Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

"Σφαλιάρα" Μπακογιάννη σε δεξιούς ξενοφοβικούς δημάρχους για το προσφυγικό- Σε 48 ώρες 200 πρόσφυγες στη Λαμία

Ο περιφερειάρχης στερεάς Ελλάδας αφενός βγαίνει από "αριστερά" στην κυβέρνηση δείχνοντας τον δρόμο για την άμβλυνση  των επιπτώσεων από το προσφυγικό κύμα αφενός και .....δίνει σφαλιάρα στην ξενοφοβική στάση πολλών δημάρχων της ευρύτερης περιοχής που ανήκουν στη ΝΔ και οι οποίο έχουν εναντιωθεί σε πιθανή ή σε ειλημμένη απόφαση να γίνει στον δήμο τους κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Ο Μπακογιάννης μέσα σε 48 ώρες έφτιαξε λειτουργικό ένα ξενοδοχείο στην Φθιώτιδα που είχε να λειτουργήσει από το 2012 και βρίσκεται δίπλα σε ιαματικά λουτρά ώστε να κατοικηθεί από 200 και πλέον πρόσφυγες.
Διαβάστε το ρεπορτάζ:Παράδειγμα προς μίμηση η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπου μέσα σε 48 ώρες δημιούργησαν ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων. 
Πρόκειται για εγκαταλελειμμένο από χρόνια ξενοδοχείο, με δυναμικότητα φιλοξενίας έως και 400 ανθρώπων ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται στις Θερμοπύλες, κοντά στις ιαματικές πηγές, και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από το 2012.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης την Παρασκευή το απόγευμα σε σύσκεψη φορέων και εθελοντικών οργανώσεων ανακοίνωσε την συγκεκριμένη επιλογή ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα των 48 ωρών για να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες. Έτσι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δικές της δαπάνες, προχώρησε στον καθαρισμό και την ανακατασκευή των βασικών του λειτουργιών 

«Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε άμεσα και συντονισμένα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης συμπληρώνοντας ότι «μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει και οι ενέργειές μας σε σχέση με την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων δείχνουν να αποδίδουν. Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Πολυάνθρωπα συνεργεία δουλεύοντας νύχτα μέρα μέσα σε 48 ώρες επισκεύασαν όλες τις εγκαταστάσεις, υδραυλικές, ηλεκτρικές, θέρμανσης, παροχές ζεστού και κρύου νερού στα λουτρά των δωματίων, Επισκεύασαν και τοποθέτησαν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, δηλαδή κρεβάτια και στρώματα, όπως επίσης επισκεύασαν τους χώρους εστίασης, δημιούργησαν ιατρείο και προχώρησαν σε εκτεταμένους καθαρισμούς στον περιβάλλοντα χώρο αλλάζοντας την εικόνα εγκατάλειψης του ξενοδοχείου.

«Πρόκειται για την καλύτερη μεταξύ όλων των άλλων επιλογών» σημειώνει οΑντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραϊσκος που έχει τον συντονισμό των ενεργειών. «Έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για έναν χώρο προσωρινής παραμονής» δηλώνει ο κ. Καραϊσκος και μάλιστα προσδιορίζει ότι από σήμερα το βράδυ θα δοθεί το πράσινο φως για να μετακινηθούν εκεί πρόσφυγες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα όλα όσα περιγράφετε, η Περιφέρεια Στερεάς μοίρασε στους πρόσφυγες φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για τη διαμονή τους, γραμμένο στη γλώσσα τους. Περιγράφει πληροφορίες για την ασφαλή διαμονή τους, για τη χρήση των εγκαταστάσεων που έχουν στη διάθεσή τους στο ξενοδοχείο που διαμένουν(ζεστό νερό, ψυγείο, πλυντήρια, φαρμακείο κλπ), τους δίνει πληροφορίες για την περιοχή, τιμοκατάλογο με ενδεικτικές τιμές (για να αποφεύγουν περιστατικά μαύρης αγοράς)και τους ενημερώνει για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να μην επιχειρούν μετάβαση με τα πόδια, προς Ειδομένη. Στον χώρο υποδοχής των προσφύγων, λειτουργεί και οργανωμένο ιατρείο, με έξοδα επίσης της Περιφέρειας αλλά και την πλήρη ενεργό συμπαράσταση του ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, που οργάνωσε βάρδιες για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Τέλος, με τον έλεγχο της Περιφέρειας, ξεκίνησε να λειτουργεί στον Κέντρο Υποδοχής και σούπερ μάρκετ ψιλικών (νερά, συσκευασμένα σνακ, τσιγάρα, είδη πρώτης ανάγκης κλπ) σε τιμές χονδρικής, για να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι πρόσφυγες. Εκεί τακτοποιούνται και διανέμονται τα ειδη που συγκεντρώνουν πρωτοβουλίες πολιτών και απλός κόσμος της Φθιώτιδας και της Λαμίας, που έχουν δείξει μια διάθεση συμπαράστασης, πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής. Να κάνουμε συγκρίσεις? Κάποιοι θα ατυχήσουν...