Κυριακή 3 Απριλίου 2016

"Τρομοκρατική" ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας - στόχος να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία

Αρχίζω να αναρωτιέμαι αν υπάρχουν "πίσω σκέψεις" ή υστεροβουλία σε ανακοινώσεις και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων ή συνδικαλιστικών αναφορικά με το προσφυγικό.
Δεν είναι δυνατόν να εκδίδει ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας και να ....
μιλάει για "υγειονομική βόμβα" όταν προφανώς δεν έχει πατήσει το πόδι του ο συντάκτης σε κανένα κέντρο φιλοξενίας.
Γιατί, αν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί κάποιο, είτε στη Βέροια είτε στην Αλεξάνδρεια θα διαπίστωνε ότι υπάρχουν χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες. Οι άνθρωποι πλένονται τόσο συχνά που απορείς.
Το βράδυ όλοι τους πλένουν τα πόδια τους πριν ξαπλώσουν.
Φροντίζουν τους χώρους τους οι ίδιοι σε συνεργασία με τον εργολάβο καθαριότητας.

Από που λοιπόν προκύπτει ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που ελλοχεύουν τέτοιον κίνδυνο στο επίπεδο της ...βόμβας; Τί είδους κινδυνολογία είναι αυτή; Εθελοντές που πήγαν χτες στο κέντρο της Αλεξάνδρειας διαπίστωσαν το προφανές. Ότι ο χώρος είναι πεντακάθαρος, η διατροφή γίνεται τρεις φορές την μέρα και με απόλυτη τάξη. Στο χώρο υπάρχει γιατρός και κατά περίπτωση υπάρχει και εθελόντρια νοσοκόμα.
Αν η ανακοίνωση βγήκε για να πιεστεί η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία είναι τουλάχιστον ατυχής. Οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν άμεσα, όχι όμως να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο για να πετύχουμε τον συνδικαλιστικό μας στόχο.


Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας


Η συντελούμενη από την Κυβέρνηση συνάθροιση σημαντικού αριθμού προσφύγων στον Νομό Ημαθίας, αποτελεί μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Παρά την κινητοποίηση των Δημόσιων Δομών Υγείας, των εθελοντών ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων είναι υπαρκτός.

Ήδη οι Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υφίστανται τεράστιο φόρτο, λόγω του δυσανάλογου αριθμού συνανθρώπων μας που συνωστίζονται σε καθημερινή βάση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και λόγω της περιορισμένης στελεχιακής υποδομής.

Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται από αυτήν την κατάσταση είναι το επισφαλές υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργείται εξ’αιτίας του αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων που μεταφέρονται στην περιοχή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία, παρά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αρωγής από φορείς και μεμονωμένα άτομα.

Το υγειονομικό πρόβλημα συνδέεται με τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, τις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, την έκθεση στο ψύχος και την κακή διατροφή.

Αυτά όλα αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την μετάδοση διαφόρων ασθενειών όπως δερματολογικών, αναπνευστικών, γαστρεντερολογικών, μυοσκελετικών κλπ.

Ο μεγάλος όμως και απρόβλεπτος αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν συνεχώς, έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο τον όποιο προγραμματισμό της Πολιτείας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και του απαιτούμενου στελεχιακού δυναμικού.

Το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την αναγκαία ιατρική στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Με δεδομένες τις κακές συνθήκες διαβίωσης το Υπουργείο επιβάλλεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό των προσφύγων έναντι της ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων με προτεραιότητα στα παιδιά.

Απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση – μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δομές όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής – ύδρευσης – αποχέτευσης).

Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, μέσω του θεσμικού του ρόλου, θα συμμετάσχει επικουρικά και ενισχυτικά στην γενικότερη κινητοποίηση η οποία πρέπει να αναληφθεί πρωτίστως από την Πολιτεία, με την στελεχιακή ενίσχυση των υφιστάμενων Δημόσιων Δομών Υγείας.

Σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς του Νομού (Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός Σύλλογος) και έχοντας ήδη καταγράψει έναν ικανοποιητικό αριθμό εθελοντών ιατρών από διάφορες ειδικότητες, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε επικουρικά όπου και όταν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: