Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Μπορεί να γίνει η Δημ. Βιβλιοθήκη ο καταλύτης για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αλεξάνδρειας; Ιδού η Ρόδος ...

Επισκέφθηκα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη προχτές η οποία ως γνωστόν λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου. Στεγάζεται σε τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου μπορεί ο επισκέπτης να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, να κάνει έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που.....
έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και να εκτυπώσει την εργασία του και τέλος διαθέτει και έναν χώρο για τα μικρά παιδιά που μπορούν να παίξουν ή να διαβάσουν με δημιουργικά παιχνίδια ή βιβλία αντίστοιχα.

Η εικόνα της δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι ασυγκρίτως καλύτερη με αυτή που θυμόμαστε από την παλιά όπου στεγάζονταν σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτήριο, σκοτεινό και πνιγηρό και που εγκυμονούσε κινδύνους που τελικά έγιναν πραγματικότητα. Η βιβλιοθήκη πλημμύρισε ως γνωστόν και χάθηκαν δεκάδες βιβλία καθώς και το αρχείο του τοπικού τύπου.

Ωστόσο, με την μεταφορά της στο Πνευματικό Κέντρο άρχισε μια νέα εποχή για την Βιβλιοθήκη που όμως για να έχει αποτελέσματα και να συνδράμει με τις δυνατότητές της θα πρέπει να συντρέξουν διάφοροι παράγοντες που κατά την άποψή μου είναι οι παρακάτω:
1. Θα πρέπει τώρα να προβλεφθεί και να διατεθεί επιπλέον χώρος στην Βιβλιοθήκη διότι ο υπάρχον χώρος δεν επαρκεί και θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα μπορέσει να αναπτύξει νέες δράσεις ελλείψει χώρου.
2. Να αποκτήσει έναν σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας, να εμπλουτιστεί με νέους τόμους.
3. Να αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαιδευτικών πχ.
4. Να οργανώσει ή να συνεργαστεί φιλοξενώντας τις διάφορες ομάδες πολιτών που σήμερα ασχολούνται μια διάφορα αντικείμενα όπως φωτογραφία, κινηματογράφο κλπ
5. Να γίνει εργαστήρι καταγραφής, μελέτης και ανάδειξης των τοπικών αρχείων του Γιδά και όχι μόνον.
κλπ, κλπ...

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω κι άλλα αλλά μικρή σημασία έχει διότι εδώ δε θέλω να παρουσιάσω κάποια μελέτη. Στόχος μου είναι να ανοίξει μια συζήτηση με την συμμετοχή των ειδικών, των επιστημόνων, των αναγνωστών. Τονίζω ότι από την εν λόγω συζήτηση εξαιρώ την διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας διότι το μόνο που μπορεί να πράξει προς όφελος του πολιτισμού είναι να υλοποιήσει όλα αυτά που θα της προταθούν. Ο νοών νοείτω.

Είναι προφανές όμως ότι η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα αναβαθμιστεί πλήρως όταν έρθει η ώρα να λειτουργήσει στο σύνολό του το Πνευματικό Κέντρο. Ένα κτήριο που διαθέτει τεράστιους χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν δράσεις και δραστηριότητες που θα είναι πρωτόγνωρες για τον τόπο.
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει ο δήμος να αποκτήσει ακόμα μία δημοτική επιχείρηση, μια δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού όπως συμβαίνει σε πάρα πολλούς ΟΤΑ.
Στη νέα επιχείρηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις του δήμου, οι χώροι που είναι για πολιτιστικές εκδηλώσεις και η οποία θα υλοποιεί την πολιτιστική πολιτική του δήμου. Η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να στελεχωθεί με άτομα που είναι γνώστες του χώρου ώστε να αποφευχθούν πειραματισμοί ασχέτων και γραφειοκρατών της κακιάς ώρας.

Ιδού λοιπόν ένα πεδίο υλοποίησης μιας πολιτικής για τον δήμο Αλεξάνδρειας και θα περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις των επίδοξων δημάρχων που για όλα μιλάνε αλλά στην ουσία της πολιτικής δε μπαίνει κανείς.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ 7.1.2018

Με πληροφόρησε ένας φίλος ότι εκ του νόμου απαγορεύεται να ιδρυθεί νέα δημοτική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας μπορεί να έχει μόνο δυο δημοτικές επιχειρήσεις τουτέστιν την ΚΕΔΑ και τον ΟΠΑΚΟΜ.
Ορθή η παρατήρηση πλην όμως ουδόλως διαφοροποιεί την ουσία του σκεπτικού διότι η αυτοτελής οργάνωση και λειτουργία μπορεί να προκύψει μέσα στην ΚΕΔΑ για παράδειγμα. Στην επιχείρηση δηλαδή όπου παρατηρούμε να διοργανώνει εκδηλώσεις κλπ ώστε να παντρευτεί αυτό το κομμάτι και να προκύψει μια αμιγής δραστηριότητα με ξεχωριστό πολιτικό υπεύθυνο που προφανώς θα είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΑ.
Εν κατακλείδι, λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό είναι το ζητούμενο, η πολιτική βούληση.








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΧΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΔΑ.