Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσικό επακόλουθο των επιλογών της ηγεσίας και της ανυπαρξίας κόμματος και βουλευτών από την κοινωνία

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι συντριπτική και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΔ επιχαίρει για την διαφορά των δέκα περίπου μονάδων πλην όμως δεν μπαίνει στον κόπο να αξιολογήσει την εκλογική της δύναμη που προήλθε από έναν κόσμο που κατά βάση ήθελε να τιμωρήσει το κυβερνών κόμμα για..... πολλούς λόγους. Δεν "αγάπησαν" ξαφνικά τη ΝΔ ούτε βρήκαν "σωτηρία" στον προγραμματικό της λόγο. Τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες ο καθένας για τον δικό του λόγο και γι αυτό είναι πολύ δύσκολη η ανάλυση της ψήφου και θα είναι λάθος η γενίκευση και η κατηγοριοποίησή της.

Οι αιτίες της μεγαλειώδους ήττας είναι όπως είπα πολλές και ξεχωρίζω την οικονομία, την καθημερινότητα. Οι πολίτες αν και είδαν, βίωσαν μια σειρά ευεργετικών μέτρων όπως η δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, επιδόματα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους, 120 δόσεις κλπ συνεχίζουν να βιώνουν την φοροεπίθεση, την πίεση των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών, την ακρίβεια στα είδη βασικής κατανάλωσης κλπ
Οι πολίτες επίσης δεν είδαν καμιά αλλαγή, καμιά βελτίωση στις πρακτικές των δημοσίων υπηρεσιών όπου παρέμειναν οι ίδιοι διευθυντές και προϊστάμενοι και συνεχίστηκε το πάρτι της μίζας και της διαφθοράς όπως παλιά. Οι ίδιοι μηχανισμοί συνεχίζουν να κινούν το μαύρο χρήμα και να κάνουν εξυπηρετήσεις διατηρώντας τον μηχανισμό και τον έλεγχο μιας τεράστιας πληθυσμιακής μάζας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει χέρι στις εφορίες, στις πολεοδομίες κλπ και πλήρωσε την επιλογή της.

Οι επιλογές του Τσίπρα σε επίπεδο προσώπων προκάλεσαν αντιδράσεις μιας ομάδας του πληθυσμού που εξεγέρθηκε εναντίον του βολέματος των κολλητών του πρωθυπουργού, των φίλων και συγγενών των υπουργών. Πρακτικές άκρως παλαιοκομματικές που βρίσκουν αντίθετους όσους αριστερούς διατηρούν αρχές και αξίες της ιδεολογίας τους.

Τέλος αλλά όχι έσχατο είναι η απουσία κομματικής δράσης και της ανυπαρξίας των βουλευτών από το πεζοδρόμιο των πόλεων και τα χωριά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε χρόνια δεν κατάφεραν να γειωθούν με την κοινωνία, δεν κατάφεραν να αναπτύξουν δεσμούς με τα χωριά και τα στέκια της πόλης ώστε αφενός να εξηγούν τις κυβερνητικές πολιτικές και αφετέρου να λύνουν καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά είναι ανύπαρκτο. Εξ όσων γνωρίζω στην Ημαθία η μοναδική του παρουσία είναι στα μέσα ενημέρωσης όπου αποστέλλει δελτία τύπου και ενίοτε σχόλια για την τοπική επικαιρότητα. Οι οργανώσεις των δήμων συγκροτούνται από πολίτες παντελώς άγνωστους και μιας χρήσης. Μ΄ άλλα λόγια, όταν τόσο οι βουλευτές όσο και οι οργανώσεις του Σύριζα δεν είναι γειωμένοι κοινωνικά είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Να σκεφτείτε ότι ορισμένα μέλη του κόμματος αποκαλούσαν περιπαικτικά την οργάνωση της Αλεξάνδρειας "οργάνωση εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης"! για ευνόητους λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον χρόνο να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου θα είναι μια τυπική διαδικασία της μετάβασής του στα έδρανα της αντιπολίτευσης όπου θα έχει την ευκαιρία να αναστοχαστεί και να διαπιστώσει τα λάθη του και εφόσον θέλει να τα λύσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: