Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Εκδήλωση της ΠΕΔκΜ με Ελεγκτικό- Βάλτε ζήτημα για την λειτουργία των Επιτρόπων

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων κεντρικής Μακεδονίας, στης οποίας μέλος του ΔΣ είναι και ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παν. Γκυρίνης, συνεδίασε χτες στην....
Θεσσαλονίκη και μεταξύ των άλλων αποφάσισε την διοργάνωση μιας Διημερίδας με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2017, με εισηγήσεις Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.


Καλό θα είναι στην εκδήλωση αυτή να ακουστούν και να τεθούν προς συζήτηση ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους νομούς της χώρας όπου παρατηρούνται φαινόμενα να έχουν καταστεί οι ουσιαστικοί και απόλυτοι κυβερνήτες των ΟΤΑ μπλοκάροντας τα πάντα.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί θεσμικά και οι πρωτοβουλίες κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουν. Ευκαιρία είναι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι να καταργηθεί το Ελεγκτικό για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν τις κομπίνες άφοβα. Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι γίνεται και κατασταλτικός έλεγχος και μετά γίνονται καταλογισμοί εκατομμυρίων ευρώ πχ στη Μελίκη. Η μήπως το γνωρίζεις? ΟΙ Δήμοι είναι στην κορυφή τις διαφθοράς δεν το γνωρίζεις? Περίεργες θέσεις παίρνεις.

Ανώνυμος είπε...

Γι’ αυτό και είναι εντελώς ακατανόητη η κατάργηση, με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του τρίτου μνημονίου (Ν.4337/2015), του προληπτικού ελέγχου των δαπανών που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στους ΟΤΑ και συνολικά στους φορείς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 31 του νόμου αυτού, ο μεν προληπτικός έλεγχος νομιμότητας στις δαπάνες του Κράτους καταργείται από 1.1.2017, ενώ ο προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων καταργείται από 1.1.2019. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς να διαψευστούν, φαίνεται ότι προωθείται η κατάργηση και του προσυμβατικού ελέγχου που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις συμβάσεις των ΟΤΑ και συνολικά των φορέων του Δημοσίου. Ποια ΠΕΔ και ποιός Γκυρίνης Μνημονιακή υποχρέωση του τρίτου μνημονίου είναι η κατάργηση του πτοληπτικου εέγχου . Διάβασε όλο το νόμο. Οι ήρωες γενιούνται ,δεν γίνονται.