Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σε δυο κατηγορίες δήμαρχοι και πολίτες- Ή ξενοφοβικοί ή άνθρωποι- Μέση λύση δεν υπάρχει / σχόλιο

Κουτσογιάννης
δήμαρχος Νάουσας
Π. Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Αυτό το διάστημα παρατηρούνται στη χώρα μας δυο ειδών αντιδράσεις. Στην μια κατηγορία ανήκουν οι ξενοφοβικοί και ρατσιστές και στην δεύτερη οι αλληλέγγυοι, αυτοί που αγαπάνε και συνδράμουν στον πόνο των συνανθρώπων τους ξεριζώθηκαν από τους πολέμους.
Αναφέρομαι στις αντιδράσεις τόσο μιας συγκεκριμένης μερίδας πολιτών που οι απόψεις τους γειτνιάζουν με αυτές της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και όλων αυτών που συγκροτούν τον εσμό των ξενόφοβων και ......ρατσιστών. Αναφέρομαι στις αντιδράσεις δημάρχων που ...πρόκαμαν να κάνουν δηλώσεις ότι δεν θέλουν, δεν επιθυμούν, δε γουστάρουν δηλαδή, κανένα χώρο διαμονής προσφύγων στην περιοχή τους. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που προκαλούν, που απειλούν, που καίνε δημόσια περιουσία.
Βοργιαζίδης, δήμαρχος Βέροιας

Από την άλλη, υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συνδρομής. Ένας κόσμος που έχει προσφυγικά βιώματα, που έχει διεθνιστικές αναφορές, που είναι ευσπλαχνικός, που είναι πονόψυχος, που είναι ...άνθρωπος.
Αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους χιλιάδες που στην Ημαθία είτε πρόσφεραν είδη και βοήθεια είτε δήλωσαν διαθεσιμότητα για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που στάθμευαν τις προηγούμενες μέρες στον ΣΕΑ Πλατάνου.
Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που είπαν έναν καλό λόγο σε όλους αυτούς που σήκωσαν το φορτίο της συγκεκριμένης δράσης.
Αναφέρομαι στους δημάρχους της χώρας που αψήφισαν τις ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές και βγήκαν μπροστά εκφράζοντας την μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών τους που δεν βλέπει φαντάσματα, δεν βλέπει εχθρούς αλλά βλέπει εξαθλιωμένους πρόσφυγες να επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με κάθε τρόπο. Βλέπει ανθρώπους να έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να εγκλωβιστούν στην χώρα μας και να πέφτουν θύματα μαυραγοριτών ελληναράδων. Βλέπει μωρά, βρέφη να πεινάνε, να είναι άρρωστα και να μην έχουν στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και φάρμακα. Βλέπει να πνίγονται κάθε μέρα άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες και γέροι στο Αιγαίο.

Δημ. Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικάλων
Λ. Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης
Υπάρχουν δήμαρχοι που έκαναν δυο βήματα μπροστά και τους θαύμασε το πανελλήνιο. Ο δήμαρχος Κοζάνης και ο δήμαρχος Τρικάλων έγραψαν ιστορία. Ο πρώτος μοιράζει ο ίδιος βοήθεια μαζί με τους συμπολίτες του και ο δεύτερος πρωταγωνιστεί στην υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων. 

Υπάρχουν όμως και δήμαρχοι όπως των Γιαννιτσών που με τον ξενοφοβικό τους λόγο οδήγησαν τα φασιστοειδή να κάψουν δυο στρατόπεδα στην πόλη. Υπάρχουν δήμαρχοι όπως της Νάουσας που επιχειρεί να φτιάξει κλίμα κατά της δημιουργίας χώρου διαμονής και φιλοξενίας στην περιοχή του αγωνιώντας μήπως και χάσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους τους της περιοχής της Ειρηνούπολης, της περιοχής που "μεγαλούργησε" ο ναζί Πούλος στην κατοχή!!!

Η κατάσταση είναι σοβαρή και η ροή των προσφύγων θα συνεχιστεί εφόσον οι αιτίες που την προκαλούν θα συνεχίσουν να υφίστανται. Εφόσον ο πόλεμος στην Συρία θα συνεχίζεται οι πρόσφυγες θα έρχονται. Το ίδιο και στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να συνδράμουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς και φυσικά πρόσωπα. Κανείς δήμος δεν πρέπει να σηκώσει παντιέρα και να αρνηθεί την συμβολή του εφόσον του ζητηθεί. Κανείς δεν δικαιούται να προτάξει ξενοφοβικά συνθήματα και σαχλές ισλαμοφοβίες για να αρνηθεί και να μην γίνει μέρος της λύσης.

Όσον αφορά στον δήμο Αλεξάνδρειας και Βέροιας. Σε αντίθεση με τον δήμο Νάουσας που δεν συγκινήθηκε ουδόλως από τους πρόσφυγες που διανυκτέρευαν σε ένα χωριό της Ημαθίας, τον Πλάτανο, ενεργοποιήθηκαν στο βαθμό που μπορούσαν και συνέδραμαν. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια στάση θα κρατήσουν εφόσον ενταχθούν από το αρμόδιο υπουργείο στο δίκτυο των ΟΤΑ που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους.
Εύχομαι να μην μοιάσουν τους συναδέλφους τους των  Γιαννιτσών, της Κω και των Διαβατών. Θα βρουν απέναντί τους όλον εκείνον τον υπέροχο κόσμο που αντέδρασε άμεσα και βοήθησε τους πρόσφυγες.
Ας το σκεφτούν και ας ετοιμαστούν για βγουν μπροστά καθορίζοντας τις εξελίξεις και το κλίμα και όχι να σέρνονται πίσω από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: