Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ αλλά οι Δεξιοί αγροτοπατέρες θα συνεχίσουν το έργο τους- Ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει τη ζημιά

Οι βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ
-Πληρώνει τη ζημιά στο ροδάκινο ο ΕΛΓΑ --Τζάμπα ο λαϊκισμός της ΝΔ- αγροτοπατέρων
-Καμιά ανακοίνωση θα βγάλουν; 

Ντόρος πολύς έγινε και απανωτές συσκέψεις και ειδικές συνεδριάσεις εν μέσω καλοκαιριού με μοναδικό θέμα το ροδάκινο που.....
επλήγη εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται χωρίς προϊόν και χωρίς αναμενόμενο εισόδημα.
Θυμάμαι ότι στις 31 Ιουλίου έγινε στη Βέροια μια σύσκεψη (μπορείτε να τη δείτε σε βίντεο στο τέλος της ανάρτησης) παρουσία των βουλευτών του Σύριζα (Αντωνίου, Τζάκρη) και της ΝΔ (Βεσυρόπουλου), των δημάρχων Βοργιαζίδη, Γκυρίνη και Κουτσογιάννη, της δημάρχου Σκύδρας και συνδικαλιστών αγροτών όπου συζητήθηκε το όλο θέμα.
Στη σύσκεψη αυτή ακούστηκαν αλήθειες και κάποια στιγμή θα πρέπει να τις μάθει ο κόσμος όλος. Να μάθει ότι το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά, ευρισκόμενη μπροστά στις επιπτώσεις του εμπάργκο που έκανε στη Ρωσία η ΕΕ αποφάσισε και έδωσε από το κρατικό ταμείο, δυο μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του ΄15, ενίσχυση στους παραγωγούς. Ένα μέτρο καθαρά προεκλογικό που όμως δεν την βοήθησε ιδιαίτερα. Να μάθουν οι αγρότες ότι το αίτημα Καρασμάνη, του υπουργού Γεωργίας του Σαμαρά προς την ΕΕ για ενίσχυση απορρίφθηκε. Κυρίως όμως να το μάθει αυτό ο βουλευτής Βεσυρόπουλος που στη σύσκεψη αυτή πλειοδοτούσε λέγοντας "δεν τους ενδιαφέρει τους αγρότες από που πήραν τα λεφτά". Σωστά, δεν τους ενδιαφέρει από τα πήραν αλλά προφανώς ενδιαφέρει όλους τους άλλους κλάδους που βλέπουν το δημόσιο ταμείο να ανοίγει για μια συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη και όχι για άλλους. Σωστά αγαπητέ βουλευτή της ΝΔ που το κόμμα σου εμφανίζεται ως διώκτης τέτοιων πρακτικών και υπέρ της αυτορυθμιζόμενης αγοράς;

Στη σύσκεψη εκείνη που έγινε στη Βέροια ειπώθηκαν χρήσιμα πράγματα αλλά ουδείς τα έμαθε. Οι συνδικαλιστές των αγροτών που παρεμπιπτόντως είναι όλοι τους ενταγμένοι στο χώρο της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να πάρουν τα φράγκα και να κάνουν αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Σύριζα για εγκατάλειψη, για τον ΕΛΓΑ που δεν πληρώνει κλπ.
Αν ο ΕΛΓΑ δεν πληρώνει ή δεν πλήρωνε είναι προφανές ότι φταίει ο κανονισμός του και πρέπει να αλλάξει. Γιατί τόσα χρόνια δεν άλλαξε; Έλα μου ντε...

Στη σύσκεψη αυτή τόσο ο Αντωνίου όσο και η Τζάκρη είπαν ότι οι ζημιές στο ροδάκινο εξ αιτίας της βροχής πρέπει να αποζημιώθούν, όχι μόνο το σκάσιμο του καρπού αλλά και οι άλλες επιπτώσεις που εμφανίστηκαν. Είπαν ότι η επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε θα βγάλει πόρισμα.
Αυτή η επιτροπή έβγαλε πόρισμα και αναγνωρίζει, ως όφειλε, τη ζημιά και το επόμενο βήμα είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είμαι περίεργος να δω αν βγει κάποια ανακοίνωση από τους εν λόγω δεξιούς συνδικαλιστές για την εξέλιξη, για την άμεση αντίδραση του υπουργείου, για τη στάση των βουλευτών του Σύριζα, για όλα τέλος πάντων που έλεγαν ανέξοδα για να πουλήσουν αντιπολιτευτικό ηρωισμό στη ΝΔ και να εγγράψουν υποθήκες για το ...αύριο.
Σιγά μην πουν τίποτα. Ενδεχομένως κάποιοι να πούνε ότι έπιασε τόπο η αντίδρασή τους. Τώρα, πια αντίδραση και πια κινητοποίηση είδατε εσείς να μου το πείτε και σε μένα...

Οι τρεις βουλευτές του Σύριζα στην Ημαθία έβγαλαν κοινή ανακοίνωση με τις εξελίξεις. 
Δείτε τη και αξιολογήστε τη χωρίς φανατισμούς και παρωπίδες.

"Δικαιώνονται οι προσδοκίες από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ  για καίρια ζητήματα των αγροτών, αφού:

1) Το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης της ζημίας στα ροδάκινα από την κακοκαιρία του περασμένου Ιουλίου, δικαιώνει την άποψη - όπως αναμενόταν - ότι η συγκεκριμένη ζημία,  προσδιορίζεται ως ζημία, που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Λεπτομερής αναφορά αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες από το ΥΠΑΑΤ.

2) Για το πρόγραμμα απονιτροποίησης (ειδικές περιοχές) - σχέδια βελτίωσης  2013/2014 - προβλέπεται να ολοκληρωθεί  η πληρωμή του υπόλοιπου 10%, στα μέσα του Σεπτεμβρίου (από 15 έως 20/9),
συγκεκριμένα υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ και αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.      

3) Η πληρωμή που αφορά, στην «ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων» έτους 2015 - που διεκόπη λόγω τεχνικών προβλημάτων- θα εκκινήσει άμεσα, ώστε οι ΔΑΟΚ να στείλουν τα δεδομένα, προκειμένου οι παραγωγοί να πληρωθούν μέσα στην   ερχόμενη εβδομάδα.

4) Για τους επιλαχόντες «νέους αγρότες», που  πρόκειται να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα - όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ – αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιλαχόντων. 

5) Η τεκμηρίωση σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημίωσης, λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, ώστε στα τέλη του Σεπτέμβρη να κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Ε.Ε. - από κοινού με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες - όπως συμφωνήθηκε στην κοινή σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ   τον περασμένο Ιούλιο, (σύντομα θα ανακοινωθούν επίσημα τα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών από τον ΥΠΑΑΤ).

Βέροια 30/8/2017
Αντωνίου Χρ.  Καρασαρλίδου Φρ.  Ουρσουζίδης Γ.  
Βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το βίντεο της σύσκεψης που έγινε στη Βέροια στις 31/7/2017 από τον ιστότοπο Verianet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: