικαλιστής για το εργοστάσιο των Σερρών.
Στόχος να πληρωθεί η φετινή παραγωγή έως το τέλος του έτους
Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η αποπληρωμή των τετυτλοπαραγωγών για την σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι, καθώς δεν έχουν ξεμπλοκαριστεί ακόμη τα πρώτα χρήματα από τη συμφωνία με την Πειραιώς. Το ποσό που τους οφείλονται πλέον, μετά από την καταβολή μέρους των χρημάτων από πόρους της ίδιας της εταιρίας, είναι πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα οφειλόμενα θα καταβληθούν άμεσα με την εκταμίευση των χρημάτων από την Πειραιώς. Όπως επισημαίνει ο Χρ. Ρώσσιος, στόχος είναι έως τα μέσα Ιουλίου να έχει εξοφληθεί το 80% και μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν αποπληρωθεί πλήρως οι τευτλοπαραγωγοί».
Επίσης, όπως προσθέτει ο ίδιος, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες - μέσω της εμπορίας και μέσω κάποιων δυνατοτήτων από εξαγωγές που μπορούν να γίνουν από τη Σερβία χρησιμοποιώντας τις ποσοστώσεις- να εξασφαλιστούν εμπορικά κέρδη τέτοια έτσι ώστε μέχρι 31/12 να έχει αποπληρωθεί στο σύνολό της η φετινή παραγωγή.
«Έχω την αίσθηση ότι οι τευτλοπαραγωγοί επειδή έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν διοίκηση και το άγχος που μας διακατέχει για να συνεχιστεί η τευτλοκαλλιέργεια, επειδή έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ‘με φανατισμό’ για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται για να στηριχθεί η καλλιέργεια, βοηθούν με κάθε τρόπο ακόμα και μέσα στο βάρος που έχουν από τις περσινές οφειλές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Χρ. Ρώσσιος.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΒΖ, «εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί και η όλη διαδικασία μέσω του καινούργιου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και να ταυτοποιηθεί η λογική των ομάδων παραγωγών έτσι ώστε να προχωρήσουν σε όλη την Ελλάδα»(σσ ήδη υπάρχει ομάδα τευτλοπαραγωγών στον Έβρο). Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, το 2017 μπορεί όλο το προϊόν να διακινείται μέσω των ομάδων και τα κέρδη που αυτές θα έχουν, να μετοχοποιηθούν και πλέον ένα μέρος των μετοχών της ΕΒΖ να ανήκει στους τευτλοπαραγωγούς.
Νομικές ενέργειες
Ο πρόεδρος της ΕΒΖ αναφέρεται επίσης στην εντολή που έχει δοθεί στην νομική υπηρεσία της εταιρίας να διερευνήσει «όλες τις υποθέσεις που υπάρχουν και όπου διαπιστωθούν πως υπήρξαν παρατυπίες ή αβλεψίες από μεριάς υπαλλήλων να γίνει πειθαρχικός έλεγχος για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο πάνε οι ευθύνες και όπου υπάρχει εταιρική ευθύνη από προηγούμενες διοικήσεις κατατίθενται μηνυτήριες αναφορές στον οικονομικό εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση».
Από εκεί και πέρα, ο Χρ. Ρώσσιος κατά την διάρκεια της συνέντευξης σημειώνει πως «στην απαξίωση της εταιρείας συμμετείχαν και οι διοικήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου από το 2007», αναφέροντας μάλιστα πως έχουν ανακαλυφθεί και μάλιστα τυχαία υποθέσεις που συνηγορούν σε αυτό.
Αισιόδοξος ο πρόεδρος της ΕΒΖ για το μέλλον της βιομηχανίας
Ο Χρήστος Ρώσσιος ανέλαβε τα ηνία της ΕΒΖ σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο. Ερωτηθείς για το μέλλον της βιομηχανίας, ο ίδιος δηλώνει πως «είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος», προσθέτοντας πως: «Επειδή μεγάλωσα μέσα στην Αριστερά, η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Με αυτήν την έννοια, αποφάσισα και δέχτηκα ως καθήκον να μπω επικεφαλής της σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο γιατί πιστεύω ότι η τευτλοκαλλιέργεια αρχικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στον πρωτογενή τομέα».
Ο ίδιος στέκεται στο γεγονός ότι γύρω από την τευτλοκαλλιέργεια και από την παραγωγή ζάχαρης, εκτός από τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ, κινούνται περίπου δυόμισι χιλιάδες οικογένειες από παράλληλες δραστηριότητες. «Άρα το να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε στα πόδια της την ΕΒΖ σημαίνει ότι τευτλοπαραγωγοί, εργαζόμενοι και παράλληλες δραστηριότητες είναι περίπου τεσσεράμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τονίζει συμπληρώνοντας πως η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να δώσει ένα ποσοστό που να αγγίζει περίπου το 9% του ακαθάριστου γεωργικού προϊόντος που σημαίνει περίπου 3,5% στο ΑΕΠ.
Επίσης, δεδομένου πως η ΕΒΖ είναι η μοναδική βιομηχανία που υπάρχει στην Ελλάδα, αναφέρεται στην απόφαση που λήφθηκε να αναιρεθεί η προηγούμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να κλείσει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας και έτσι φέτος θα λειτουργήσεουν και τα τρία εργοστάσια της εταιρίας σε Σέρρες, Πλατύ και Ορεστιάδα.
«Θεωρώ ότι από την ώρα που θα εξορθολογίσουμε τα κόστη, υπάρχει δυνατότητα μετά από δύο χρόνια να μιλάμε ότι η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα αγγίξει τα επίπεδα που ήταν περίπου το 2005», αναφέρει, σημειώνοντας πως «Έχοντας υπόψη ότι οι τιμές σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος και το καλαμπόκι πάνε προς τα κάτω η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να δώσει στον Έλληνα αγρότη ένα σημαντικά ικανοποιητικό εισόδημα και επίσης να δώσει και μία πολύ σημαίνουσα θέση στην Ελλάδα έτσι ώστε να ξαναγίνουμε πάλι εξαγωγικοί στη ζάχαρη και όχι να είμαστε ελλειμματικοί».
«Είμαι αισιόδοξος ότι αν πάνε τα πράγματα έτσι όπως έχουμε δρομολογήσει και δεν υπάρξουν κάποια απρόοπτα, στο τέλος του 2017 και με την κατάργηση των ποσοστώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε μία βιομηχανία ζάχαρης στην Ελλάδα που θα είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη», καταλήγει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΒΖ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου