Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ο Νίκος Μπρουσκέλης για το κλείσιμο της Νεστλέ

Το κλείσιμο της μονάδας επεξεργασίας
Ο υποψήφιος Βουλευτής του
ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ Ν. Μπρουσκέλης 
γάλακτος της εταιρίας “Δέλτα” στο Πλατύ καταδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η αποβιομηχάνιση της περιοχής μας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός για την αναστροφή του οποίου, έστω και .....
την ύστατη στιγμή πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες, ώστε να μην υπάρξει συνέχεια και με άλλες μονάδες παραγωγής.

Μια μονάδα που ήταν σε συνεχή λειτουργία για 45 χρόνια, έκλεισε. Αφήνοντας στο δρόμο 76 εργαζομένους, οι οποίοι – σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα κι αν όλα πάνε καλά – θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της εταιρίας που είναι ιδιοκτήτρια της συγκεκριμένης μονάδα παραγωγής.

Η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή μας, στην οποία κάποτε υπήρχαν πολλές μικρές και ορισμένες μεγάλες βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες (τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο απασχόλησης εργαζομένων), μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται, με κίνδυνο σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει. Η μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είτε θα μεταφερθεί στο εξωτερικό είτε θα μεταφερθεί (στην καλύτερη περίπτωση) σε άλλες περιοχές της χώρας μας. 

Η απερχόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όφειλε στο πλαίσιο των Μνημονίων που υπέγραψε και τα οποία θα κρατάνε τη χώρα δέσμια των “δανειστών” για δεκάδες ακόμη χρόνια, να υλοποιήσει αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν σε πρώτη φάση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής μας καθώς και τη λειτουργία των μεταποιητικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει και στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στη θέση αυτών που έχουν κλείσει. Αλλά και η επελαυνουσα ΝΔ ούτε κουβέντα για το ζήτημα. 

Η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, η μείωση του κόστους δανεισμού, η μείωση της φορολογίας και η κρατική παρέμβαση όπου αυτό είναι απαραίτητο είναι μονόδρομος.
Αλλιώς η μονάδα που κλείνει στις 10 Ιουνίου δεν θα είναι η μόνη και εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Η Ημαθία δεν αντέχει άλλο και οι συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας το μόνο που κάνουν είναι να σιωπούν για τα γεγονότα που αποδεικνύουν τις λανθασμένες – δήθεν φιλολαϊκές – πολιτικές τους και να μοιράζουν αριστερά και δεξιά υποσχέσεις και ευχολόγια.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε μας είπε.Θα το ανοίξει αν εκλεγει;.Ας το τάξει ούτως ή άλλως δε θα βγει

Ανώνυμος είπε...

Σαν γιατρός δεν πήρε ποτέ θέση για τα κουνούπια.
Το αφεντικό του ο κος Γκυρίνης δήλωσε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ότι κρατάει τα λεφτά για τους ψεκασμούς για αργότερα.
Δηλαδή δεν χαμπαρίζει τίποτε για προνυμφες και κανονοκά κουνούπια.
Ούτε και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναγνωρίζει.....
Πέρυσι είχαμε νεκρούς δημότες απο την καθυστερημένη εφαρμογή των ψεκασμων,και φέτος πιάσαμε Ιούνιο και δεν άρχισαν οι ψεκασμοί......
Τελικά ο μόνος πασοκος που απέμεινε μαζι με Γκυρίνη θα πάρει θέση η περι άλλων θα τυρβάζει αδιάφορος?

Ανώνυμος είπε...

... Η ιστορία ξεκίνησε το 1959, όταν ο επιχειρηματίας Νικόλαος Βιδάλης εκδήλωσε ενδιαφέρον να ιδρύσει βιομηχανία επεξεργασίας νωπού γάλακτος στο Πλατύ. Η έκταση που κρίθηκε ως κατάλληλη για την ανέγερση (στην ίδια θέση όπου βρίσκεται σήμερα η βιομηχανία) ήταν κοινόχρηστες γαίες (46 στρ.) που ανήκαν στο δημόσιο. Στις 18-12-1959 ο νομάρχης Ημαθίας, μετά από αίτημα-αναφορά του προέδρου της κοινότητας Πλατέος, τις μεταβίβασε στην κοινότητα, η οποία με την 175/27-12-1959 πράξη του κοινοτικού συμβουλίου δρομολόγησε την εκποίησή τους με δημοπρασία, για το σκοπό της ίδρυσης και λειτουργίας της βιομηχανίας.

Η γαλακτοφόρος αγελαδοτροφία εκείνη την περίοδο αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς και η ίδρυση μονάδας επεξεργασίας γάλακτος στο νομό Ημαθίας ήταν ώριμο αίτημα των παραγωγών του κλάδου και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Ωστόσο, παρά την θετική ανταπόκριση του υπουργείου Βιομηχανίας, το αίτημα «κόλλησε» στο υπουργείο Γεωργίας, που ήταν αντίθετο στην ίδρυση νέας (και μάλιστα με ιδιωτική πρωτοβουλία) γαλακτοβιομηχανίας, στην Ημαθία για να μη θιγεί η λειτουργούσα βιομηχανία παστερίωσης γάλακτος ΑΓΝΟ.

Στις 7 Ιουλίου 1960, στην αίθουσα της αγροτολέσχης Πλατέος δεκάδες πρόεδροι κοινοτήτων και εκπρόσωποι γεωργικών συνεταιρισμών συνυπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αρνητική στάση του υπουργείου Γεωργίας, με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, υπουργούς, τον νομάρχη και τους βουλευτές της Ε.Ρ.Ε. Χατζηδημητρίου και Τσαμπάζη. Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι πολλών φορέων του νομού, περιλαμβανομένων όλων των βουλευτών, εναντιώθηκαν τότε στην προοπτική λειτουργίας ιδιωτικής γαλακτοβιομηχανίας στο Πλατύ. Από το ψήφισμα απουσίαζε, όχι τυχαία, η υπογραφή του δημάρχου Αλεξάνδρειας. Η δε πλειοψηφία του δ.σ. της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας, παρά τις υπογραφές εκπροσώπων της στο ψήφισμα, προτιμούσε την λειτουργία γαλακτοβιομηχανίας συνεταιριστικής μορφής, ανάλογης της ΑΓΝΟ.

Τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές του ζητήματος είχε αναδείξει, με υποδειγματικό δημοσιογραφικά τρόπο, ο κ. Γεώργιος Χιονίδης, διευθυντής σύνταξης τότε της εφημερίδας «ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ», με πρωτοσέλιδο άρθρο του, υπό τον τίτλο «ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ ΜΑΣ» (Δευτέρα 1 Αυγούστου 1960). Θα άξιζε ίσως να διαβαστεί και σήμερα, από τους φερέλπιδες πολιτευτές του νομού. Οι έριδες, όσον αφορά τον τόπο χωροθέτησης της γαλακτοβιομηχανίας, δεν ήταν οι μόνες. Επαναλήφθηκαν και στις περιπτώσεις των εργοστασίων της Ε.Β.Ζ. και της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. …

Μετά από παλινωδίες πολλών ετών, που δεν επιτρέπει ο χώρος να παρατεθούν εδώ, τελικά το εργοστάσιο παραγωγής συμπυκνωμένου γάλακτος, της «Nestle-Ελλάς», θεμελιώθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου 1973 – επί ημερών της «Εθνοσωτήριας» δικτατορικής κυβέρνησης του Γεωργίου Παπαδόπουλου – από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Παναγιώτη Παπαπαναγιώτου. Προηγήθηκε, με το Νομ. Διάταγμα 1351/23-2-1973 (ΦΕΚ Α59, 19-3-1973), η κύρωση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών «Nestle Alimentana S.A.» και «Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. “ΠΡΟΒΙΓΑΛ”», για την ίδρυση και λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας στο Πλατύ.
Η σύμβαση θεωρήθηκε «αποικιακή, εξ αιτίας των πολλών χαριστικών άρθρων που παρεχώρησαν [στη «Nestle-Ελλάς»] οι υπουργοί της δικτατορίας» («ΤΟ ΒΗΜΑ», Τρίτη 29 Απριλίου 1975, σελ. 11).

Η βιομηχανία τέθηκε σε κανονική λειτουργία στα τέλη Απριλίου 1975, αφού εξασφάλισε από κτηνοτροφικές μονάδες της Πέλλας και της Ημαθίας τις πρώτες προμήθειες αγελαδινού γάλακτος, για την παρασκευή ζαχαρούχου και αφυδατωμένου (εβαπορέ) γάλακτος, κατά τα πρότυπα της μητρικής ελβετικής εταιρείας, της οποίας τα προϊόντα ήδη κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά με το σήμα «Γάλα Βλάχας».



Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Μπρουσκέλης για το κλείσιμο της Νεστλέ

Να σχολιάσω και εγώ. Συγνώμη νίκο άλλα μίλησε ο τίποτας. Συμφωνώ απόλυτα με το πρώτο σχόλιο. Τάξε, έτσι και αλλιώς δεν έχεις να χάσεις κάτι.