Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπυξης το μέλλον της Ζάχαρης

της Άννης Καρολίδου

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ όλοι αναμένουν το τι θα αποφασίσει η διοίκηση της Εταιρείας για τα δύο ζαχαρουργεία, Σερρών και Ορεστιάδας, αν δηλαδή θα κλείσουν αφήνοντας παραγωγικά σε λειτουργία μόνο το...
συγκρότημα του Πλατέος Ημαθίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται, σε πολιτικό κυρίως επίπεδο, για να μη κλείσουν τα δύο εργοστάσια, είναι πολλές αλλά η πραγματικότητα είναι μία και η ΕΒΖ θα την αντιμετωπίσει, όποια απόφαση και αν ληφθεί: Αν η τευτλοκαλλιέργεια δεν ενταχθεί σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια δίνοντάς της τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί την καλλιέργεια του βαμβακιού, που υποστηρίζεται ξεκάθαρα από την πολιτική της ΕΕ, τότε και σε επίπεδο μεταποίησης, το μέλλον θα είναι σκοτεινό για την ΕΒΖ σαν παραγωγή βιομηχανία.

Το μέλλον των δύο εργοστασίων, κρίνεται σε μία περίοδο που τα μεγάλα αποθέματα έχουν ρίξει τις τιμές της ζάχαρης στη διεθνή αγορά και, που η ΕΒΖ έχει πνιγεί στις ζημίες (27 εκατ. ευρώ στο εννέαμηνο Ιουλίου 2013- Μαρτίου 2014) και στα δάνεια προς την ΤΡΆΠΕΖΑ Πειραιώς που ξεπερνούν τα 135 εκατ. ευρώ.

Από το 2017 λοιπόν οι ποσοστώσεις στη ζάχαρη, θα αποτελούν πλέον παρελθόν για όλη την ευρωπαϊκή ζαχαροβιομηχανία. Αυτό το γνωρίζουμε αν και το όλο ζήτημα στις λεπτομέρειές του θα εξετασθεί το 2016.

Θεωρητικώς, η ΕΒΖ, χωρίς τη δέσμευση της εθνικής ποσόστωσης, θα μπορεί να παράγει όση ζάχαρη θέλει. Θεωρητικώς όμως, αφού οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας δεν ευνοούν ιδιαίτερα την τευτλοκαλλιέργεια, όπως π.χ. στις χώρες της κεντρικής και βόρειας  Ευρώπης, ενώ φυσικά υπάρχουν και οι μεγάλες παραγωγές χώρες ( Βραζιλία, Ινδία,  Κίνα αλλά και χώρες της Αφρικής) που στηρίζουν τις βιομηχανίες τους στο ζαχαρότευτλο.

Για μια φορά ακόμη η ΕΒΖ και το μέλλον της θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γιατί από αυτό εξαρτάται η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Γνωρίζουμε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Περιμένουμε να τις πληροφορηθούμε, για να δούμε αν τελικώς θα έχει κάποιο μέλλον η ΕΒΖ. Πάντως, Ισπανία και Ιταλία, χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους.

Αν η τευτλοκαλλιέργεια δεν ενισχυθεί το ίδιο δυναμικά με το βαμβάκι, που είναι ευθέως εκτακτική καλλιέργεια και ενισχύεται με ιδιαίτερο άρθρο του Κανονισμού της νέα ΚΑΠ (2014-2020), τότε οι παραγωγοί θα απομακρυνθούν από τα τεύτλα.  Να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια βαμβακιού, ανάλογα με την έκταση, αποφέρει στον αγρότη περίπου 70 ευρώ στο στρέμμα.

Για να συνεχίσει λοιπόν ένας γεωργός να σπέρνει τεύτλα και στις επόμενες χρονιές, θα πρέπει να του δοθεί τουλάχιστον μία ενίσχυση αυτού του ύψους, όταν μάλιστα ακόμη του χρωστάνε δύο ετών χρήματα από τις ενισχύσεις της ολοκληρωμένης διαχείρισης, για το 2012 και το 2013.

Το ΥΠΑΑΤ έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πολιτικής, ένα μέρος των κονδυλίων που μπορούνε να διατεθούν σε άλλες καλλιέργειες, στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να το κατευθύνει στη τευτλοκαλλιέργεια, αφού μάλιστα η Κοινότητα προβλέπει οι ενισχύσεις αυτές να αφορούν υφιστάμενες καλλιέργειες , που συνδέονται με τη μεταποιητική βιομηχανία και, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Με τους αγρότες να περιμένουν να εισπράξουν κοντά στα 2-2,5 εκατ. ευρώ από την Ολοκληρωμένη, επειδή ακόμη δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία προετοιμασίας των συμβάσεων που θα υπογράψουν ( επιτροπές, έλεγχοι κ.ο.κ.), τότε είναι πολύ αμφίβολο αν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα σπείρουν τεύτλα. Συνεπώς, ο ΥΠΑΑΤ πρέπει να κινηθεί άμεσα αν θέλει να κρατηθεί η τευτλοκαλλιέργεια, αλλιώς η ΕΒΖ, η μεγάλη αυτή αγροτοβιομηχανία, θα καταλήξει ένα φάντασμα χωρίς καμία παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα ( είναι οι θυγατρικές της Σερβίας και, το εμπόριο ζάχαρης για την εσωτερική ΑΓΟΡΆ).


Φέτος, έχουν σπαρθεί 76.500 στρέμματα, αρκετά περισσότερα από τα 58.000 στρέμματα πέρυσι. Από αυτά τα 76.500 στρέμματα αναμένεται να παραχθούν περί τις 450.000 tn. τεύτλων . Πέρυσι, που η παραγωγή είχε υψηλό pol, κατά μέσο όρο στο 15,30%, ο ένα τόνος τεύτλων έδινε περί τα 153 κιλά ζάχαρης.


 http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: