Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Aνακοίνωση ΣΥΝΕΚ* για το Βλαχογιάννειο: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Πέρσι τον Οκτώβριο ο Μητροπολίτης Βέροιας συνόδεψε τον
φιλοξενούμενό του ρώσο Sergei Stepashin (δεξιά) και τους
ξεναγεί ο Καν. Ντόντος, ακροδεξιός κατά τη ΣΥΝΕΚ
Το αν ήξερε ή όχι ο μητροπολίτης δεν το ξέρω αλλά πιθανολογώ
ότι η όρασή του είναι σε καλή κατάσταση και
προφανώς κάτι θα είδε στην ξενάγηση αυτή
Το 2012 εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο το «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, με σκοπό να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας». Αυτοί που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια θυμούνται ότι τα εκθέματα αφορούσαν στην εκκλησία (ιερά άμφια κλπ) και πιθανόν στον Μακεδονικό αγώνα.

Εμείς που ζούμε στη Βέροια βλέπαμε ένα......
κλειστό κτίριο, που δεν ανέφερε πουθενά ώρες επίσκεψης κοινού, παρά μόνο παραπομπή σε κάποιο site, και υποθέταμε ότι είναι ένας χώρος που χρησιμοποιεί η Μητρόπολη για δικές της εκδηλώσεις. Δεν έγινε αντιληπτό ότι ο ακροδεξιός διευθυντής της, Κανέλλος Ντόντος, το μετέτρεψε (με την ανοχή; της Μητρόπολης) σε Μουσείο μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας, που υμνεί βασανιστές της Μακρονήσου και συνεργάτες της χούντας ενώ καθυβρίζει αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα προσωπικά του εκθέματα περιλαμβάνουν γνωστούς φασίστες και βασανιστές όπως ο Γεώργιος Ντουζέπης, ο συνταγματάρχης Ξενοφών Τζαβάρας, κείμενα του Γεώργιου Παπαδόπουλου, βιβλία του Κων. Πλεύρη, βιβλία και αφίσες για το «παιδομάζωμα των συμμοριτών» και τις προσπάθειες της Φρειδερίκης και των ΤΕΑ να σώσουν τα Ελληνόπουλα της Βόρειας Ελλάδας από τα νύχια των κομμουνιστών. Περιφρονώντας το νόμο 1863/18.09.1989, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949 προβάλλονται εκθέματα για  τα «Κόκκινα Τσακάλια» του ΔΣΕ και την «προδοτική δράση» του Νίκου Μπελογιάννη.

Το χειρότερο από όλα  είναι ότι αυτό το «Μουσείο» το επισκέπτονταν μαθητές και «μορφώνονταν» από κείμενα και φωτογραφίες που είναι αναρτημένα σε ιστοσελίδες αντισημιτικών - νεοναζιστικών οργανώσεων. Το επισκέπτονταν μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, μετά από συνεννόηση, χωρίς πιθανόν να γνωρίζουν τα πραγματικά εκθέματα.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), έχει ήδη στείλει στους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας καταγγελία που συνοδεύεται από φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα χρόνια: 

α) Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
β) Οι βουλευτές της Ν.Δ που έστελναν συγχαρητήρια
γ) Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνέτασσαν συστατικές επιστολές γνώριζαν το περιεχόμενο των εκθεμάτων;

Εμείς, οι Εκπαιδευτικοί των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Ν. Ημαθίας ζητάμε:

1) Να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα κείμενα και οι φωτογραφίες μισαλλοδοξίας και κακοποίησης της ιστορικής αλήθειας.
2) Το ΥΠΕΘ να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.
3) Όλες οι Διευθύνεις Α/θμιας και Β/θμιας να απαγορεύσουν την επίσκεψη μαθητών στο «Μουσείο», όσο αυτό με τα εκθέματα του παραποιεί και διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια.
4) Η Ιερά Μητρόπολη να απομακρύνει τον Διευθυντή και να μετατρέψει το κτίριο σε αυτό που δηλώνει ο τίτλος του. 
Να επιτελέσει το Ρόλο της ως συμπαραστάτης των Αδυνάτων και όχι ως υποστηρικτής των Ακροδεξιών (και των Δεξιών).

Καλούμε την ΕΛΜΕ Ημαθίας να πάρει θέση και να εκδώσει ψήφισμα που να καταδικάζει ως μη αποδεκτά αυτά που συμβαίνουν σε «Μουσείο» του Νομού μας.

Θα επαγρυπνούμε και δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν άλλες ψυχές παιδιών.


*ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Αν και μάλλον κάποιοι εθελοτυφλούσαν κάνοντας οτι δεν γνώριζαν.Ούτε ένας σώφρον πολίτης αυτής της πόλης δηλαδή δεν γνώριζε για τον αυτοαποκαλούμενο "ιστορικό συλλέκτη της Βέροιας"? το ίδιο φασιστοειδές είναι. Και λυπάμαι που σας το λέω αγαπητέ διαχειριστή των "Χρονικών", αλλά η φωτογραφία σας κοσμεί την λίστα αυτών στους οποίους αρέσει η σελίδα "Στηρίζουμε τον ιστορικό συλλέκτη Βέροιας".

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα