Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Επίσημη πρώτη Ναλμπάντη: Κάντε με δήμαρχο, βαρέθηκα αντιδήμαρχος

Oλοκληρώθηκε το "καρέ" των υποψηφίων δημάρχων Αλεξάνδρειας με την επίσημη εμφάνιση του Κ. Ναλμπάντη την Κυριακή. Επέλεξε να μιλήσει στο ξενοδοχείο Μάνθος όπου όπως ίσως γνωρίζετε έχει μικρή χωρητικότητα και όχι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που είναι εμφανώς μεγαλύτερη. Πιθανόν δεν ήθελε να ρισκάρει με άδειες θέσεις και προτίμησε έναν χώρο όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι δίνουν.....
συνεντεύξεις τύπου και όχι ομιλίες...
Ο Ναλμπάντης επέλεξε, όπως ακριβώς το ανέμενα, να εκφωνήσει μια ομιλία άκρως συναισθηματική και καθόλου πολιτική. Ουδεμία λοιπόν έκπληξη αφού ο τέως αντιδήμαρχος της απερχόμενης διοίκησης Γκυρίνη εκτιμά ότι "όλοι οι καλοί χωράνε" στο ψηφοδέλτιό του αλλά και στην κάλπη του και για να μην δυσαρεστήσει επέλεξε να κάνει έναν προεκλογικό αγώνα άκρως απολίτικο. Δικαίωμά του βέβαια και το βράδυ των εκλογών θα δείξει αν έκανε σωστή επιλογή ή όχι.
Ωστόσο, αυτό που είμαι περίεργος να μάθω είναι η πολιτική αντίδραση του Σύριζα που εκπροσωπήθηκε με τον γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας Τ. Κωστόπουλο στην εν λόγω εκδήλωση αλλά όπως είδα το "παρών" έδωσε και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Δημ. Χαμπίδης. Είμαι περίεργος να μάθω με ποια ακριβώς επιχειρηματολογία θα επιχειρήσουν να περάσουν στην οργάνωση του Σύριζα Αλεξάνδρειας την άποψη ότι πρέπει να στηρίξουν Ναλμπάντη. 

Κατά τα λοιπά, η ομιλία του Ναλμπάντη, την οποία μπορείτε να διαβάστε αλλά και να δείτε σε βίντεο που ανέβασε ο Σ. Τάμογλου- ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ, ήταν η αποθέωση του ....αορίστου και της γενικολογίας. Μ΄ άλλα λόγια "ψηφίστε με να γίνω δήμαρχος, έκανα λάθη και το παραδέχομαι αλλά στα 17 χρόνια που είμαι στα κοινά έκανα και πολλά έργα" αλλά βαρέθηκα να είμαι αντιδήμαρχος ή πρόεδρος στη ΔΕΥΑ.
Βέβαια, ανακύπτει το ερώτημα αν μετά το κλασσικό "δήμαρχος των έργων" υπάρχει και "αντιδήμαρχος των έργων"!! Γιατί ως γνωστόν, ο Ναμπάντης επί τόσα χρόνια που ήταν μέλος των διοικήσεων Γκιόνογλου και Γκυρίνη υλοποιούσε πολιτικές όχι προσωπικές αλλά των δημάρχων- αργηγών των παρατάξεων αν δεν κάνω λάθος. Συνεπώς; Για ποια έργα ακριβώς μιλάει ο υποψήφιος δήμαρχος αλλά και ο Σπύρος Τασιόπουλος που τον προλόγισε και ούτε λίγο ούτε πολύ πίστωσε τα έργα της θητείας Γκιόνογλου στον Ναλμπάντη λες και δεν υπήρχαν άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ή άλλοι αντιδήμαρχοι. Υπερβολή ή έλλειψη επιχειρημάτων;
Γιατί στην τελική ακόμα περιμένουμε να μάθουμε την ουσιαστική αιτία της παραίτησης από την παράταξη Γκυρίνη. Να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους που επέλεξε μετά από τρία περίπου χρόνια αντιδήμαρχος να μη δεχτεί καμιά θέση που του πρότεινε ο Γκυρίνης αλλά να παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο και στην δημοτική του ομάδα στηρίζοντας με την ψήφο του τον απερχόμενο δήμαρχο.

Εν πάση περιπτώσει, για όλα αυτά εκτιμώ ότι θα ρωτηθεί στην πορεία αλλά επίσης θα πρέπει να ρωτηθεί σχετικά με πολιτικές που εφαρμόσει εφόσον γίνει δήμαρχος στον τομέα της καθαριότητας αν θα την εκχωρήσει σε ιδιώτη ή όχι, το νερό αν θα γίνει πιο φτηνό ή όχι, τα πεζοδρόμια αν θα απελευθερωθούν από τα τραπεζοκαθίσματα ή όχι, οι προμήθειες του δήμου αν θα γίνονται με όσα ορίζει ο νόμος ή με απευθείας αναθέσεις κλπ κλπ κλπ

Τέλος, θέλω να σχολιάσω την παρουσία δυο πρώην δημάρχων της Βέροιας στην εκδήλωση. Ο Χασιώτης και η Ουσουλτζόγλου ήταν παρόντες και ακόμα ψάχνω το σκεπτικό της πρόσκλησης. Να δείξει ότι έχει ...άκρες με πρώην δημάρχους; Να δείξει ότι έχει καλές σχέσεις με τους Πασόκους δεδομένου ότι ήταν και ο Τόλκας στην εκδήλωση; Άμα το έκανε γι αυτό το λόγο θα πρέπει να ρωτήσω γιατί απουσίαζε η πτέρυγα ...Παράσχου;

Η ομιλία του Κ. Ναλμπάντη είναι η εξής:
Φίλες και φίλοι , σας καλωσορίζω στη σημερινή μας πρώτη και επίσημη εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στα 44 μου έχω ήδη 17 χρόνια που εκλέγομαι κι έχω υπηρετήσει τα κοινά από θέσεις ευθύνης. Έχω συμμετοχή σε αποφάσεις που αφορούσαν την πρόοδο του τόπου, έχω νιώσει τη χαρά της επιτυχίας όταν έρχεται η στιγμή να πραγματώνονται σχέδια για μεγάλα έργα μετά την περίοδο της αγωνίας για την τύχη της χρηματοδότησης, έχω νιώσει όμως και την απογοήτευση όταν τα σχέδια καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων και οι υποσχέσεις γίνονται φτερό που το παίρνει ο άνεμος και τα εξαφανίζει.
Δεκαεπτά (17) χρόνια, θήτευσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχω ζήσει στιγμές χαράς, στιγμές θυμού, στιγμές αγανάκτησης.
Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να εργάζονται ακούραστα για το καλό του τόπου, μα είδα κι άλλους να διαχειρίζονται την εξουσία ως δική τους ιδιοκτησία για να πετυχαίνουν συναλλαγές που καμιά σχέση δεν έχουν με το κοινό καλό.
Έχω δει πως σε έναν Δήμο κάποιοι εκλεκτοί μπορούν να συναντούν πάντα τις πόρτες ορθάνοικτες ενώ άλλοι να στέκονται απ έξω.
Έζησα επίσης στιγμές απείρου κάλους με παρεμβάσεις στο έργο και τη λειτουργία δημοτικών αρχών, που δεν αφορούσαν βέβαια την προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας .

Μετά από 17 χρόνια λοιπόν στα κοινά, βγαίνω σήμερα μπροστά ως επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης και με όση εμπειρία έχω, μέσα απ΄ τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τις καλές και τις δύσκολες στιγμές, τα θετικά και τα αρνητικά που έζησα στον δημοτικό μας στίβο.
Είμαι εδώ, δίχως την παραμικρή διάθεση να ξεστομίσω μεγάλες κουβέντες, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που ανααλαμβάνω έναντι των συνδημοτών μου, μπορώ με βεβαιότητα να απευθυνθώ στην κοινωνία και να πω :

Ναι, ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε, για να πετύχουμε τα καλύτερα.

Ναι, ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
και πρέπει όσοι το πιστεύουμε, να δουλέψουμε, ώστε να είναι την προσεχή 4ετία περισσότερες οι στιγμές που θα νιώσουμε την ικανοποίηση της επίτευξης στόχων και λιγότερες οι στιγμές που θα βρεθούμε μακριά απ αυτούς.

Λέμε λοιπόν και πιστεύουμε, πως ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, και μπορούμε να πάμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ μόνο,
ΑΝ συνεννοηθούμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
ΑΝ συνεργαστούμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
ΑΝ σχεδιάσουμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
ΑΝ δουλέψουμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ,

Και είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να αφοσιωθούμε στον κοινό σκοπό που θα είναι το να
«κάνουμε τα πράγματα ΚΑΛΥΤΕΡΑ»
Βέβαια,
εδώ μιλάμε για μια αναμέτρηση με την σκληρή και άσχημη πραγματικότητα που βιώνουμε ως χώρα και σίγουρα τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα.
-Η ανεργία είναι στα ύψη,
-η εμπορική κίνηση χαμηλά,
-η αγροτική οικονομία έχει αρνητικό πρόσημο
-και η ψυχολογία του κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ.
Δήμος & δημότες, κοινωνία & πολίτες είμαστε σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης !

Σε όλο αυτό το τοπίο, που είναι το χειρότερο που έχω να θυμάμαι σε προεκλογική περίοδο, η Αυτοδιοίκηση καλείται να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης ιδιαίτερα σημαντικών προβλημάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα να επιδιώξει την υλοποίηση έργων υποδομής για την εξάλειψη χρονιζόντων θεμάτων.

Στη νέα Ομάδα με την οποία θα πάμε στις εκλογές για να ζητήσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας, συναντιόμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε πραγματικά πως ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ αν προσπαθήσουμε καλύτερα.

Και για να είναι αυτή η προσπάθεια εξ αρχής πραγματικά καλύτερη, συμφωνήσαμε ότι θα αφήσουμε τα «όμορφα τα λόγια τα μεγάλα» στους υποψηφίους των άλλων παρατάξεων και θα πάμε σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους.

Η πρώτη λοιπόν αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί, είναι πως δυστυχώς η αυτοδιοίκηση διαγράφει τα τελευταία χρόνια μια φθίνουσα πορεία που την φέρνει ολοένα και περισσότερο μακριά από τις ανάγκες των δημοτών. Νοιώθουμε ότι είμαστε δημότες σε έναν Δήμο που δεν μας δίνει σημασία, που ΔΕΝ ενδιαφέρεται για την καθημερινότητά μας, που ΔΕΝ έχει λύσεις όταν τις χρειαζόμαστε, που είναι ΑΠΩΝ σε κάθε πρωτοβουλία.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες καλούμαστε, σε καθοριστικής σημασίας εκλογική αναμέτρηση για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον τελευταίο νόμο, να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεγάλα θεσμικά, αναπτυξιακά και πολιτικά γεγονότα που αφορούν την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα χωριά μας.

Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε μέσα από έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό, δίνοντας στις υπηρεσίες του Δήμου τον σωστό προσανατολισμό, που αφορά τις προτεραιότητες της κοινωνίας, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «καθημερινές και πραγματικές ανάγκες».

Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής που πρεσβεύουμε ως δημοτική ομάδα, είναι η καταπολέμηση και η εξάλειψη
της γραφειοκρατίας,
του κομματισμού, και
των πελατειακών σχέσεων,
που όλα μαζί αποτελούν το τρίγωνο των στρεβλώσεων που οδηγούν στη διαφθορά.

Σήμερα εδώ μιλάμε για τις βασικές αρχές της παράταξης μας, στην οποία βρεθήκαμε άνθρωποι που ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ να δώσουμε τη μάχη
γιατί ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ως κοινωνία
Γιατί το χρωστάμε στον τόπο μας.

Και μια πρωταρχικής σημασίας για εμάς Αξία που θα ακολουθήσουμε ως Δημοτική Αρχή, είναι η πολιτική που αντιμάχεται τα συμφέροντα που βάζουν το κέρδος πάνω
-από τον άνθρωπο,
-το φυσικό του περιβάλλον,
-τον πολιτισμό.

Πρεσβεύουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης κι όχι μια κοινωνία ανταγωνιστική, και ο Δήμος μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και δράσεις πρώτιστα κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε μια εποχή που δυστυχώς η μέση οικογένεια βιώνει καθημερινά τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, ο Δήμος δεν μπορεί παρά να είναι ο βασικός αρωγός της, μέσα από έργα και δράσεις που θα στοχεύουν στην ανακούφιση τους.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Θέλουμε όλες οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας να έχουν πρόσβαση σε παιδικό σταθμό

Οι χώροι άθλησης, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, η στήριξη των υγιών αθλητικών σωματείων βρίσκονται στην ατζέντα μας με στοχευμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων. Άμεση ανάγκη η ενεργειακή αναβάθμιση των γυμναστηρίων μας και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός τους.

Η αποκατάσταση του οδικού δικτύου εντός της πόλης, των χωριών και των οικισμών, με πρόγραμμα τεχνικών παρεμβάσεων που θα αναρτάται και θα γνωρίζουν οι πολίτες.

Ταυτόχρονα, θα γίνει νέα χάραξη όλων των διαβάσεων πεζών, με νέα σήμανση και φωτισμό αυτών, με σκοπό να εμπεδωθεί η αρχή της προτεραιότητας των πεζών. Κυρίως να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και κινησιακές δυσκολίες.
Μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε την πόλη και τα δημοτικά μας διαμερίσματα πρότυπο στις υποδομές, αλλά κυρίως στην συμπεριφορά, απέναντι στην αναπηρία, συνεργαζόμενοι για αυτό, με όλους τους περιφερειακούς και εθνικούς μας φορείς.

Η άμεση σύσταση και λειτουργία του «γραφείου καθημερινότητας των πολιτών», αποτελεί βασική ανάγκη και θα συνοδευτεί από τεχνολογικά μέσα επικοινωνίας, που θα δίνουν σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το Δήμο.
Σήμερα το διαδίκτυο μας προσφέρει πρόσβαση στην πληροφορία και την επικοινωνία ανεξαρτήτως απόστασης, πόσω δε μάλλον τη δυνατότητα οι πολίτες και οι υπηρεσίες να έχουν μια άμεση αμφίδρομη καθημερινή επικοινωνία.


Μαζί με αυτό, το δεύτερο σημαντικό μας μέλημα θα είναι η δημιουργία και η οργάνωση του Γραφείου των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον Δήμο μας, για την εξεύρεση νέων πόρων και υλοποίηση δράσεων πέρα από τα περιφερειακά και εθνικά προγράμματα.
Έτσι πετυχαίνουμε την ενδυνάμωση του Δήμου ώστε να μπορεί στο τέλος της επόμενης 4ετίας να σχεδιάζει, να υποβάλει και να υλοποιεί δράσεις χρηματοδοτούμενες απευθείας από τα ταμεία της Ε.Ε..

Θέλουμε το Δήμο Αλεξάνδρειας αυτόνομο και ικανό να υποστηρίζει τον αναπτυξιακό του σχεδιασμό.

Θέλουμε και στηρίζουμε την ένταξη για την χρηματοδότηση της ριζικής  ανακαίνισης του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, κτηριακά, ηλεκτρομηχανολογικά καθώς και την ενεργειακή του αναβάθμιση, αλλά και για την έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Υγείας των 4 μόνιμων θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, σχεδιάζουμε μια σειρά καινοτόμων αλλά και δοκιμασμένων δομών, μέσα από τις οποίες ο Δήμος θα μετατραπεί σε συμπαραστάτη των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά, αλλά και των ομάδων εκείνων που μας έχουν περισσότερη ανάγκη.

Δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν γειτονιές 2 ταχυτήτων. Η κατάσταση που επικρατεί στα όρια διαφόρων οικισμών είναι πολύ δύσκολη και δεν μας ικανοποιεί σίγουρα.
Αλλά πριν τα έργα και τις απαραίτητες αστικές παρεμβάσεις πιστεύουμε πως αν ΔΕΝ υπάρξουν τοπικοί πόλοι κοινωνικού διαλόγου, ο κίνδυνος να επικρατήσουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν κοινωνικές συγκρούσεις παραμένει μεγάλος.
Σε αυτές τις συνθήκες, η δέσμευσή μας, ως αρωγοί και αντιπρόσωποι των Πολιτών, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου «Κοινωνικού Διαλόγου» και συνάντησης μεταξύ των πληθυσμών διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας, δηλαδή μιας συμμαχίας μεταξύ των πολιτισμών.

Για την ανεργία που μαστίζει τα νιάτα μας αλλά και την μέση ηλικία, που εξωθείται έξω απ την αγορά εργασίας με όρους κανιβαλισμού, ο Δήμος πρέπει και μπορεί να προσπαθήσει μέσω μιας νέας δομής, να φέρει κοντά την υγιή επιχείρηση με τον ενδιαφερόμενο άνεργο και όπου μπορέσει να δημιουργήσει και κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας. Βασικό μέλημά μας είναι να μπορέσει ο δήμος να βοηθήσει τα μέγιστα τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο που για μας εξακολουθεί και είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

Θέλουμε να αναδείξουμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την τοπική επιχειρηματικότητα μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, ως τον πλέον σημαντικό πυλώνα στην πρόοδο του τόπου μας.
Πιστεύουμε πως μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει η συνεργασία του Δήμου μας µε τα Πανεπιστήμια & τα Τεχνολογικά Ιδρύματα σε θέματα αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς επιτυγχάνεται υποστήριξη όλων των νέων ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στη γεωργία, ώστε µε τους καλύτερους δυνατούς όρους να αναπτύξουν το σχέδιό τους και να δουν το όραµά τους να γίνεται πραγματικότητα.

Η προσπάθεια που ξεκινάμε για ευρεία συνεργασία µε την πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι για τους νέους ανθρώπους ένα επιπλέον κίνητρο να πάρουν τη μεγάλη απόφαση, αφού θα ξέρουν ότι στη νέα ενασχόλησή τους θα έχουν εξειδικευμένους επιστήμονες αρωγούς και καθοδηγητές.

Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, η μείωση του κόστους παραγωγής τους, καθώς και η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής αποτελούν βασικές προτεραιότητες που θα προωθηθούν μέσα από τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Οι σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων στα νότια και ανατολικά του Δήμου μας, είναι εγκαταλειμμένα στην τύχη τους, την ώρα που η κτηνοτροφία μας βάλλεται από τον σκληρό ανταγωνισμό. Επιδίωξη μας είναι η συνεργασία με όμορους δήμους και πανεπιστήμιο, για να εφαρμοστούν σύγχρονα μοντέλα βελτίωσης της βοσκοϊκανότητας, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των εκμεταλλεύσεων τους.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εκπροσώπους συλλογικών σχημάτων του αγροτικού τομέα όπως Συνεταιρισμοί, Ομάδες παραγωγών, Ομάδες Τοπικής Δράσης, Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, και στελέχη των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας, τεχνικούς συμβούλους, καθώς και εκπροσώπους της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας για να δούμε την «επόμενη ημέρα» της ΝΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ μας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στον τόπο μας…

Εδώ επιτρέψτε μου να συμπληρώσω και κάτι εξίσου σημαντικό :

Η γεωθερμία είναι μία από τις εναλλακτικές και ήπιες μορφές ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας, μπορεί να αναπτυχθεί σοβαρά για απευθείας χρήση ιδίως στον αγροτικό τομέα και στην βιομηχανία και με ανταγωνιστικό κόστος. Το διαβεβαιωμένο ενεργειακό πεδίο της Αλεξάνδρειας θα πρέπει πολύ γρήγορα να το αναδείξουμε και να το πιστοποιήσουμε ώστε να ευελπιστούμε για τα αποτελέσματα του. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που είμαστε αποφασισμένοι να την ξεκινήσουμε και να την ολοκληρώσουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, δίνοντας στις αγροτικές μας επιχειρήσεις την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια για τις μονάδες τους.

Η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, που μπορεί να μετατρέψει ο Δήμος σε χώρους δημιουργίας πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, είναι ένας σημαντικός στόχος και ήδη σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Η λειτουργική αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την νέα δημοτική αρχή.

Το πράσινο, μέσα στην πόλη και τα χωριά, σήμερα είναι εγκαταλειμμένο, σχεδόν εξαφανισμένο.
Με σωστό σχεδιασμό και αναδιάρθρωση της υπηρεσίας του Δήμου, μπορούμε να ομορφύνουμε το αστικό τοπίο χωρίς υψηλές δαπάνες. Στα πλάνα μας είναι και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών, συλλόγων, σχολείων, που με τη δυναμική τους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια μας.
Θέλουμε να ομορφύνουμε την καθημερινότητα μας

Το περιβάλλον, ένα κεφάλαιο τόσο πολυσυζητημένο, είναι μια ενότητα με την οποία θα ασχοληθούμε με ιδιαίτερη σπουδή σε όλη τη διάρκεια της 4ετίας. Με προτεραιότητα τα τοπόσημα μας, το Δέλτα στο Κλειδί, τον Λουδία, τον Αλιάκμονα, στην παλιά και νέα κοίτη του. Στοχεύουμε στη δημιουργία υποδομών που αφενός θα διασφαλίζουν την διατήρηση της άγριας ομορφιάς της φύσης που μας περιβάλλει κι αφετέρου στην διευκόλυνση της ανάπτυξης δράσεων και δραστηριοτήτων φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα και αναψυχής των πολιτών.
Είμαστε μοναδική περιοχή φυσικού κάλους και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, αν αναλογιστεί κανείς πως το 21% της έκτασης του δήμου μας είναι περιοχές χαρακτηρισμένες ως «υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος» και είναι «προστατευόμενες περιοχές», από διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία. Μια πραγματική πηγή άυλης περιβαλλοντικής αξίας που δεν την έχουμε αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο !!

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απαιτεί συντονισμένες κινήσεις και αμείωτο ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου για να επιλυθεί. Αναφέρομαι στο μέγα θέμα των πλημμυρών που ταλαιπώρησαν την περιοχή μας, και με προβληματισμό παρατηρούμε πως δεν έγιναν τα βήματα εκείνα που θα απέτρεπαν ξανά να έχουμε τις ίδιες δραματικές επιπτώσεις.

Δίνουμε έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς οι διαχρονικές ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ πλέον τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα σε σχέση με το παρελθόν και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους για να κάνουμε ουσιαστικές κι όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Η εμβάθυνση ή και η διεύρυνση τμήματος του ΛΟΥΔΙΑ π.χ. θα έλυνε το πρόβλημα.
Ζητούμε λοιπόν την επίσπευση των νέων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ημαθίας που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να κινηθούμε προς τις υπερκείμενες αρχές, όπως τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε πόρους για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, συνεργαζόμενοι με όλους τους όμορους δήμους.

Κορυφαίο θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ένας τομέας πολύπαθος, στον οποίο ο Δήμος πρέπει να πρωτοπορήσει συμμετέχοντας με ουσιαστικές προτάσεις στα αρμόδια Συλλογικά όργανα, για να φτάσουμε το συντομότερο στην οριστική λύση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος. Και θα το κάνουμε με γνώμονα τη δημόσια υγιεινή αλλά και την οικονομία των νοικοκυριών. Εδώ, γνωρίζουμε όλοι πια, πως η κατάσταση έφτασε κυριολεκτικά στο «απροχώρητο»! Είμαστε στο «κόκκινο»…

Φίλες & Φίλοι,

Θα ολοκληρώσω αυτή την περιγραφική αναφορά στις βασικές μας αρχές και τομείς που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία και ΑΞΙΑ που καλούμαστε να δώσουμε στο μεγαλύτερο αγαθό, στην μεγαλύτερη παρακαταθήκη του τόπου μας, στον Πολιτισμό.

Θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός κι η Παιδεία είναι μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την χώρα, αλλά και για τον τόπο μας. Αυτό που λείπει πολλές φορές είναι η συνεργασία  έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας ώστε η δημιουργική ταυτότητα της πόλης μας να βρει επιτέλους τη στέγη της και να νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτό !

Στην νέα Αναπτυξιακή στρατηγική της περιοχής μας σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει και το ολοκαίνουργιο αλλά αχρησιμοποίητο κτιριακό απόθεμα του Πολιτιστικού μας Κέντρου.
Η άμεση αξιοποίηση του, είναι το πρώτο βήμα το οποίο αποφασίσαμε διότι θέλουμε να διαμορφώσουμε τις πολιτικές, να χτίσουμε το δίκτυο των τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών φορέων μέσα από τον διάλογο, την κατάθεση των απόψεων και την διαμόρφωση Θεσμών και Πρωτοβουλιών που θα έχουν έναν μόνιμο χαρακτήρα.

Φίλες &Φίλοι,
Το πρόγραμμα μας, που θα ανακοινωθεί σύντομα περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, όλους τους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου.
Σήμερα εδώ είμαστε για μια πρώτη επικοινωνία με τις συνδημότισσες και τους συνδημότες, με σκοπό να δώσουμε το περίγραμμα της πολιτικής και των αρχών που πρεσβεύουμε και θα εφαρμόσουμε την προσεχή 4ετία εφόσον μας ανατεθούν τα καθήκοντα από την τοπική μας κοινωνία.

Μπαίνουμε ως νέα παράταξη στην εκλογική αυτή αναμέτρηση με την αρχή ότι

ο «πλούτος του δήμου
πρέπει να είναι πλούτος των δημοτών».

Αρχή μας είναι πως ο Δήμος δεν είναι «μαγαζί» της εκάστοτε δημοτικής αρχής, για να αποταμιεύει αποθεματικό από την υπερφορολόγιση των δημοτών.
Ο Δήμος πρέπει να επιστρέφει με έργα και υπηρεσίες και το τελευταίο ευρώ που εισπράττει στους δημότες.

Και για να μην παρεξηγηθώ, και βέβαια είναι σημαντικό να έχει ο δήμος οικονομίες και νοικοκυρεμένο ταμείο. Ο Πολίτης θέλουμε να βλέπει τον δήμο του «οργανωμένο & νοικοκύρη» και όχι «σπάταλο & αδύναμο», να τον βλέπει
«γαλαντόμο & τολμηρό»
και όχι «μίζερο &συντηρητικό» !

Και βέβαια, πέρα απ τα θεωρητικά πάντα, μικρής κλίμακας έργα που πρέπει διαρκώς να εξελίσσονται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, πρέπει να επιδιωχθούν και πιο δαπανηρά, μεγάλης κλίμακας έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σας διαβεβαιώνω, πως ο συνδυασμός μας έχει ήδη ολοκληρωμένο πρόγραμμα μικρών και μεγάλων έργων και δράσεων για το Δήμο, που όπως σας είπα σύντομα θα παρουσιάσουμε. Και για αυτό θα σας καλέσουμε να συμβάλετε και σεις με τις σκέψεις και τις ιδέες σας. Ένας πολύ καλά οργανωμένος και με διαφάνεια «τοπικός κοινωνικός διάλογος» θα ξεκινήσει ουσιαστικά από σήμερα - και διαρκέσει καθ όλη τη θητεία μας - με τους
-επιστημονικούς,
-επιχειρηματικούς,
-εμπορικούς,
-αθλητικούς,
πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς φορείς
για να επικοινωνήσουμε τις Αρχές και το Πρόγραμμά μας, αλλά κυρίως για να ακούσουμε και να συν-διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία !

Το σημαντικό όμως είναι, κι εκεί δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, να πάμε την επομένη των εκλογών ως διοίκηση του Δήμου μας, με σταθερά βήματα απ το ένα σκαλί στο άλλο ώστε ο σχεδιασμός μας να μη μείνει στα χαρτιά. Το Πρόγραμμά μας εξάλλου, είναι η ΜΟΝΗ μας δέσμευση και αυτή θα υλοποιήσουμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο ως νέα Δημοτική Αρχή !!

Και σε αυτό επάνω θα ζητήσουμε και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση, ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος θέσεων και απόψεων, για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα των εκλογών συζητώντας πάνω σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και προτεραιότητες και όχι σε υπόγειες συναλλαγές και διαπροσωπικές συμφωνίες !

Το Πρόγραμμα μας θα κρίνεται και θα αξιολογείται καθημερινά με μετρήσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία και με κανόνες που θα είναι γνωστοί από πριν. Τα προτεινόμενα έργα μας θα είναι απόλυτα κοστολογημένα και μετρήσιμα και με αυτά τα στοιχεία θα πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού μας Συμβουλίου αναζητώντας συγκλίσεις και συνεργασίες.

Φίλες και φίλοι,

  • Διαθέτουμε εμπειρία, έχουμε διδαχθεί κι απ τις επιτυχίες και από τις αποτυχίες και γνωρίζουμε καλά, τις δυσκολίες που έχει η διοίκηση του Δήμου.
  • η διάθεση μας για τη συμμετοχή στα κοινά είναι στο υψηλότερο σημείο
  • υπάρχει γνώση για να χρησιμοποιήσουμε τους καλύτερους στις κατάλληλες θέσεις και την τεχνολογία για να κάνουμε τη λειτουργία του δήμου ευκολότερη προς όφελος των δημοτών μέσα από νέες καινοτόμες δομές.
  • είμαστε ανοικτοί προς κάθε κατεύθυνση δίχως εξαρτήσεις από κόμματα και οικονομικά συμφέροντα
  • σεβόμαστε όλες τις απόψεις και θέλουμε να διοικήσουμε ακούγοντας όλες τις γνώμες και πρώτα και κύρια θα ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των στελεχών της υπηρεσίας του Δήμου, τα οποία θα επιδιώξουμε να βοηθήσουμε για την αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου. Η συνεργασία των Υπηρεσιών με την Διοίκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ορθής και αποδοτικής λειτουργίας του Οργανισμού που λέγεται ΔΗΜΟΣ.
  • είμαστε αποφασισμένοι ως διοίκηση να βάλουμε τέλος στις ατέρμονες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις του χθες, που τόσο ταλαιπώρησαν & απογοήτευσαν τους ανθρώπους του Δήμου μας,
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει ένα πραγματικό όργανο δημιουργίας, συνεργασιών και συνεννόησης, και για αυτό σας εγγυώμαι προσωπικά !
  • Κι όποιοι θελήσουν να μείνουν πίσω αναπαράγοντας τακτικές του παρελθόντος θα τους αφήσουμε πίσω.
  • Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να μετατραπεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε πεδίο ανούσιων και βλαβερών για τους πολίτες αντιπαραθέσεων. Και θα το πετύχουμε καλώντας απ την πρώτη συνεδρίαση κιόλας όλες τις παρατάξεις να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων με προτάσεις κι όχι απλά με κριτική και την ψήφο τους.- Εμείς ως δημότες της Αλεξάνδρειας, των Αντιγονιδών, της Μελίκης και του Πλατέος νοιαζόμαστε, όπως όλοι οι Έλληνες για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, των οικογενειών μας του τόπου μας και της κοινωνίας.

Καταλαβαίνουμε ότι ελάχιστα πράγματα μπορούμε πλέον να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και γι αυτό πιστεύουμε ότι οι δήμοι ως οργανωμένες τοπικές κοινωνίες μπορούν και οφείλουν να σηκώσουν το βάρος και την ευθύνη.
- Είναι επιτακτική ανάγκη, που την επιβάλουν και οι συνθήκες, άνθρωποι με πείρα αλλά και νέοι άνθρωποι του ενιαίου δήμου Αλεξάνδρειας να δράσουν συλλογικά και με Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
- Νέοι άνθρωποι που συγκροτούν μια δυναμική ομάδα από όλους τους πολικούς χώρους που παίρνει στα χέρια της την υπόθεση της ανάπτυξης του δήμου και πετυχαίνει.
- Νέοι άνθρωποι που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό, από το χώρο του πολιτισμού, άνθρωποι που γνωρίζουν πως η δουλειά που τους περιμένει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους είναι τεράστια.
- Δημότες που δεν απευθύνονται ούτε στο θυμικό ούτε στο φυλετικό, πολίτες που η θέση τους για το θεσμό είναι κρυστάλλινη.
- Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που μετατρέπουν τη διοίκηση του δήμου σε συμμετοχική αυτοδιοίκηση γιατί ο πολίτης πρέπει να συμμετέχει, να ενημερώνεται, να καθορίζει.

Φίλες και φίλοι,

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ και καλούμε τους συνδημότες μας να συμπαραταχθούν σε αυτή την προσπάθεια, βέβαιοι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε την Αλεξάνδρεια, με τις κοινότητες και τους οικισμούς της, ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

Σας καλώ να πάμε μαζί τον Δήμο της Αλεξάνδρειας στη επόμενη 3η δεκαετία του 21ου Αιώνα.
Να τελειώνουμε μια για πάντα με ότι μας κρατάει χαμηλά και μας γυρίζει χρόνια πίσω,
Να ασχοληθούμε με τα σημαντικά και τα μεγάλα και να πιστέψουμε στις δυνάμεις και τα μυαλά των ανθρώπων μας,
Να ξανανιώσουμε περήφανοι για τον τόπο μας και να μας αρέσει να μιλάμε για αυτόν,
Να χαιρόμαστε την καθημερινότητα στην πόλη και στα χωριά μας και να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητές μας,

Γιατί αν πιστέψουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, τότε θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να κάνουμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

Είμαστε μπροστά σε μια πρόκληση, που δεν είναι άλλη από το να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, για να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στη ζωή μας!

ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ
ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΟΧΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΣ ΜΕ ΓΚΥΡΙΝΗ?ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ.ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΕ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ?ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ Ο ΓΚΥΡΙΝΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΤΣΟ ΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ,ΑΡΑ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ.ΣΥΝΕΛΘΕ ΚΑΙ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΙΚΑΝΟ ΓΚΥΡΙΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕΣ ΧΑΡΟΥΛΗ.ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΓΚΥΡΙΝΗ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μόχλα, στο χωριό μου λένε:
"η π...τανα θέλει να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει"
Αυτό συμβαίνει με εσάς και τον Κ. Ναλμπάντη.
Από την Κύπρο, έχεις αναλάβει "εργολαβία" να θάψεις την υποψηφιότητα Ναλμπάντη.
Δεν μπορείς καν να κρατήσεις τα προσχήματα και όποιος σε διαβάζει, ακόμα κι αν είναι πολιτικά απέναντι στον Ναλμπάντη, αισθάνεται ότι είσαι τόσο εμπαθής μαζί του, που μάλλον καλό του κάνεις παρά κακό με τέτοια δημοσιεύματα.
Στοιχειωδώς έξυπνος να ήσουν θα φρόντιζες να το κρύψεις.
Αλλά, είπαμε, "η π...τανα θέλει να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει".