Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Όταν κλείνει ένας πολιτικός κύκλος… και αρχίζει μια νέα εποχή / K. Καραγιάννης

του Κ. Καραγιάννη*
Κλείνει ο  κύκλος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και  γενικότερα ο κύκλος των μνημονιακών κυβερνήσεων με τις πολιτικές άγριας λιτότητας που οδήγησαν την οικονομία σε καθίζηση και την κοινωνία σε απόγνωση.

 Ο λαός μας βρίσκει τη δύναμη να νικήσει αντιμετωπίζοντας την προπαγάνδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τα δύο κόμματα που πριν λίγα χρόνια μοιράζονταν το 80% των ψήφων και τα άλλα μικρότερα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν το καθεστώς των μνημονίων.

 Η κινδυνολογία, ο φόβος, οι απειλές φαίνεται να....
γονατίζουν μπροστά στην ορμή της ανάγκης και της ελπίδας για κάτι διαφορετικό, για κάτι νέο, για κάτι καλύτερο και ριζοσπαστικό.

 Ο κύριος όγκος των πολιτών τώρα εμπιστεύεται τα αδιάψευστα γεγονότα.  Ως κριτήριο της αλήθειας δέχεται τη σκληρή πραγματικότητα που εξελίσσεται μπροστά του και όχι τα όσα παραμορφωτικά και με το αζημίωτο αναλαμβάνουν να του πουν, πως δηλαδή βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν την πύλη του παραδείσου αλλά εμείς «οι πτωχοί τω πνεύματι» δεν μπορούμε να το δούμε.
Η εθνική προσπάθεια, μετά την καταστροφή που έχει επέλθει, θα είναι τιτάνια και θα έχει να κάνει πρωτίστως με την αντιμετώπιση και την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία βιώνουμε. Έχει να κάνει μεσοπρόθεσμα με το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα σχέδια: α) για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας της χώρας  και β) για την πολιτισμική της αναγέννηση.

Για όσους αναρωτιούνται αν θα μπορέσει μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, να υλοποιήσει το πρόγραμμά της η απάντηση είναι καταφατική, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η σημαντικότερη των οποίων είναι η συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή, όχι μόνον όσων καλοπροαίρετα ή όχι αναρωτιούνται περί αυτού, αλλά όλων των δημιουργικών δυνάμεων του λαού μας. Εξ άλλου, η εποχή μας, μπορεί να συμφωνήσει σ’ αυτό που έγραφε πριν αρκετά χρόνια ο Keynes, ότι «οι πόροι της φύσης και ο νους του ανθρώπου είναι εξίσου παραγωγικοί όπως πριν» και να το υπερακοντίσει.

*Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: