Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Με ένα 2χίλιαρο "καθάρισαν" Τζίτζι και Καλαϊτζίδης; Έσωσαν το περιβάλλον; Έτσι νομίζουν;

-Είναι ικανοποιημένοι με το έργο τους Τζιτζικώστας και Καλαϊτζίδης;


Τυχαία βρέθηκα στην σελίδα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και είδα ότι ο αρμόδιος προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβάλλοντος είχε αναρτήσει μια απόφαση με την οποία επιβάλλει πρόστιμο ύψους δυο και κάτι χιλιάδων ευρώ σε μια.... εταιρία επεξεργασίας ρυζιού με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΚΑΝΑΚΑ.


Βλέποντας την απόφαση αναρωτήθηκα αν μόνο στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και όχι στην Ημαθία. Αν οι εταιρίες που υπόκεινται σε ένα θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον παρανομούν ή παρατυπούν βρίσκονται μόνο στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και όχι στην Ημαθία, στην βιομηχανική περιοχή Πλατέος για παράδειγμα όπου λειτουργούν ορισμένες βιομηχανίες αλλά και σε άλλα σημεία του νομού.
Είναι προφανές ότι το ερώτημα είναι ρητορικό και δεν πρόκειται να απαντηθεί από κανέναν. Επίσης, είναι προφανές ότι όλες οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα που έχει να κάνει με την μεταποίηση είναι αδύνατον να τηρούν τον νόμο στο 100%. Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν και λίγο τα "στραβά μάτια" στο όνομα είτε των φιλικών σχέσεων είτε της οικονομικής συγκυρίας και αρκούνται σε υποδείξεις ή παρατηρήσεις ...οίκοθεν.
Ωστόσο, είναι τοις πάσι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που είτε μολύνουν το περιβάλλον με τα λύματά τους, με τα απόβλητά τους από την επεξεργασία των ροδακίνων για παράδειγμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή επιβάρυνση της Τ66.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι επιχειρήσεις μεταποίησης έχουν βιολογικό καθαρισμό αλλά αυτός δεν δουλεύει συνεχώς ή δεν δουλεύει καθόλου διότι κοστίζει. Είναι κοινό μυστικό ότι στην περιοχή Πλατέος κατά την καμπάνια της ζάχαρης η ζωή γίνεται αβίωτη εξ αιτίας της βρόμας που εκλύεται από τα τεύτλα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα υφιστάμενα λατομεία έχουν καταστρέψει τα βουνά της Ημαθίας και ουδείς συγκινείται. Είναι κοινό μυστικό ότι δεκάδες μικρές επιχειρήσεις που συλλέγουν μπαταρίες ή καμμένα λάδια ή λάστιχα δεν τα ανακυκλώνουν. Είναι κοινό μυστικό ότι το περιβάλλον μολύνεται από τα κενά συσκευασίας φυτοφαρμάκων όπου απουσιάζει σχέδιο διαχείρισής τους.

Συνεπώς, αν νομίζει ο Τζιτζικώστας και ο νομάρχης Ημαθίας Καλαϊτζίδης ότι με ένα διχίλιαρο πρόστιμο στον Κανάκα "καθάρισαν" και ότι προστάτεψαν το περιβάλλον είναι πολύ γελασμένοι....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην καθάρισαν! Απλά έχουν αφήσει το θεαρεστο έργο της προστασίας του περιβάλλοντος σε εκείνη τη νυν βουλευτάρα που έχτισε καριέρα με τέτοιες ιστορίες. Αλήθεια, με το βουνό τι γίνεται;;;