Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ετήσια σύσκεψη για το "66" αλλά το πρόβλημα παραμένει δεκαετίες τώρα

-Στην Ημαθία όλα καλά, λέει ο Καλαϊτζίδης

Συγκυρία ήταν, αναγκαστική ήταν θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Αναφέρομαι στη σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας με αντικείμενο την μόλυνση της Τάφρου 66. Πριν από μια βδομάδα οι βουλευτές του Σύριζα Ουρσουζίδης και Σηφάκης (Ημαθίας και Πέλλας αντίστοιχα) είχαν.....
καταθέσει αναφορά στον αρμόδιο υπουργό ενημερώνοντάς τον σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί κάθε χρόνο στο πολύπαθο "ποτάμι" και του ζητούσαν να ληφθούν μέτρα.

Ο Νομάρχης από την πλευρά του τονίζει ότι τέτοια σύσκεψη γίνεται κάθε χρόνο στο γραφείο του θέλοντας προφανώς να κάνει σαφές ότι δεν ήταν αναγκαστική εκ της κινήσεως των βουλευτών αλλά κάτι που είναι προγραμματισμένο και μάλιστα λέει στην ανακοίνωση που θα διαβάστε παρακάτω ότι γίνονται έλεγχοι στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης της περιοχής κλπ κλπ

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και όλοι το γνωρίζουμε. Έχουν γίνει εκατοντάδες συσκέψεις πλην όμως το πρόβλημα παραμένει. Όλοι γνωρίζουν την πηγή του κακού και βέβαια αυτό δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες αλλά και τα αστικά λύματα που πέφτουν μέσα στο "ποτάμι". Απαιτείται γενναία παρέμβαση από το κράτος και αυτή για να συμβεί χρειάζεται πολιτική βούληση. Ούτε παρέμβαση έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια ούτε βούληση προφανώς υπάρχει για να προστατευτεί το περιβάλλον. 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Νομάρχη Ημαθίας σχετικά με την σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του:

Ευρεία σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των τριών δήμων της Ημαθίας και φορέων βιομηχανιών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αναφορικά με την κατάσταση της αποστραγγιστικής «τάφρου 66» και των άλλων ποταμών,  πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 26ης Ιουλίου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη. 

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε ο  θεματικός αντιπεριφερειάρχης  Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ κ. Κώστας Γιουτίκας , ο οποίος τόνισε ότι σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται συνεχείς έλεγχοι και δειγματοληψίες υδάτων σε μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βιολογικούς  καθαρισμούς) από ειδικευμένα πιστοποιημένα συνεργεία, τόσο από τις διευθύνσεις των περιφερειακών ενοτήτων, όσο και από την κεντρική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΚΜ . 
« Αυτό που επιζητούμε από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σωστά. Τα πρόστιμα είναι μια διαδικασία πυροσβεστική. Πρέπει να είμαστε κοντά και να προλαβαίνουμε καταστάσεις».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊζίδης τόνισε  ότι  κάθε χρόνο συγκαλείται στο γραφείο του αντίστοιχη σύσκεψη, ενώ η  αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε Ημαθίας προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους στην αποστραγγιστική  «τάφρο 66» καθώς και στα ποτάμια της Ημαθίας.  «Ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών των  Ημαθιώτικων επιχειρήσεων. Οι αναλύσεις των προηγούμενων ετών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε Ημαθίας, αποδεικνύουν με επίσημα στοιχεία ότι τα δείγματα που λάβαμε ήταν εντός των  προβλεπομένων ορίων, ενώ  επιβλήθηκαν πρόστιμα, όπου υπήρξαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, με παραβάτες όχι ιδιωτικές επιχειρήσεις.  Κάθε χρόνο η Π.Ε διαθέτει 15.000 ευρώ για τις χημικές αναλύσεις 150 δειγμάτων, ενώ όλες οι επιχειρήσεις της Ημαθίας είναι εφοδιασμένες με άδειες λειτουργίας, έχοντας υποστεί συνεχείς ελέγχους, ειδικά την περίοδο αιχμής της λειτουργίας τους και των μονάδων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων τους» συνέχισε ο κ. αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αποσταλεί και στην Βουλή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: